Kůň a "jízdní model"

Ahoj všem!

Mám za sebou pár hodin v alfě i betě dohromady a přiznám se, že jsem hru zatím ještě moc neochutnal. Bráním se tomu vzhledem k nízkému FPS a doufám, že se mi trpělivost v budoucnu vyplatí a zkusím pořádně až odladěnější verzi. Každopádně jsem si udělal rámcový názor a představu o hře jako takové a jak by to mohlo vypadat po dokončení. Spousta věcí se mi moc líbí, spousta věcí se ještě určitě dořeší a pár věcí se mi nelíbí, ale o tom až jindy.

Chtěl bych teď probrat mechaniky pro koně a jeho chování. Možná je to zvláštní, ale to jedna z věcí, která mě neustále bije do očí a nutí mě se na ni zaměřovat. Chtěl bych předat zpětnou vazbu i vývojářům. Berte to jako můj názor s kterým můžete naložit dle vlastního uvážení. Taky budu rád, pokud se dozvím, jak to vidíte vy a jak to vidí další ostatní backeři.

Moc se mi líbí:

1. Model koně, textury a celkový vzhled. Super!
  2. Animace nasedání a sesedání je parádní. Člověk má fakt pocit, že na to zvíře leze a i je pěkně vidět jeho výška.
  3. Animace pohybu koně je fajn.

Co by se mi líbilo
4) Více animací koně, když nikam nejedeme. Normálně se přece kůň s radostí vrhne na nejbližší trávu a cpe se. Nebo popochází. Nikdy asi nebude stát na místě jako socha.

Co by se mělo zlepšit
5) Kamera při jízdě se vůbec nepohybuje. Pří jízdě na koni mám pocit, jak kdybych plul vzduchem a pode mnou se hýbe koňská hlava. Vůbec nejsou vidět pohyby jezdce, jak se kůň pohupuje. Ve srovnání s kamerou při sesedání, nebo boji, nebo sbírání bylin to působí, jako bych hrál jinou hru. Nemyslím si, že by se musela kamera třepat nahoru a dolů, jak šílená, ale rád bych ze hry měl pocit, že nejedu autem, ale opravdu cválám po nerovném terénu a kůň se nějak pohybuje.
Takhle třeba? https://www.youtube.com/watch?v=4PXL9N9WU8E

1. Kůn má příšerný jízdní model :). Jsem si vědom toho, že koně ve hrách asi nikdy nebudou koně jako ve skutečnosti, ale tak nějak jsem od začátku očekával od Warhorse trošku jiný přístup. Kůň se chová jako auto a to doslova. Má několik rychlostních stupňů, vcelku přesně couvá apod. Vůbec se nechová jako zvíře. Nechápejte mě špatně. Na koni jsem jel jen párkrát, ale vždy si vzpomenu, jaký to byl pocit. Zvíře má vlastní hlavu. Nechá se sice od jezdce mírně řídit, ale rozhodně nezastaví okamžitě na místě, nebo nebude poskakovat po srázech a ve křovích. Tak nějak bych doufal, alespoň ve zpracování ala Metal Gear Solid 5, kde se kůň choval celkem pěkně a nezatáčel tak, jak člověk motá volantem. Přesto bych viděl Kingdom Come trochu dál.

Moje krásná snová vize je taková, že když sednu na koně a popoženu ho k chůzi, tak půjde sám. Nemusím držet plynový pedál. Kůň se drží plus mínus na cestě a vyhýbá se překážkám, lidem apod. Já mu mírně pomáhám, nebo měním směr, pokud potřebuji jet jinam. Možná se zastaví po čase, když ho nepopoženu. Stejně tak by neměl bezhlavě vjíždět do lesů, stromů, na skály, do vody. Chtěl bych mít pocit, že ovládám zvíře a ne stroj.

Toť vše, co jsem měl na srdci. Jaký pocit máte z koně vy ostatní?

7 Likes

Ahoj,

ad 5) to by bylo na epileptický záchvat. Nepopírám, že kamera by se mohla nějak upravit (nejen na koni, ale celkově), ale ne větším drncáním.

