Hele ok, nechtěl jsem se k tomu vyjadřovat, ale když ono je to tak populární téma a já strašně rád debatuju populární témata a pokud možno tak, abych šel proti populárnímu názoru.
Chápu že backers chtějí vyjádření. To je ok. Osobně jsem třeba vývojáře podpořil až začátkem loňskýho roku, protože jsem do tý doby nevěřil že hra opravdu někdy vyjde. Takže z tohohle úhlu pohledu chápu lidi, co chtěj vyjádření, protože oni hru backnuli už kdysi dávno v době, kdy jsem o tom těžce pochyboval. Po letech natěšení a prohlášení “hele příští rok to bude!” Za rok: “No, tak sorry jako, až ten příští.” Následovaný: “Ty vole, prostě se to sere. Tak ten příští, ale jako fakt už!” Dokončený: "Ok, tak osm měsíců, ale teď dáváme deadline."
Někdo už z toho může mít skoro i nervy v kýblu, když to jako fakt hodně prožívá. Proti tomu žádná. Mě to úplně netankuje, zkrátka asi protože mě tankujou jiný věci a potom že to docela chápu.
Nebudu furt dokolečka opakovat stejný věci, nemá to smysl.
Teď mi ale někdo sakra řekněte, jak do toho pasuje reakce petice123? Sorry ale to prostě není reakce normálního backera. Staví se do role mluvčího za lid, kdy hlásí “Hele, čumte jak okrádaj lidi! To je sprosťárna!” Tak přijde někdo z PR a odpoví mu na jeho otázky. Tím ho tak trochu setře (vyrazí ze sebe jen “Díky za info.”) a tejden je klid.
Po tejdnu zase začíná ten stejnej song. Proky mu vyšel vstříc, odpověděl mu na jeho otázky a dal mu tím najevo že ve Warhorse jim to není úplně šumák. Petic místo toho aby se zeptal na něco co ho třeba fakt sere, tak začíná dál pouštět šťávu do jinýho threadu a začíná hláškou "Estimated release date was announced many times in the past. All release dates were canceled and now nobody knows when it will be released."
Trochu to chudák popletl. Žádnej release date danej nebyl. Když řekneš že máš release date, tak je to úplně něco jinýho, než když řekneš “ok, tak příští rok by to mohlo bejt”. OK jsou lidi kterejm je to úplně jedno a oboje je pro ně mizerná zpráva a jdou skákat z nuseláku tak jako tak.
A pak opakuje furt ty samý žblepty.
“I think that lot of people are frustreded by Warhorse PR strategy. After the Kickstarter campain I would never imagine that more then 3 years later there will be almost complete silence and no release date set.”
- Nejvíc frustrovanejch lidí se objevilo po tom, co začal petic se spamem. To se dá poměrně snadno vysvětlit, ale nemyslim že má smysl tady zabíhat do detailů, protože pro většinu lidí tady to asi nemá výpovědní hodnotu.
- “almost complete silence” Cajk, takže největší oddělení Q&A nic nedělá, community manager nebyl v sobotu v práci a mám pocit že Lieste třeba nebyl úplně vždycky mod, kterej by odpovídal na otázky lidí. A BTW Proky je tři dny mimo, nedivil bych se kdyby byl teď v L.A.
- “no release date set” a tady stačilo jen chvíli počkat. Ale dobře, třeba už byl ready skočit z nuseláku
“WH is just teasing the community by pointless video updates without giving answers on frequently asked question. After 3 years of waiting and several canceled release dates it is a stupid PR strategy.”
- poinless video updates. Updates o hercích třeba někoho zajímaly, byly tu docela diskuze o Henrym, video update #17 měl 118tis. zhlédnutí což je tak trochu nad průměrem FattyPillowa. BTW vsuvka Rex Familia et Ultio má (jen na YT) teď momentálně 815k zhlédnutí. Není to update, ale neříkejte mi že to nikoho nezajímá, když to má skoro mega zkouknutí jen na YT…
- “canceled release dates” again and again and again…
“Word “beta” has some standart meaning in software developement. It doesn’t matter if it is a 2D art or piece of code. Beta means just bug fixing. So WH did not say truth again.”
- “Word “beta” has some standart meaning in software developement” beta není vlajka, takže to bude standard, nejspíš. Můžu už si poslat příhlášku do G-nazi??
- “Beta means just bug fixing.” Můj oblíbenej BULLSHIT!! Beta znamená že už se nebudou přidávat další features. Konec. Takže když máš feature, tak jí samozřejmě musíš nějak ošetřit aby nekolidovala s jinejma features a zbavit jí broučků. Ale to neznamená že to “je jenom bug-fixing”.
2.1. “It doesn’t matter if it is a 2D art or piece of code.” To si teda sakra piš že to záleží. Přijde někomu 2D art jako feature? Má 2D art jinou než deisgnovou nebo komunikační funkci? Má funkci přímo v kódu, že by třeba 2D art třeba spustil sekvenci událostí?
"I expect KC:D will be also delayed to 2018."
Supr, na tohle jsem se fakt těšil
Jeden, druhej, třetí, čtvrtej postík. Čuměl jsem na fórum jak to sem sázel a fakt jsem nevěřil To chce úplně neskutečný ego takhle zaspamovat a věřim tomu že tentokrát na hajzlu nepotřeboval maxim jak si musel neskutečně ulevit Sorry ale takhle světu předhodit jak měl úplně hroznou pravdu, to je prostě bomba
Petic má víc takovejch perel, jako třeba jeho pojetí kickstarterový kampaně, anebo přirovnání vývoje softu k prodeji auta. Srovnání s Alzou v tomhle threadu mě už poslalo do kolen. Akorát nějak úplně nemám čas na popsání celýho jeho portfolia. Už teď jsem tímhle postem strávil o dost víc než jsem chtěl A zábavný mi to přišlo asi jen z poloviny času.
Takže abych to nějak shrnul. Nemám nic proti tomu když má backer výhrady vůči vývojářům, kritiku chápu, je to jejich věc a když se jim to nelíbí tak ať se ozvou. To je dobře.
Developery fakticky jako bohy nechápu. Myslím že o tom svédčí už to, že jsem původně nevěřil že to KCD zvládne na trh.
Peticovo chování ale nejsou argumenty naštvanýho backera, dokonce mi to ani nepřijde jako trollení, protože to by aspoň mělo špetku humoru (koukněte se na Mundalai-khana, ten kluk je zlatej ). Pokud někdo ale veme informace a překroutí je tak, aby mu sedli do jeho kontextu a následně je v pravidelnejch intervalech pouští do světa, tak to podle mýho není nic víc než snaha o škodu. Sorry, ale to je věc kterou je podle mýho potřeba říct.