Rád bych se tu podělil o svůj dojem z PR studia Warhorse.
Hru sleduji od té doby co ještě ani nebyla na Kickstarteru. Za tu dobu se můj obraz studia stihl v mnohém změnit.
Z počátku měla hra platícího investora a všechno vypadalo růžově. Ve Fight clubu č. 73 na games.tiscali.cz Dan Vávra říká, že se mu zdá “nepatřičné” mít investora a jít se hrou na Kickstarter. Tonoucí se i stébla chytá a tak za čtvrt roku je KC:D na Kickstarteru.
Při kampani na Kickstarteru jsem přihodil pár dolarů a poté 3 roky sledoval veškeré dění okolo a čekal na vydání hry. Plán na vydání hry v Q4 2015 byl sice daleko, ale zdál se to být reálný odhad věcí budoucích. Jednou za 2 nebo spíše 3 měsíce se objevilo video ukazující střípky ze hry a já si říkal jak dobrou práci PR oddělení studia dělá.
V létě 2015 Dan Vávra oznamoval odložení na rok 2016 a říkal něco o sypání popelu na hlavu. - Dobrá tohle by se ještě dalo překousnout. Bohužel datum vydání se posunulo na Q2 2016 a poté na Q4 2016 bez nějakého patřičného vysvětlení. Psali to přece na Twitteru a to stačí, ne?
Stejně tak se najednou v tichosti s koncem roku 2016 začalo uvádět, že hra vyjde někdy v roce 2017 bez bližšího vysvětlení. Nyní máme první dva měsíce roku 2017 za sebou a Tobi na Twitteru píše o něčem velikém. Po dvou týdnech opět není po něčem hmatatelném ani stopa.
Celkově mi tohle jednání přijde jako totální pohrdání dopředu platícími zákazníky. S každým dalším videoupdatem se dozvídáme jací jsou lidé ve studiu borci nebo jak sekají mečem do brnění. Tato videa nedávají odpovědi na podstatné otázky o průběhu vývoje a mají asi jen uchlácholit původní podporovatele hry. U komunitně financované hry by mělo být PR jedním z velmi podstatných prvků. Lidé poslali velké peníze jen za nějaký příslib. Bylo by tedy asi fér podporovatele informovat o stavu projektu častěji a podstatně detailněji něž to studio dělá. Sekání do brnění v Řepoře vypadá hustě, ale vlastně to asi mnoho lidí nezajímá.
Na Kickstarteru se píše, že hra vyjde nejdříve na PC (Q4 2015) a následně na konzole. Píše se tam něco o 3 aktech a také se vybraly peníze ze tzv. Stretch goals. Dále se píše, že bude vydaná plná betaverze hry jako Early access. – Bohužel nic z toho výše Warhorse nesplnili.
Hra byla pravděpodobně osekána a podporovatelé mají dostat vše v jednou aktu - bude mít tedy jediný akt 70+ hodin herní doby? Pochybuji.
Stretch goals - nechat si zaplatit za přístlib dalších funkcí a poté je do hry neimplementovat mi příde jako výsměch lidem z kampaně. Stejně tak dopadla i slibovaná betaverze. Betu jsme sice nějakou viděli, ale správnější název pro to by měl být “pre-alpha”. Opět jsme dostali něco jiného než bylo slibováno.
Komunikace okolo hry je s postupujícím časem stále podivnější: nikdo není schopen (nebo nechce) odpovědět na otázky, které zajímají celou komunitu. K čemu je poté komunitní manažer a PR?
Naprosto nechápu to tajnůstkářství okolo data vydání. Hra je z části komunitně financovaná, ale takto podstatnou informaci si vývojáři nechávají jen pro sebe? Něco jako: “Před Kickstarterem (a nasypáním peněz) jsme vám odhad řekli, ale po třech letech čekání si to už ani nezasloužíte”. Co je tohle za chování a PR?
Vývojáři jsou tajemní jako hrad v Karpatech.
Jen tak pro ilustraci: Po několikanásobném odložení a 1,5 roku zpoždění se někdo zeptá na Twitteru:“Kdy to vydáte?” Odpověď: “Brzy :)” Nebo “2017 :)”. S provokativním smajlíkem. Dále tazatel napíše něco jako “Jistě, jen to neuspěchejte.” – Co to proboha je?
Proč nejde říct něco jako: “Nestíháme, protože tohle a tamto. Všechny slibované funkce se nepodařilo vytvořit protože ***. Hru vydáme asi v červnu 2017. Omlouváme se.” Je tohle těžké PR? Místo toho si Warhorse vytváří image dokonalosti a neomylnosti. A zatvrzelé mlčenlivosti.
Celé jednání Warhorse směrem k podporavetelům mi tak přijde jako neprofesionální a neuctivé. Já z toho mám alespoň ponaučení: Podpořit projekt na Kickstarteru? Už nikdy více!