Domrvená optimalizace po patchi 1.3

Nevím co s tím děláte, hra mi nejlépe běžela ve stavu v jakém vyšla. První větší patch přinesl propad FPS v interiérech. V 1.3 to je úplně v háji a už mě to nebaví.

Kromě toho, že přibyly loadingy po cestování, hra se nyní neuvěřitelně cuká a postava se pohybuje zhruba tak jako kdyby jí někdo držel za nohu a pak pustil, tj. vše se zpomalí a pak na chvilku zrychlí nehledě na to zda mám 60 FPS nebo 40. Nehratelné.

Mám Xeon i7 1231v3, Rx480, 8GB RAM.

PaulCZ. Potvrzuju taky… já si toho nejvíce všiml u velkých bitek s mnoha lidmi… tam to škube nehorázně. nějak to nechápu no. intel 2600k, 16gb ram 2133mhz, RX470… teď cpu jede na všechny jádra rozloženě, předtím se ostatní flákaly, a jedno jádro 100% výtěžnost . to vše na cpu 4500mhz (první hra, kde jsem cpu taktoval)

za mě procesor Ryzen 1600x, RX570 nitro+ 8gb, 16gb ram SSD disk a hra běží hůř než na verzi 1.2.5, nemluvě o loadingech které jsou u encounterů třeba kdy už Vás NPC bijou, ale vy v podstatě ještě nemůžete nic dělat, a propad FPS při jízdě na koni, chápu, že chtěli udělat aby se stíhali načíst textury, ale to jak se to udělalo není vhodné.

Já registruju pouze větší propad FPS při jízdě na koni městem ale nic strašného. Padání FPS v některých interiérech sem měl už v 1.2.5

Tak jak to je? Už se lidi shodněte!
Takhle nevím, jestli raději hru poprvé nedohrát v 1.2.5. a až pak přejít na vyšší.

Podle mě je to prostě na každé sestavě asi jinak… Na 1.2.5 mi při jízdě na koni městem padali FPS méně ale zase se mi nenačítali brzo textury budov tzn že sem projížděl nevykresleným městem a nemělo to takový dopad na výkon… momentálně na 1.3.1 jsou textury dávno na místě a žere to FPS trochu víc ale jak říkám není to pro mě nic hrozného obvykle mám ve hře nad 40 FPS ve městě když projíždím na koni mi to spadne na 30-35 FPS což je pro mě stále v pohodě nejsem zarytej 60FPS maniak co to pod 60 nedokaze hrat :smiley:
Jinak osobně se mi 1.3.1 líbí hlavně mi to opravilo spoustu Q co sem nemohl dokončit na 1.2.5

No, mě na 1.2.5. nejde dodělat jen: Slavíci, Vagabund, občas blbne Lukostřelecká soutěž. A FPS nějak neřeším, hra mi jede celkem v pohodě. (Jsem ze starší generace a nějaký to menší sekání mě nemůže rozhodit.)

Tak to máme stejně… :slight_smile:
No popravdě já dohrál kingdoma na 1.2.5 hlavní příběh… potom sem ale nemohl dokončit spoustu dalších vedlejších Q které se po dohrání bugly…
Teď na 1.3.1 se to opravilo a já můžu pokračovat dál… jestli nechceš něco riskovat, klidně dohrej hru na 1.2.5 nic tím neztratíš a potom zkus přejít na 1.3.1 a mělo by ti to opravit ty nynější bugnuté Q které třeba pujdou dodělat.
Bez těch novinek z 1.3.1 se dá v klidu obejít :wink:

Tak nebýt questů nebo načítání textur v Ratajích, asi bych rozdíl mezi 1.2.5 a 1.3.1 nepoznal. Jen v Ratajích se mi to ve městě seká o trošku více, tedy do momentu než ho projdu. Nejvíce my pomohl zvýšit si dohled pro vykresování objektů. Jinak mám grafiku na nízké až nejvyšší (textury, objekty, vegetace a dohled na nejvyšší) . Krmím to G3258@4,5GHz, 16GB Ram, GTx960(4G) a mám to na 40-54-58 fps (19200x1200), s tím že nejnižší hodota je v ratajích a nejvyšší v lese.

