Zdravím @WH_JiriRydl, @TobiTobsen, @MadSmejki, @Hellboy, @Vik, @DrFusselpulli,
předně bych vám rád poděkoval za nově vydanou alfu 0.5. Je opravdu skvělé vidět, jak se hra zlepšuje, roste a dostává tak jasnější kontury ;). Ale i tak snad neuškodí trochu té konstruktivní kritiky.
Než k ní ale přejdu, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Mezi alfou 0.4 a 0.5 byl docela velký časový úsek a stačil jsem si všimnout, že spousta lidí (i já) byla nervózních a vyptávala se jak to vypadá a kdy bude další verze. Pro vydání další verze se samozřejmě připraví video, ale pro fanoušky by mezitím úplně stačil krátký psaný blog ve stylu původních příspěvků Dana Vávry - jak jde vývoj, co aktuálně řešíte a co vás čeká následujících týdnech.
Teď už ale ke hře. Doplním jen, že hraji na gamepadu i klávesnici a smíchám dohromady gameplay a technickou stránku hry. Některé věci už jsem zmiňoval na fóru k verzi 0.4 ale nijak se nezměnili, tak je znovu uvádím.
Technická stránka hry:
- při prvním zapnutí hry a navolení input device Xbox a začnutí New game, měla hra problém se spustit - černá obrazovka s HUDem (kompas a healthbar). Hra na nic nereagovala = ctrl+alt+del, ukončit úlohu. Musel jsem tedy nastavit klávesnici a až poté se hra spustila. Teď už vše funguje v pořádku.
Souboj:
- při hraní na gamepadu dochází při větším poodstoupení od soupeře k jeho častému odemknutí. Na klávesnici je nepřítel pořád zamknut kurzorem a odemknutí dochází až s větším odestupem.
- tlačítko pro zamknutí (pravý analog) na gamepadu je stejné jako pro plížení, takže po skončení souboje Henry klečí (poprvé jsem si myslel, že je to nějaký bug, protože nešlo s nikým mluvit)
- chtěl jsem začít souboj v aréně. Po vsazení grošů se nic nestalo. Bojovnící v aréně dál válčili. Znovu jsem tedy začal rozhovor s tím, že chci bojovat - nic. Tak sem chtěl začít trénink. V tem moment bojovníci skončili, ocitl jsem se v aréně a hra spadla.
- jak to vypadá s mapování kláves? Spousta následujících věcí s tím souvisí.
- na klávesnici je obtížné blokovat Q a zároveň být připraven na úkrok stranou doleva. Zase by pomohlo mapování. Je k něčemu mezerník v souboji?
- postava jde vybavit zároveň loučí a mečem. Ale nějak to nefunguje. Bojovat nejde. Stejně tak když je člověk vybaven loučí a lukem. Nejde “tasit”.
Kůň:
- pokud chci jet tryskem (mačkat levý shift), blbě se při tom zatáčí klávesami A, D (zkuste si to schválně na klávesnici). Mapování kláves by pomohlo
- na gamepadu se při klusu nejde rozhlížet (držet B a zároveň mít prst na pravé anlog. páčce). Na klávesnici to možné je. Zároveň je mi jasné že tl.B slouží i při chůzi pro běh tak je otázka jak to udělat aby se to nebilo.
Rozhovory:
- lze přeskakovat v rozhovoru pouze tlačítkem Esc, dialogové možnosti se vybírají E nebo Enter. Je to zbytečné přešahávání z kombinace WSAD + myš. Mělo by jít přeskakovat pravým tlačítkem myši, mezerníkem (vše dohromady).
- u rozhovoru nelze používat kurzor myši
- při výběru např. čtvrté dialogové možnosti a následné její ukončení je kurzor znovu na 1.možnosti. Takže člověk musí sjet mačkáním tlačítek na 5.možnost.
Mapa:
- není zobrazeno u mapy jak se používá zoom in/zoom out (LB - RB na gamepadu). Různé hry používají různé způsoby (některé to dělají analogy, některé trigry, jiné buttony) a zkoumat co tady zrovna funguje by pro někoho mohl být opruz. Místo dole v liště na nápovědu je.
- stále nelze myší umístit checkpoint (dvojklik levým myšítkem, klik pravým myšítkem(navíc pravé tl. na mapě k ničemu neslouží, tak se tam skvěle hodí)). Najet myší na mapu a pak zmáčnout klávesu X, pro odstranění držet klávesu X - to mě hlava nebere. Na gamepadu chápu, ale na klávesnici?
Stealth
- kradl jsem v táboře kumánů a naši vojáci po mě šli, že kradu v táboře nepřítele (jeden kumán byl mrtvý, druhý někam zmizel a ten mě asi naprášil ;).)
Questy:
- pokud questy změním na nesledované, pořád se zobrazují se na kompasu (až po restartu hry je to v pořádku).
- kořenářka v lese vůbec nespolupracuje. Nejde za Miroslavem, nezačne s výukou alchymie. Jenom si tam tak hoví na lavičce a nic.
Ostatní:
- skip time je HROZNĚ pomalý. V Crytech streamu (7.11.2015) se Tobi divil, že je to tak pomalé. Jak je to tedy? Ta funkce není ještě vychytaná nebo je to bug?
- některé ikony jsou nejasné: Co znamená když je u předmětu v inventáři červená ručička? Když se objevily ikony pro hlad a únavu, nevěděl jsem co to znamená. Ty obrázky jsou nicneříkající/ nečitelné. Ostatní ikony v menu mě přišly v pořádku. Ikony pro kriminální čin: kat se sekerou OK, chápu. Naproti tomu ten měšec/pytel je jako krádež?
Pokud jsem napsal nějaké bludy či nepravdu, tak se samozřejmě omlouvám. Případně jsem samozřejmě ochotný o těch věcech diskutovat.
Každopádně ať vám jde práce pěkně od ruky. Mějte se.