1 Like

Taky bych nechtěl koukat na to, jak se mi třepe celej monitor, ale teď se mi zdá, že spíš letím, než jedu. Možná je to i subjektivní pocit z díky first personu, protože při pohledu z 3rd personu je ten pocit trochu jiný.
EDIT: PS: Srovnej například s bojem. Tam kamera lítá sem a tam.

Ahoj,
pěkné postřehy.

Chtěl bych se vyjádřit k bodu 6)
Kůň samozřejmě není hotová záležitost a časem se ještě asi nějak zlepšovat bude.
Problém s ním ale je ten, že kůň je dopravní prostředek a pokud bude každou chvíli odmítat udělat to či ono a nechovat se alespoň přibližně tak jak hráč očekává, tak pak se z něj stává frustrující “fíčura”, která přestane plnit svojí funkci, kterou je přepravit hráče z bodu A do bodu B, rychleji a pohodlněji než kdyby šel člověk pěšky.
Protože ať se nám to líbí nebo ne opravdový kůň a kůň herní jsou rozdílné entity.
Samozřejmě že se do hry musí nějak přenést to že to je kůň a ne prkno s nohama, ale musí se to vzít s mírou.

2 Likes

Souhlas. Určitě bych nechtěl, aby si dělal co chce, ale spíše mi přijde zbytečné neustále držet šipku dopředu a “zatáčet” vlevo, vpravo… Když vlastně ani nejsem na rozcestí. Spíš jen pocitově bych chtěl mít pocit že kůň “vidí” okolo sebe a není to jen neživý “bicykl”, na který nasedneš a motáš “řídítkama”.

U některých cest (okolo Samopší) stačí podržet “shift” a kůň celkem obstojně následuje cestu.

1 Like

Fakt? Nevšiml jsem si toho nikde… tak snad je to malá předzvěst světlých zítřků.

Jak ale říkám, funguje to jenom okolo Samopší a Mrchojed.
Okolo Talmberka to nejde, a myslím že to funguje jenom na větších cestách .

Je ale pravda, že to je zajímavá myšlenka aby byl kůň víc samostatné stvoření. Druhá věc je jestli to je proveditelné.

2 Likes

Moc hezky napsáno a se vším souhlasím.
K bodu 6. Myslím, že chápu jak to myslíš. Ani tak nejde o to, aby si kůň dělal co chce a hráč se s ním pral o to kam se půjde, ale aby měl člověk víc pocit, že se jedná o živou, samostatně myslící bytost, která je ovšem vychovaná k tomu, aby poslouchala příkazy člověka. Myslím, že ani není potřeba překopat AI koně, jen by dle mě stačilo udělat animace takové více rozeklané, řekl bych. Hlavně to couvání je zvláštní :slight_smile:

1 Like

Napadly mě dost podobné věci. Pamatuju si že vývojáři někde říkali že kůň nemá být jako auto, ale zatím mi tak připadá.

Myslím že by hráč měl ovládat spíš svojí postavu na koni, než přímo koně. Taky mě otravuje držet pořád šipku dopředu.
Představoval bych si to asi takhle:

• když zmáčkneš šipku dopředu, pobídneš koně
  • když jí zmáčkneš znova, kůň zrychlí
  • když ji podržíš, přejdeš rovnou do cvalu
  • pokud chceš udržet nejvyšší rychlost, musíš koně pořád pobízet (šipkou dopředu) jinak zpomalí
  • když zmáčkneš šipku dolů, kůň zpomalí
  • když jí podržíš, kůň zastaví

Taky je potřeba o dost víc animací, aby kůň působil živě.

3 Likes

Ahojte,

ke koni jsem psal už take něco v bug reportu, nicméně ale přidám I něco do tohoto vlákna, když jste ho otevřeli.