Na stejné sestavě v lepší kvalitě (vyšší až ultra) mi beží zaklínač 3 bez viditelného problému i v Novigradu :-/ Věřím ale, že do podzimu to odladí.

Ještě drobný poznatek, nemám zapnutý steam cloud, ale pokud hraji se steamem v offline, hra beží lépe než když je online. myslím že majitelé gogu jsou na tom pak lépe, protože jim nemusí zapnutý steam ubírat z výkonu počítače.

Za mě je tedy lepší 1.3.1 než 1.2.5. Spousta bugů opraveno, hlavně questy - na 1.2.5 se mi bugla hlavní questová linie že nešlo pokračovat dál, s 1.3.1 už OK. Pár nových bugů přibylo, ale nic závažného.
Nejvíce mě potrápily truhlice, někdy se na 1.3.1 přeruší sdílení truhly mezi hospodama/domovy. Např. před questem v Klášteře jsem si uložil všechno vybavení a 60k peněz do truhly v hospodě (byla prázdná, i když ve sdílené truhle jsem měl mít už spoustu věcí). Po skončení questu jsem v truhle našel jen ty věci co jsem tam měl mít dříve, ale uložené vybavení i peníze v čudu. Nahrál jsem starší save a uložené věci tam už byly, tak jsem je přenesl radši do jiné truhly než jsem se vrátil do kláštera zpátky…

Co se týká výkonu tak na 1.3.1 jsem žádné větší problémy oproti 1.2.5 nepozoroval - jen tedy zacukávání při jízdě městem na koni (asi se textury nestíhaly loadovat) a podivné efekty v noci při nesení louče, ale při pomalejším pohybu mi to zase přišlo plynulejší.

Takže zvýšení posuvníků v pokročilém nastavení graf. pro zobrazování vzdálenosti na max pomáhá redukovat to trhání při příchodu do Ratají ? Večer vyzkouším vím že na 1.2.5 to co se týče pop inu nepomohlo ale zaroveň i když tohle bylo na max výkon to nežralo (max o 1-3 fps)

Také se připojuji s chybovými hlášeními po patchi 1.3 na PC + několik poznámek

1. (spoiler!)chybí cut scéna v prologu, kdy za bouřky se podaří Rackovi utéct z jeho obleženého hradu. Jen mě v noci vzbudí, že mám přijít na hradby tam proběhne rozhovor a když má přijít cut scéna nic. Mohu jen znovu začít konverzaci s Bořkem a začít hlídkovat na hradbách.
  2. Nevím co se stalo ale když rychle cestuji tak v případě např. přepadení se hra načte tak, že do mě lapkové již dávno buší a mě teprve běží vpravo dole nahrávání a nemohu se tedy bránit. Než tedy mohu něco udělat obvykle mě již shodí z koně a buď propadnu terénem a chvilku padám než mě to zase vrátí zpět, nebo schytám nějakou tu ránu dříve než načítání skončí. Dříve to nedělalo.
  3. Při rychlém cestování se neodkrývá mapa (je to záměr nebo bug??) obláčky zmizí jen v sektoru kde se nacházím a pak se zase vrátí až sektor opustím. Když se tam projedu přímo ve hře mapa se odkryje a zůstane tak už napořád.
  4. Optimalizace se mě spíše zhoršila oproti patchi 1.25 kde mě v ratajích šlo všechno plynule na ultra jen jsem musel snížit stíny. Teď se to místy dost seká (hlavně ve spodní části na námestí). Dropy na 10 FPS atp…
  5. Když si v průběhu bojů ve druhé lokace pevnosti lapků uložím získanou výbavu z boje od zabitých nepřátel do koně, nejde to pak z koně přesunout zpět do inventáře (píše to, že za boje toto není možné udělat - přitom stojím v Ratajích na náměstí u obchodníka natěšený na pár tisíc grošů až to všechno prodám…
  6. Dále při misi, kdy jsem s Ptáčkem v lázních a odložím si výbavu do truhly, mě pak z truhly zmiznou věci, které jsem měl označené jako kradené!!

