Beta- Co je pouze dočasné a co reportovat jako bug, návrh na změnu etc..?

Zdravím,
jelikož je Beta mé první setkání s hrou, nevím přesně co se ještě bude měnit a co už považovat za věc hodnou reportování?
Rozhodl jsem se, že první průchod hrou pojmu jako betatestovací průchod. Zde přikládám prvotní poznámky tak, jak je plánuju pořizovat v průběhu celého hraní:

KCD: Beta

General:
1)Na začátku bych uvítal zmínku o tom, že se příběh odehrává na pozadí historických reálii, krátké info o datu a místu. Bude přínosem hlavně pro zahraniční hráče. Subjektivně mi přijde že mnohem více vtáhne do děje, natěší na vlastní příběh.

2)Intro: Hezké, nějaké obrázky bych ještě v Photoshopu dotáhnul, hrad v pozadí etc. kontrastuje svojí „jednoduchostí“ s ostatnímy výjevy.

3)Úvodní obrazovka: Než doskáčou všechny LOD vypadá to příšerně a trvá dost dlouho, proč nepoužít předrenderovaný obrázek? I načítání (nejaký progress bar a teprve pak plně vykreslená scéna) by bylo lepší.

4)Alt+Tab: Každé shození hry přepne hru do windowed módu.

Ovládání, inventář, menu etc…:
1)Popis předmětů: Je opravdová škoda že v inventáři není například pod pravým myšítkem ke každé věci pár dodatečných informací, rád bych i reálné historické údaje. Jaká je aktuální měna, proč meč bastard, jak se vyvíjely meče než došli k tomuto typu? Jak a proč se tehdy používalo oblečení, z jakých materiálů. Pro představu výborně má toto například první Baldurs gate.

V tomto duchu se budou mé další posty ubírat. Ale nevím jesti například opravdu podivné stíny budou ještě zlepšeny, nebo už je považovat za bug? Jsou textury ve finální podobě? Po přiblížení k vegetaci vypadají například listy opravdu špatně… Co rozhovory? Postavy nehýbou ústy, ale někdy není slyšet ani zvuk, pouze text a pohled na statickou hlavu. A další a dalsí takové postřehy.
Předem díky za reakce!

1 Like

Když se zaměřím na to, co mi vadí, tak jsou to 2 věci zatím. Nevím, do jaké míry to bude změněno ve finální verzi, ale počítám, že asi bude.

  1. voda - přijde mi, že v první alfa verzi byla lepší, uvěřitelnější. Potok v Samopších se krásně lámal kolem kamenů a ta voda byla hezky zpěněná. Teď je to jak destilovaná voda, nějaké zpěnění je jen u nějakého malého vodopádu.
    S tím souvisí stojatá voda v rybnících - z dálky vypadá dobře, pěkně tmavě hnědě a zakaleně. Ale když přijdete blíž, vidíte že je taky moc čistá a je vidět na dno. Nějaká méně průhlednější voda (do zelena nebo hněda) by mi tam seděla více, když je na hladině rákos a všelijaký žabinec.Další problém mám s vodou ve velkých kádích - je křišťálově čistá, neklade odpor světlu, krásně vidíte na dno a hladina se vlní. Ještě mi vadí hráčem vytvořené čeření vody - když do ní vstoupí. Ty vlny mi přijdou moc agresivní, rychlé a moc velké, jako kdyby voda byla v jiném (větším) měřítku. Pro někoho jsou to asi detaily, ale v takhle vizuálně promakané hře, kde je plno skvělých detailů, tyto nedostatky srážejí dojem z jinak nezchybného celku.

  2. hudba při dialozích - mohla by se ztlumit tak na polovinu, kolikrát není ani slyšet dialog.

Jinak klobouk dolů. To ohromné množství grafické práce je tady vidět. Přijde mi, že už teď se může jít takový Skyrim - se svým generickým obsahem jít zahrabat. Další chválu si nechám až na celkový zhodnucující mail. :slight_smile:

1 Like

Nejde tohle poladit v menu? :slight_smile: Je tam nastavení hlasitosti hudby, textu a efektů, tak si s tím zkus pohrát jestli to nepomůže i v cut scéně

Ahoj,
Co reportovat a co ne. to je docela těžká otázka. Věci jsou teď docela zmatené a nejde jednoznačně říct které skupina věcí je dočasná a která už zůstane.
Například textury rostlin už asi zůstanou, protože lepší kvalita přináší i větší objem dat a hra se musí vejít na konvenční médium.

Doporučoval bych nahlašovat cokoli co se ti nezdá a už nebylo nahlášeno.
Ideálně do anglického vlákna:

Beta 1.0 Bug List (glitches and funny things)
Beta 1.0 Bug List (serious bugs)

1 Like

No bug je jedna věc, druhá jsou třeba připomínky atd. V češtině třeba dobré vlákno Beta verze - zkušenosti, postřehy, připomínky
Ohledně té vody, tak tady: Youtube porovnání grafiky KCD BETA je vidět třeba že voda na Low je průhledná a na vyšších kvalitách již ne tolik.

1 Like

To co jsem psal se vztahoval k nastavení very high. :slightly_smiling:

Ty podrobnější popisy předmětů ála Baldur’s Gate podepisuju, to by bylo super, kdyby na to našli čas. Textury jsou zvláštní, třeba buky jsou po přiblížení perfektní, ale některé vyvrácené kmeny děsné.

Dále mi už od alphy vadí pomalé animace - sběr bylin, pomalé nasedání/sesedání s koně atd. To člověka dost rychle otráví, když to furt opakuje.

A hudba je skvostná, ale někdy by to chtělo spíš klidný ambient, když člověk jen tak bloumá po krajině, a ne aby orchestr v jednom kuse epicky hřímal.

2 Likes

Já považuji za samozřemé, že mají otestované ty věci co se dělají často, třeba 1000x za sebou nasedaní na koně, otevíraní dveří, včetně naposlouchané hudby, aby se ti stále nedělalo špatně, jinak je to velká chyba