Datum vydání a celkový přístup Warhorse

Rád bych se tu podělil o svůj dojem z PR studia Warhorse.

Hru sleduji od té doby co ještě ani nebyla na Kickstarteru. Za tu dobu se můj obraz studia stihl v mnohém změnit.

Z počátku měla hra platícího investora a všechno vypadalo růžově. Ve Fight clubu č. 73 na games.tiscali.cz Dan Vávra říká, že se mu zdá “nepatřičné” mít investora a jít se hrou na Kickstarter. Tonoucí se i stébla chytá a tak za čtvrt roku je KC:D na Kickstarteru.

Při kampani na Kickstarteru jsem přihodil pár dolarů a poté 3 roky sledoval veškeré dění okolo a čekal na vydání hry. Plán na vydání hry v Q4 2015 byl sice daleko, ale zdál se to být reálný odhad věcí budoucích. Jednou za 2 nebo spíše 3 měsíce se objevilo video ukazující střípky ze hry a já si říkal jak dobrou práci PR oddělení studia dělá.

V létě 2015 Dan Vávra oznamoval odložení na rok 2016 a říkal něco o sypání popelu na hlavu. - Dobrá tohle by se ještě dalo překousnout. Bohužel datum vydání se posunulo na Q2 2016 a poté na Q4 2016 bez nějakého patřičného vysvětlení. Psali to přece na Twitteru a to stačí, ne?

Stejně tak se najednou v tichosti s koncem roku 2016 začalo uvádět, že hra vyjde někdy v roce 2017 bez bližšího vysvětlení. Nyní máme první dva měsíce roku 2017 za sebou a Tobi na Twitteru píše o něčem velikém. Po dvou týdnech opět není po něčem hmatatelném ani stopa.

Celkově mi tohle jednání přijde jako totální pohrdání dopředu platícími zákazníky. S každým dalším videoupdatem se dozvídáme jací jsou lidé ve studiu borci nebo jak sekají mečem do brnění. Tato videa nedávají odpovědi na podstatné otázky o průběhu vývoje a mají asi jen uchlácholit původní podporovatele hry. U komunitně financované hry by mělo být PR jedním z velmi podstatných prvků. Lidé poslali velké peníze jen za nějaký příslib. Bylo by tedy asi fér podporovatele informovat o stavu projektu častěji a podstatně detailněji něž to studio dělá. Sekání do brnění v Řepoře vypadá hustě, ale vlastně to asi mnoho lidí nezajímá.

Na Kickstarteru se píše, že hra vyjde nejdříve na PC (Q4 2015) a následně na konzole. Píše se tam něco o 3 aktech a také se vybraly peníze ze tzv. Stretch goals. Dále se píše, že bude vydaná plná betaverze hry jako Early access. – Bohužel nic z toho výše Warhorse nesplnili.

Hra byla pravděpodobně osekána a podporovatelé mají dostat vše v jednou aktu - bude mít tedy jediný akt 70+ hodin herní doby? Pochybuji.

Stretch goals - nechat si zaplatit za přístlib dalších funkcí a poté je do hry neimplementovat mi příde jako výsměch lidem z kampaně. Stejně tak dopadla i slibovaná betaverze. Betu jsme sice nějakou viděli, ale správnější název pro to by měl být “pre-alpha”. Opět jsme dostali něco jiného než bylo slibováno.

Komunikace okolo hry je s postupujícím časem stále podivnější: nikdo není schopen (nebo nechce) odpovědět na otázky, které zajímají celou komunitu. K čemu je poté komunitní manažer a PR?

Naprosto nechápu to tajnůstkářství okolo data vydání. Hra je z části komunitně financovaná, ale takto podstatnou informaci si vývojáři nechávají jen pro sebe? Něco jako: “Před Kickstarterem (a nasypáním peněz) jsme vám odhad řekli, ale po třech letech čekání si to už ani nezasloužíte”. Co je tohle za chování a PR?

Vývojáři jsou tajemní jako hrad v Karpatech.

Jen tak pro ilustraci: Po několikanásobném odložení a 1,5 roku zpoždění se někdo zeptá na Twitteru:“Kdy to vydáte?” Odpověď: “Brzy :)” Nebo “2017 :)”. S provokativním smajlíkem. Dále tazatel napíše něco jako “Jistě, jen to neuspěchejte.” – Co to proboha je?

