Ahoj všem,
Tak v první řadě musím vychválit tvůrce, kteří vytvořili opravdu skvělou a krásnou hru pro “nehráče” jako jsem já, hru, která je konečně trochu o něčem, kde se i něco dozvím, není to jen hloupé kosení příšer a nepřátel, hru kterou jsem si po dlouhých letech nehraní zkrátka nemohl nechat ujít a těším se na další díly!
Nicméně má to ještě nějaké ty “mušky”…
Např. si nemůžu promluivt s unesenou lazebnicí Ester - můžu ji maximálně okrást, v táboře, kde ji drželi už nikdo nezbyl, 2 jsem zabil, zbytek asi utekl, zkoušel jsem se tam několikrát vyspat, aby se hra uložila a znovu jsem ji mohl načíst a nic. ani se mi nezobrazilo v Questech, že jsem ji zachránil. ani nepomohlo, že jsem ztratil nějaký čas, nebo že jsem se od tábora kus vzdálil. Tak co s tím? dokonce se ani nepíše, u té postavy, že je to ta Ester i když na mapě značku se jménem má. Takže se nedozvím pak od jejího kluka ze sázavy, kde je razitelna mincí? A kdo uplácí všechny lapky v okolí? Což je ve hře dost podstatná věc! :))
Nebo se mi v Sázavském klášteře stalo, že jsem vyslechl jak podezřelého Zacha, tak i jeho synka, ze kterého to všechno vypadlo, co se tam děje a že tam zpracovávají měď, ale opět žádné další potvrzení splnění questu ani žádné pokračování úkolů ve smyslu, třeba "jdi to oznámit mistru F. do Ratají, který mně tam vlastně poslal to vyšetřovat nebo “jdi čekat v noci tam a tam”. Takže jsem si v noci na ty kováře počíhal a nic se tam nedělo, nikde po nich vidu ani slechu, že by se tam dělo něco nekalého. Takže co s tím? Konec vyšetřování?
Nebo jsem se potuloval po Sázavském Klášteře v noci, kradl tam jakési questové věci - “stránky knihy” (v knihovně, ve sklepě, atd) ale opět se mi nic nezobrazilo, že jsem splnil nějaký nový quest ani odkaz, s čím by to mělo souviset. ani se ty stránky knihy nedaly přečíst.
Dále jsem zkusil donést nějakou zvěřinu do toho jejich infimaria a nic se nedělo, žádný částčně splněný quest, jídlo mi nezmizelo z inventáře a nikdo se tam se mnou o tom nebavil. Nakonec jsem to jídlo (pečenou zvěřinu, ryby) musel prodat v tom hostinci nedaleko kláštera, protože se začalo kazit.
Nebo jsem projížděl na koni přes ty místa, kde mám vyšetřovat, co se děje v kolem stříbrných dolů (dvůr na zpracování stříbra a pak ty nádrže) - opět žádné potvrzení splenění questu nebo nějaké navázání.
Taky trochu v soubojích moc příliš nesedí, že když střelím někoho “průbojákem” přímo do hlavy nebo do krku, tam se nic neděje, stále je bojovník svěží, křepek a silen, vlastně jen takové malé škrábnutí, takže pak musím do něj vystřílet skoro celý toulec než padne. Nejsou nějací až příliš odolní? V reálu bych ho střelil do krku a bylo by hned po něm, šel by k zemi jako špalek! ale chápu, že to taky musí být trochu hratelné, a že když bych já dostal šípem, tak bych šel taky hned k zemi jako ten špalek. Takže udělat odolnost tak nějak více mezi realitou a hratelností? Míření a napnutí tětivy máte poměrně realistické.
Taky mně štve, proč se z koně nedá řádně mířit skoro do všech stran? Má to docela omezení, kdy se už luk se šípem třeba více natočit do stran nebo k zemi. Takže střelba z koně je pak k ničemu. To by přece v reálu mělo v pohodě jít v úhlu 360 st, ne? Např. Mongolští válečníci v tom asi i vynikali, tam se jezdilo jen na koních, také i střílelo z luku. Jedno se mi povedlo střelit koně přímo do hlavy. no nic se nedělo a vozil mně dál i s tím šípem v hlavě! Ten nešel ale ani vzít zpět!
Taky mně trochu štve, že to navázání na bojovníka je asi až moc silné. Možná ho trošku zeslabit, nebo ubrat vzdálenost, aby se zkrátka dalo odtrhnout od jednoho a pružně bojovat s dalším?
A kde mám shánět paklíče? Ty jsou taky nakonec dost potřeba. Nikde v kodexu se to nepíše a nemá je kupec, kovář, mrtví bojovníci a dokonce ani mlynář Pešek! A nebo je divný, že nejde ten zámek na truhle třeba nějakým kladivem nebo palcátem urazit? Ani truhla vypadajíc poměrně křehce nejde rozmlátit, že bych pak nepotřeboval žádný paklíč? Jinak se do tý truhly nedá dostat.
No je tam takových “mušek” a podivností zkrátka víc, ale jinak fakt dost dobré a vymakané a těším se na další díly!
Tom