Husitska trilogie Otakara Vavry

Zdravim vsechny. Hru jsem uz davno dohral, cekam na patche, ze bych zacal znovu.

Znovuzhledl jsem ale v poslednich dnech husitskou trilogii Otakara Vavry, jmenovite filmy
Jan Hus (1954), Jan Zizka (1955), Proti vsem (1956) a jako bonus Jan Rohac z Dube (1947) od Vladimira Borskeho, kde se mimo jine ukaze i nas oblibeny Hynce Ptacek z Pirkstejna :slight_smile:
Krom toho, ze filmy jsou poplatne dobe a cpi to z nich bolsevickou ideologii, jsou to velmi vypravne filmy a stoji za videni.
Musim rici, ze jsem mel behem sledovani pocit, ze autori Kingdom Come z nich velmi cerpali po visualni strance, myslim to v dobrem, ty filmy jsou skutecne velmi vypravne.

Doporucuji pokud jste jeste nevideli.

3 Likes

Jen s tím Ptáčkem: Hynce je syn Jana (Hynek). Ale už by na něj pomalu mělo být zaděláno-měl se narodit nejspíše roku 1404 :slight_smile:

1 Like

Diky za info, to jsem popletl :slight_smile:

Mě na to taky někdo musel upozornit :wink:

Myslim ze som prve dva filmy videl kedysi davno. Som celkom fanda do historie a aj do filmov, vratane tych starsich. Je pravda, slo to miestami tak daleko ze Husitov oznacovali bolsevici za prvych socialistickych revolucionarov.

České filmy z tej doby boli veľmi dobre spracované hlavne po kostýmovej stránke a erkvizity tiez vyzerali velmi dobovo. Samozrejme nedavalo nikdy zmysel preco v 50tyh rokoch potreboval rezim kritizovat feudalizmus 15 storocia zo socialistickej perspektivy :D.

Je pravda, slo to miestami tak daleko ze Husitov oznacovali bolsevici za prvych socialistickych revolucionarov.

Ano, to je pravda.

Samozrejme nedavalo nikdy zmysel preco v 50tyh rokoch potreboval rezim kritizovat feudalizmus 15 storocia zo socialistickej perspektivy :D.

Smysl to dávalo. Dodávalo to historické opodstatnění pro třídní boj. Něco ve smyslu: "Už vaši předci cítili potřebu komunismu a úspěšně za něj bojovali. Ale nedrželi při sobě. My to dokážeme… bla, bla, bla… držme při sobě, věřme komunismu, bla, bla, bla… kdo není s námi je proti nám, hrr, na ně… bla, bla, bla…-> politické vraždy, monstr procesy, lágry, atd…

2 Likes

Z té trilogie jsem viděl první dva (Jan Hus, Jan Žižka) a oba dva jsou velmi zdařilé. Rozhodně tedy Jan Hus od Otakara Vávry je lepší než ten remake, co natočil ani nevím kdo. :grinning:

Jakl pry chysta nejaky “epic” film o Zizkovi.
https://kultura.zpravy.idnes.cz/cassian-elwes-produkce-petr-jakl-jan-zizka-film-producent-pm7-/filmvideo.aspx?c=A180305_110535_filmvideo_ts
Tak jsem zvedavy co z toho bude…

Filmy mám doma. Hoci sú boľševické, u mňa obľúbené. Kiež by raz vznikla hra z doby husitskej.

Věřím, že časem se nějaká hra, která se bude týkat doby husitských válek, objeví, ale tipnul bych to spíš na žánr Strategy.

radar42 asi takhle: https://www.youtube.com/watch?v=XlbRZMw8yH8

Husitská trilogie je super a té komunistické propagandy a vize světa tam zase moc není, také to není úplná nekritická oslava husitství, byť Vávra šel cestou Palackého. Výpravou a zpracováním to jsou asi největší československé filmy, historická atmosféra z toho jen číší, stejně tak epické momenty (kam se hrabou dnešní CGI srance a herci čumějící do blba, kteří navíc nejsou schopní znázornit jedinou emoci), Otakar Vávra uměl navodit úžasnou dramatičnost a to i v komornější verzi viz Kladivo na čarodějnice. Ani po 60 letech trilogie nic neztratila, snad jen některé postavy jsou prkenné a přehnané (většinou prostý lid). Mimochodem bitva u Sudoměře byla natáčena na původním místě.

Jestli někdo měl ztvárnit husitské období tak to byl právě Otakar Vávra. Škoda, že dílů není víc.

Pro ty, co rádi čtou, tak doporučuji od Andrzeje Sapkowskeho jeho trilogii: Narrenturm, Boží bojovníci a Lux perpetua. Povedené a zábavné dílko. Navíc se děj odehrává kolem roku 1420 převážně ve Slezku. Ale podíváte se i do dobové Prahy a na Trosky. Husitů si tu užijete dosyta.

1 Like

Ano, take doporucuji. Trosku okoreneno mirnou fantasy, ale velmi ctive.

Pokud si dobře vzpomínám na D.Vávrovo vystoupení na ČT24, zazněl tam jeho obdiv k o.vávrovým filmům a k husitskému období obecně. takže dá-li pán bůh a dan vávra, máme se na co těšit. vidím to v jasných barvách - rok 1420, kališník henry na vozové hradbě u sudoměře, na dohled od jana žižky, za zpěvu ktož sú boží bojovníci odolává několikanásobné přesile strakonických johanitů a katolických šlechticů Plzeňského landfrýdu včetně oddílu rytířů přezdívaných „Železní páni“… křižácká těžká jízda se však boří do bahna vypuštěného rybníka škaredý a sesedá z koní… na tu chvíli čeká jan žižka a velí do protiútoku… to by mohlo být epické hraní:-)

1 Like

Take si myslim, ze si tyhle udalosti o podobne zpracovani primo rikaji. Tak snad nekdy v daleke budoucnosti :slight_smile:

Zatim vsechny hratelne bitvy v Kingdom Come byly pesi, doufam ze pridaji jizdu.

1 Like

Myslim, ze KCD, dil 3? by mohl byt o Husitskych valkach… Paradoxne mi husitstvi z hlediska vojenskeho vzdy prislo jako ze staroveku, jak tam ti sedlaci maji cepy a vubec primitivni zbrane… to by asi uplne nepasovalo do KCD, kde se to drahou zbroji i na nejposlednejsich vesnickych strazich jen blejska. Zizka byl taky vzdycky znazornovanej jako nejakej ruskej kozak v kozesine, ne jako rytir ve zbroji. Mi prijde, ze husiti by byli neco jako Kumani v KCD, ale vic nasrani a motivovani :smiley:

Byla by dobra prdel, zvlast kdyz je KCD mirena hlavne na zahranicni trh, kdyby hrdina stal na strane Zikmunda a mel bojovat proti te husitske haveti :smiley: to by Cesi asi moc nerozdejchali…

2 Likes

Cepy, atd jo. Ale taky píšťaly, houfnice, tarasnice, hákovnice… :smiley:

to je fakt, ale na to si prave u tech Vavrovejch filmu nevzpominam… hlavne meli to zemedelske naradi a vozy

Ty filmy mi prisly vcelku realisticke. Chudina byla v hadrech, pani zemani jako napr. bratr Zizka meli platy.
Kde vlastne husite prisli k tomu arzenalu strelnych zbrani a prachu? Korist a nebo to sami vyrabeli?