Proč nejde říct něco jako: “Nestíháme, protože tohle a tamto. Všechny slibované funkce se nepodařilo vytvořit protože ***. Hru vydáme asi v červnu 2017. Omlouváme se.” Je tohle těžké PR? Místo toho si Warhorse vytváří image dokonalosti a neomylnosti. A zatvrzelé mlčenlivosti.

Celé jednání Warhorse směrem k podporavetelům mi tak přijde jako neprofesionální a neuctivé. Já z toho mám alespoň ponaučení: Podpořit projekt na Kickstarteru? Už nikdy více!

6 Likes

Já na hru taky čekám už dlouho z doby před Kickstarterem ale přijde mi, že jsou celkem upřímní. To, že nestíhají dávali celkem dost najevo a já žádné tajnosti jsem nezaznamenal: Tobi napíše, že něco bude “brzy” a ono to je tak za 2-4 měsíce to už jsem si asi zvykl.
Jinak máš pravdu ohledně protahovaní vývoje. Musíme bohužel čekat ale to nenaděláš nic. :slight_smile: Buď trpělivý a snad budeme odměněni v podobě skvělé hry.

4 Likes

O stavu vyvoje by mohlo neco vypovidat tohle:

2 Likes

Všetci čakáme na hru!!!

to o ničom nevypovedá podľa mňa…odišiel kolega, tak hľadajú náhradu, normálna vec

Minimalne to vypovida o tom, ze jeste nemaji naskriptovany questy.

1 Like

Mohla mňa áno chceme vedieť či hra bude hotová vôbec niekedy

no však to aj vraveli že majú už nakriptované všetky questy, nie všetky ale na 100%, keďže tam má byť viac možností ako daný quest riešiť…a tiež určite rátajú so scriptérom aj do budúcnosti :smiley: každopádne uvítal by som nejaké ďalšie info o vývoji, nemám rád takéto dlhé mlčania

3 Likes

Kickstarter není služba na předobjednání.
Jde o podporu vývoje a ten není předvídatelný, zvlášť když jde o tak velkej projekt.
Takže vynechání některých stretchgoals beru spíš jako nutnost, než jako nevyplněnou objednávku.

Rozhodně bych ale taky uvítal víc informací ohledně těch odkladů, který by si zasloužily oficiální vyjádření už dost dlouho.

2 Likes

Hmm, Warhorse jsou transparentnejsi nez 99% vyvojaru. Tady vidim spis problem v tvojem ocekavani. Odkladani vydani je v hernim vyvoji naprosty standard, tim spise to plati v pripade projektu noveho studia se znacne omezenymi prostredky. Ocekavat ze tomu bude jinak jenom proto, ze na hru prispela verejnost, je docela naivni.

Jedina vec, co me irituje, je jak uz zminil @swatosky, ten zvyk nahypovat nejakou novinku stylem “brzo uvidite neco uzasneho!” nebo “za chvili novy videoupdate!”, a pak 2 mesice hovno. Na to je expert Tobi, a uprimne nechapu smysl takoveho “PR”. Za tu dobu nez ta novinka vyjde uz je jakekoliv nadseni pryc, a lidi kteri kvuli te “novince” z pocatku blahove checkovali twitter kazdy den jsou davno akorat tak nasrani (jo, mluvim z opakovane vlastni zkusenosti).

edit: A jeste k tomu jak nekteri lidi volaji po datu vydani. To docela souvisi s tou mou vytkou o “falesnem hypovani”. Oni s nejvetsi pravdepodobnosti jeste nevi, do kdy to stihnou. Herni vyvoj neni pasova vyroba, kde si na zklade produktivity spocitas vysledek na 2 roky dopredu. Pokud si nejsou 100% jisti, do ktereho data to stihnou, je lepsi nerikat nic. V opacnem pripade by to dopadlo jak s tema “novinkama”. Nejprve by nahypovali datum vydani, ktere by nedodrzeli, a lidi by bylo nasranych daleko vic.

9 Likes

Já si jsem jistej, že datum vydání stoprocentně interně mají. Mají smlouvu s vydavatelem Deep Silver. Vydavatel se při podpisu určitě nespokojil s tím, že mu datum vydání neřeknou. – Proto by datum vydání měli sdílet s komunitou.

3 Likes

Tak, ani jeden jsme jejich smlouvu nevideli, nicmene s tvou hypotezou si dovolim nesouhlasit. Herni vydavatel neni martan, a jsou mu znamy uskali herniho vyvoje, takze ocekavat ve smlouve nejake konkretni datum vydani je podle me mimo. Daleko pravdepodobnejsi je nejake casove rozpeti (treba do konce roku 2017… :wink: ), a jsme tak zase u toho, ze konkretni datum vydani nemusi byt znamo. Navic konkretne v tomto pripade je postaveni vydavatele o to slabsi, ze prisel uz k temer hotovemu produktu (nenesl tedy zadna rizika od pocatku), a podili se pouze na fyzicke distribuci a reklame, nikoliv na financovani samotneho vyvoje, tezko tak lze ocekavat, ze WH souhlasil s nejakymi ultimaty z jeho strany.

2 Likes

Jo, souhlasim, že přesné datum asi vydavateli nedali. Spíš to bude časové rozmezí. I v tomhle případě by ten odhad měli zveřejnit.

1 Like

Warhorse jsou rozhodně velmi otevření o průběhu vývoje hry. Dan Vávra ve svých videoupdatech dává celkem dobrou představu, kde vývoj je, a proč některé slíbené věci z Kickstarteru museli odložit nebo úplně vzdát. Termín Q4 2015 který byl původně slíben snad nikdo nebral vážně po úspěchu jejich kampaně, kdy hra je najednou mnohem větší a ambicióznější než původně byla plánovaná. Vysvětlení pozdějších odkladů tím, že prostě nestíhají, je v pohodě. Ono se ani moc víc nedá říct, protože teď už jen vícemeně skriptují, testují a optimalizují. Poslední video update https://www.youtube.com/watch?v=JyWqCew1g-A je hodně detailní.

Trošku dětinský přístup k PR mi občas leze na nervy, ale zase na druhou stranu je to asi lepší než suché odměřené profesionalní PR. Tobi by mohl omezit smajlíky, to je pravda. A když napíše, že něco velkého přijde brzy, tak typicky video za 2-3 měsíce, a o velikosti raději mlčet. Nemůžeme čekat, že WH odpoví všem na twitteru, youtube, … do detailů, ale asi by bylo produktivnější vložit link na poslední video update než napsat “Brzy :)”.

Btw, nejnovejsi info o datu vydani je tenhle obrazek. Evidentne uz maji vetsinu mapy optimalizovanou pro konzole. :wink:

https://forum.kingdomcomerpg.com/uploads/default/original/3X/5/2/52f53fe8038838a178f226d547fb5f3e7a420938.png

2 Likes

Tobi dnes dal na twitteru obrazek z teaseru a je u toho “soon”. :smiley: Tak uvidíme jak dlouho budeme čekat.

To je přesně to o čem mluvim. Video má název “Announcement TEASER 2017”. Po 3 letech čekání a odkladů někoho “DRÁŽDIT” mi přijde jako drzost.

Proč nemůžou vydání uveřejnit jasně bez nějakých tajností a dráždění komunity? Warhorse chybí určitá pokora.

1 Like

Jejda tech otazek a info je tady hodne. Dovolim si par odpoveded. Bude to asi v skracene verze sorry jako. :slight_smile:

  1. Datum vydani
    Se proste nevi jeste na 100%. Respektive vi, ale jeste tam je nutnost domlouvat se s Deep Silver - nasim co vydavateli. Kvuli nastavenim smlouvam nesmime ale nic rict bez jejiho souhlasu. Jsou tu 2 veci dulezite. Stav hry, spravny moment (kvuli jinim hram). Takze sme to nerekly prozatim znamena jen, ze nechceme klamat nejakim odhadem ktery treba zase nestihnem, a taky bo nesmime.

  2. Moje “soon” posty.
    Vy to neznate?.. kolega vam rekne… hele zitra to bude… a za tyden za nim des a on nevi co ste vlastne chtely? On ten vyvoj fakt neni pasovka. Je to jeden velky proces ktery se furt meni. Nic mene… zase mi slibily ze pristi tyden neco bude :)… takze SOON! :slight_smile:

Pride mi lepsi trosku drazdit nez nerict nic. Muzete si teda vybrat :slight_smile:

  1. Kickstarter
    Zase, je to proces. Nektere veci fungujou mnohem rychleji, neketere mnohem pomaleji nez se ocekavalo. Ale na druhe strane snazime se tam nacpat uplne vsechno. Treba i post release.

Klidne se jeste neco zeptejte jestly chcete. Jo a sry za tu moji cestinu… vsak vite :slight_smile:

11 Likes

Díky za odpověd. :slight_smile: A řekni kolegům, že to schytají oni jestli to příští týden nebude. :smiley:

3 Likes

¨Hovno.

Toto podepisuji.