Jsem nejen hráč, ale mám i naježděno několik desítek hodin (anglický styl, asijský) a pokud chcete mít reálného koně, pak bohužel:

a) je třeba ho neustále pobízet, při chůzi, cvalu atd., v reálu nefunguje že půjde někam sám
b) musím držet plynový pedal, spíš je to horší než v aute, musí se stale pobízet - tuto funkci měli dokonce v aplhe 05 implementovánou, dobré ikdyž otravné, ale realistické:)
c) kůň se málokdy drží na cestě a vyhýbá se překážkám, nemá problem to napalit do člověka či zadku jiného koně, opravdu:)
d) moc rád běha do luk či lesa, mimo cesty ale skaly a vodu moc ne, tam funguje pud sebezáchovy, musí být velmi zdatný jezdec či poslušný kun aby bez zastavení šel i tam
e) hlava či obraz na koni mi skáče tak moc dle toho jaký mam posed, jestli pracovní nebo ne, je to jiná technika jízdy

Co by se mě líbilo:

• animace když stojí a čeká, že hýbe hlavou, hrabe kopyty, pase se
  • lepší směrové reakce
  • předělat přilepné sedlo na tělo, samostatný model s texturou
  • sem tam řechotání, odfrkávání při spotřebování staminy
    tedy vesměs drobnosti, jinak sem s koněm ok

Cool featuery co uměl středověky válečný kůň (až se budou vývojáři nudit:) )

Toliko tedy k mym poznámkám ke koni ale možná budu radši, když se hlavně odbaví ty kritické chyby, se kterými tým zápasí.

Příjemnou hru;)

1 Like

A když ho přestaneš pobízet, tak hned na místě zastaví?

Fajn to bylo zpracované ve zmiňovaném MGS5. Tam to přesně tak bylo, že bylo jednou za čas nutné STISKNOUT klávesu dopředu. Tím jezdec koně pobídnul. Držení šípky nic nedělalo. Strašně těžko se mi popisují ty pocity, které bych rád ze hry cítil, aby to na mě působilo věrohodně.

2 Likes

To je asi to, co jsem přesně chtěl říct.

Vždy je tam nějaká setrvačnost, kun je totiž strašně liný zvíře (mongolsky stepni poník je opak,ten snad jede na N.O.S z chuze) a kdyby měl na místě z cvalu či klusu hned zastavit, stalo by ho to moc energie:) Většinou z cvalu nebo klusu přejde do chuze a podle povahy a lenosti třeba I rovnou bude stat, jeslti se mu ten den nechce hýbat. Je to s nimi sranda a ve hře toto implementovat byl bylo dost práce možná na minihru:) A vydalo by to na dost komplexní rpg system - schopnosti jezdce, kone a jejich souhra, a to do toho nepletu boj z kone nebo lukostrelbu, to je uplne jiny level.

To mě na tom právě vadí, že když přestaneš držet šipku dopředu tak kůň okamžitě zastaví.

Myslím že nejde o to, do hry implementovat úplně realistický systém, ale jízda na koni by měla působit jinak než chůze (V současné podobě je vlastně jediný rozdíl, že neovládáš směr pohybu myší)

1 Like

Jen do toho moc nerýpejte, jeslti budu ve finální hře neustále vrážet do budov a do lidí a následně muset loadovat ptže jsem tím někoho (či sebe) zabil, tak se do tohodle topicu vrátím a najdu sí vás! :smiley: Responsivní ovládání=win :smiley:

Tak nakonec kůň veliké zklamání. Chová se naprosto jako auto (dokonce bez brzdné dráhy) a i přesto, že v tutoriálu se tvrdí, že je chytrý a drží se cest, tak musím celou dobu řídit a tupě držet sipku vpřed. škoda. Ale třeba chvoání při nasedání a sesedání je super. Můžu se rozjet ještě než sednu do sedla. To je boží. I to, jak se při tom chová kamera.

PS: Celkově hru hodnotím více než dobře. Byl jsem příjemně překvapený, ale kůň mě mrzí.

Koně se drží cesty a není třeba držet šipku, ale musí se držet tlačítko pro klus, tedy aspoň na konzolové verzi…

tak to zkusím znovu. Já držím oboje. Šipku i Shift pro klus a možná je to teda tím. Ale pokud chci jet pomalu, tak to určitě nejde. Chybí mi tempomat.