Tak jsem to dohrál, s asi většinou vedlejších questů za nějakých 110 hodin. Nehodlám řešit bugy, mechaniky a další low- a mid-level komenty. Spíš hledisko stavby příběhu, výpravy, dynamiky a hlavně dalších dílů/aktů/DLC.
Když teď o tom přemýšlím, tento první akt předvedl skvělou variabilitu, od komorních a upatlaných příběhů vesnických vidláků, přes ambiciózní “duchovní” quest v klášteře, až po monumentální hlavní questy s hromadnými bitvami a naprosto fascinujícím zapojením děje kolem katapultu. Nejdřív jsem si říkal, že tímto je kouzlo KCD vyčerpáno a další díly budou jen nastavovaná kaše. Ale když si to sumíruju, ten druhý akt může být stejně překvapující majstrštyk jako jednička. Potenciál hromadných bitev byl pouze naznačen (byly vlastně jen 4), nápad s katapultem dal tušit až DaVinciovské možnosti zapojení inženýrů do děje, šlechtické aliance se začaly pořádně řešit až v reáliemi protkaném výživném konci.
Samozřejmě jsme všichni zvědaví, jaké bude pokračování, ale většina hráčů se, zdá se mi, zaměřuje jen na nové herní mechaniky, AI, NPC psa, atd. Z mého pohledu prkotiny. Daleko víc se těším na případnou gradaci a dynamiku questů, lokace typu Kutná Hora. Našlápnuto je skvěle.
Asi to stojí a padá zase s rozpočtem. WH je malý tým a třeba namodelovat historickou Prahu je asi úplně mimo možnosti (jak dlouho se stavěly dřevěné modely Prahy? léta).
Tak se nechme překvapit.