Ahoj, během hraní mě napadá spousta nesmyslů, začnu s první otázkou a klidně se někdo přidejte ( nebo odpovězte! ) …
K čemu je brokát a damašek, které prodává kupec ve Skalici na začátku hry? Úplně k ničemu?
Ahoj, během hraní mě napadá spousta nesmyslů, začnu s první otázkou a klidně se někdo přidejte ( nebo odpovězte! ) …
K čemu je brokát a damašek, které prodává kupec ve Skalici na začátku hry? Úplně k ničemu?
Pro tebe k nicemu, to je pro ostani lidi ve vesnici, aby si mohli neco usit
Nebo az bude DLC za Terezu, tak bude umet sit
Už to vidim, jak jako Tereza běžim pro brokát a šiju šaty… Takže k ničemu, akorát jako “doplněk věrohodnosti” … Já si říkal, jestli jsem třeba nepřešel nějaký quest “sežeň brokát”, kde by ti to strááááášně pomohlo
Tu a tam člověk narazí na věci, které naznačují nějakou původní myšlenku, kterou už pak nebyl čas dokončit. Kdybychom na KCD počkali ještě 2 roky, tak by třeba brokát na něco byl. Ale rozhodně si nestěžuju - KCD je dobrá hra, a na dotažení starých nápadů či realizaci nových mají DLC a KCD2.
A kazdopadne jsou tyhle veci uzitecny pro zlodejicky, vsechno to muzes ukrast a prodat
A taky to přidává na věrohodnosti, protože kupci s těmito látkami obchodovávali. Ne jak dnes, kdy je skoro všechno z bavlny.
Kezby z bavlny, umely hmoty na sobe nosime
Tak malá osvěta - pojmy “damašek” a “brokát” se týkají struktury tkaniny, resp. způsobem, jakým je tkanina zdobená. Takže je to nezávislé na materiálu, a můžeš mít brokát třeba z bavlny … a nebo taky ze zlatých nití. Dneska se používají hlavně základní vazby jako plátnová, keprová atd., a zdobení se řeší potiskem Což ve středověku nešlo, protože barvivy z přírodních zdrojů se nedá účinně potiskovat. Ani náš český modrotisk ve skutečnosti netisknul barvou, ale tzv. rezervou, která zajistí, že pod ní bude tkanina od barvy uchráněná (proto je to bílá na modrém a ne naopak). Pokud je dneska vzor na tkanině tvořený z barevných nití, tak může stále jít o jistou variantu damašku, tkané na automatickém stavy fungujícím ± na principu “žakáru” (typ stavu vynalezený někdy v 19. století, tenkrát ovládaný děrnými štítky).
Jinak trička jsou většinou z bavlny, ale často ne tkaná nýbrž pletená. A flísové mikiny jsou z umělého vlákna co se prý dělá z recyklovaných PET lahví. Strukturně to není ani tkanina ani pletenina, nýbrž plst. Narozdíl od tradiční plsti se dělá zasucha pomocí plstících jehel, protože to je proces daleko vhodnější k automatizaci.
" A kazdopadne jsou tyhle veci uzitecny pro zlodejicky, vsechno to muzes ukrast a prodat "
Brokát stojí 30 grošů a má tam 3 kousky. Vykradení ratajský zbrojnice spolu s tou talmberskou stihneš za odpoledne a můžeš si koupit celej Sázavskej klášter … Hraju znova morálně a bez zbytných krádeží, při vydání hry jsem byl zloděj, co nikdy nikoho nezabije
Spis jsem to myslel pro zlodejicky poseroutky, kteri se do zbrojnice boji