Dále pár poznámek:
Otevírání zámků na gamepadu pořád nic moc, ale řeším to tak, že prostě otevírám na klávesnici s myší, kde to jde na pohodu a pak si zase vezmu gamepad - díky, že to jde hladce přímo ve hře měnit aniž bych musel vstupovat do nastavení hry. Tuto funkci určitě zachovat!

Na začátku celkově stoupla obtížnost - dříve se daly sehnat paklíče od jednoho z kamarádů hned v první vesnici teď se se mnou už po misi s házením hnoje na dům žádný nebaví a do kuneše se dalo bušit mečem do zblnutí, protože byl nesmrtelný a nahonit si tak staty hned na začátku = porazit prvního kumána u hradeb = mít dobrou výbavu hned na začátku. To teď nejde (ale tak je to asi správně mimo těch paklíčů - šlo už trénovat od začátku) musíte tedy alespoň omráčit a okrást o výbavu jednoho ze strážných p. racka :slight_smile:

zmizely některé truhly s top výbavou - ale alespoň se musí člověk více snažit a hrát, aby se dostal k dobré výbavě. Takže to vítám. Dříve to bylo skoro jako cheat, když člověk věděl kam zajít. Dále truhly, které dříve nebyly zamknuté nebo byly jen velmi lehké (ratajská zbrojnice spodní patro ve věži:) ) jsou nově s velmi težkým zámkem (ta v ratajích navíc permanentně hlídaná) Škoda když jsem to tam všechno vykradl bylo po finančních problémech:) Ale opět je to takto lepší. Dobrou výbavu prostě nezískáte tak snadno.
To je zatím vše co jsem stačil od nového začátku projít.

Moje sestava:
CPU i7 2600k na 4,4 Ghz, GTX 980 Phantom OC, 10GB ram, SSD, WIN 10 prof - hraji jen na rozlišení FHD.

To se mi teda nikdy nestalo. Mě se naopak stává že při přepadení se objevím na koni poměrně daleko od lapků, takže je vidím jak se krčí někde v keřích a číhají, ale na mě neútočí…Teprve když do nich začnu střílet šípy nebo k nim přijdu blízko tak vyběhnou. Možná to nějak ovlivňuje perk průzkumník (mám všechny 3 levely).
Vlastně za celou dobu hry se mi nestalo že by mě někdo shodil z koně, tedy jen jednou když jsem prchal z Kumánského ležení po zapálení šípů a otrávení kotlíků…

tak jak, Pomohlo?

Nakonec mi pomohlo totálně odinstalovat hru a čistě znova nainstalovat + navíc tím že mam notebook, nainstalovat starší verzi ovladače přímo ze stránky výrobce a hle… Hra mi za 4 hodiny hraní v kuse nespadla ani jednou oproti dřívějšku kdy sem se s pády potýkal častěji, FPS ve městech se ustálilo hra běží celkově plynuleji a dokonce i na víc FPS v Ratajích mám fps při HIGH 35-40 v přírodě 38-48 (před reinstalací rataje 27-34 příroda 32-42), celkově se mi to po přeinstalování hry zdá o 90% lepší :slight_smile: :slight_smile: Pop-in textur krásný uz si téměř nevšimnu až na pár vyjímek že se stane občas ale to se dá přežít :slight_smile:
Rozhodl sem se zahrát si hru po 2. pěkně od začátku a znova si ji vychutnat.

Komu se dějí v novém patchi po aktualizaci problémy s optimalizací, zkuste čistej reinstall, není to zaručené ale mě to pomohlo hodně.

No tak to jsi mě nepotěšil. S mojí rychlostí netu budu muset hru znovu asi 6-7 hodin instalovat jo?! :frowning:

Co to nechat přes noc ? :slight_smile: