Sejvovice?

Jo já vím - zájezdní hostinec. Tak jo, je to v pořádku - toto není bug. Kdyžtak to má člověk kousek do mlýna že?!

Přesně tak, co se týče ratají tak idealní na spaní je mlýn. Kdyby se ti později podařilo dobře vydělávat tak není od věci si v každém hostinci kde je možnost spaní koupit svůj pokoj na trvalo.

1 Like

Přesně jak psal Doom-Ley. Je přece logické, že nemůžeš spát v každé hospodě (teda asi můžeš, ale ne v posteli a navíc tě brzo vyhodí :wink: ) K tomu potřebuješ zájezdní hostinec a ten je zrovna náhodou na severovýchodním konci Ratají, což se hodí když na tom druhém máš od začátku mlýn :smiley:

1 Like

To jsem netušil. Já jsem myslel, že Alfasamce jsem dostal za achievement Casanova :slight_smile:

Nechápu, že nikomu nevadí naprostá nerealističnost s nelogičnost té sejvovice. Je to v podstatě kouzelnej nápoj, přičemž hra měla být bez magie. Je to sice sranda nápad a na první pohled to vypadá vtipně, ale do vážné a historické hry to nepatří.
Proč by sebou Jindra tahal jeden konkrétní druh alkoholu, napil se ho vždy před důležitými rozhodnutími nebo složitými situacemi - to postrádá veškerou logiku. Proč by se snažil naučit zrovna tento alkohol pálit (přičemž jinak ho alchymie nezajímá - v mém případě)?

Je ti jasný že celý save systém je tak trochu nerealistický? Můžeš hru zkusit dohrát bez jedinýho uložení a znovu načtení jako život. Goodluck :sunglasses:
Ukládat chceš před nebezpečnou situací a k tomu se hodí dát si panáka na kuráž jako v životě. Což sejvovice opravdu udělá, trochu tě ožere a přidá staty, pokud to nepřeženeš.
Takže za mě velmi dobře udělaný game desing.

3 Likes

Pokud je save sytém mimo svět hry jako položka v menu nebo shortcut, tak je to ovládací prvek stejně jako to, že na hru koukáš na monitoru a ovládáš klávesnicí. Samotné uložení nijak neintervenuje do herního světa. Pravda ale je, že různé “ironman” módy u her vytváří realističtější dojem strachu ze smrti a nezvratnosti rozhodnutí třeba.

Nicméně sejvovice je magický nápoj, který má místo přímo v herním světě - Jindra to sebou tahá, vyrábí, kupuje, pije aniž by to znázorňovalo cokoli podobného reálnému světu. Je to prostě důležitý kouzelný nápoj, který Jindrovi umožní vrátit se v čase. V Zaklínačovi by to sedělo - ten je kouzelných nápojů plný, ale co to dělá tady?

Tedy abych to trochu přeformuloval: nejde tolik o nerealističnost, ale o to, že je to kouzelný nápoj a ten mi do této hry nesedí.

Argument s panákem na kuráž - proč tak teda nefunguje jakýkoli alkohol?

Kdybychom měli jít do detailů, tak ani nápoj na léčení nemá v reálném světě co dělat.

Tak jistě trochu ano, kompromisů gameplay vs historičnost jsou ve hře desítky, spíše stovky, tento je jeden z nich.

Jasné, ve hře je víc kompromisů - ale jsou spíš zveličení/zjednodušení něčeho reálného.

Hra se mi líbí a nechci aby to vyznělo jako zbytečná kritika. Až bude save&exit, tak budu spokojen a sejvovici zvládnu, zas tak mi nevadí. Akorát mne udivuje, že jsem jediný komu vadí její magická podstata…

Bivoj, nejsi určitě jedinej. Taky jsem zezačátku přemýšlel, jak si ten princip ukládání při vypití Sejvovice vysvětlit.
Třeba to ukládání při spaní lze aspoň vysvětlit např. tak, že pokud to, co jsem s postavou vykonal po probuzení až do dalšího uložení hry (vyspání se), proběhlo tak, že jsem s tím byl spokojenej (nemusel jsem použít load), tak jsem právě prožil kus skutečnýho příběhu, vývoje postavy, děje, virtuálního života (nazvěte to jak chcete). No a pokud jsem s tím spokojenej nebyl a použiji load, tak to byl po celou dobu jen nějakej můj sen, který se mi zdál.
Ale u té Sejvovice fakt nevím jak toto zdůvodnit.
Přesto, když nad tím člověk takhle hluboce nepřemýšlí, tak jsem s tím systémem ukládání hry spokojenej.

1 Like

nechápu proč pořád řikáš, že to je magický nebo kouzelný nápoj…to není pravda, je to normální alchymistický odvar z bylinek, ani na jeho výrobě není vůbec nic magického…je to víno (odvar) s omamnými účinky,které ti vlastně jak píšou v popisu velmi intenzivně zapůsobí na paměť! přece i v našem světě existují podobné nápoje třeba šamanské po jejich vypití se může stát s tvým mozkem a myšlením něco tak nezapomenutelného že to navždy “saveneš”

OK, tak kde se dá ta Sejvovice sehnat? Až budu muset příště v práci nad něčím rozhodnout, že bych si dal před tím frťana a když rozhodnu špatně, že bych se vrátil v čase zkusil to jinak… :slight_smile:

vzít víno a povařit v něm kopřivu a blín můžeš,to snad není problém ne ? :wink: schválně napiš co to s tebou udělalo :wink:
no když to bereš takle že samotný proces loadingu je magický tak to jooo…ale to je na mě trochu moc už…ta mechanika je skvělá a ty si extrémista :stuck_out_tongue: howgh

1 Like

Má to však drobný háček; dokud jsem si pokoj nepronajal na trvalo, bylo možné se umýt v kádi, ne že bych to chtěl s hygienou přehánět, ale má to plusové body napr. k charizmatu a hlavně, jak Jindřicha lidi vnímají např. v rozhovorech. Jak jsem si pokoj koupil na trvalo, tak od té doby jsou kádě prázdné. Nevím, zda jde o záměr či chybku…ale není to nic podstatného…
Vtipná je reakce Bernarda, když dorazím na trénink ve špinavých hadrech…

A já si říkal, proč mě furt lidi zdraví: “Kde jsi nechal slušný oblečení”