Posledni gameplaye - kvalita hry

Na zacatek musim rict ze jsem verny fanousek a zhledl jsem snad vsechna videa minimalne 3x, hru tedy sleduji od zacatku.
Do vydani jiz zbyvaji pouze necele 2 mesice, a ja citim potrebu se vyjadrit.
Po nekolika poslednich videich, vcetne toho od ign, jsem ponekud zmateny, a zacinam mit pochybnosti o kvalite hry.

Libi se mi:

• Prosredi a grafika: absolutne jsem nadseny z kvality prostredi, lesy, hrady, domy vypadaji naprosto uchvatne, a takhle dobre vypadajici prostredi jsem snad v zadne jine hre jeste nevidel, obrovska poklona grafikum.

• Quest design: po mafii a dalsich zhlednutych videich (gds, twitch) nepochybuji o kvalite questu, o celkovem pribehu, bude to urcite hlavni tahak hry

Obavy a spekulace: (mozna zbytecne)

• Alchymie: vypada dobre ale bude ve hre dostatecne moznosti ji vyuzit? opravdu me bude bavit sbirat nekolik desitek minut prisady na jed, ktery ve vysledku otravi 2, 3 bandity? A opravdu je dulezitejsi alchymie, namisto kovarstvi, ktere bylo ze hry vyskrtnuto?

• Soundtrack: hlavni soundtrack zni fajn, proceduralne generovany se bojim ze bude hodne sterotypni a po chvili zacne stvat, to same v klastere, jako kdyz tam prijdu poprve, tak to bude urcite super slyset zpivajici mnichy, ale jak bylo receno v klastere se odehrava jeden delsi quest, a nevim jestli me ten jejich zpev po par minutach nezacne lezt na nervy

• Oblekani: super, ale bojim se o technickou kvalitu, z poslednich videi je videt ze nektere obleceni prosvita jinym, stit je odchliply o kus od tela

• Denni cyklus obyvatel: dalsi cool revolucni featura, ktera pokud se neukaze ze je skvele technicky zpracovana bude hre akorat na skodu

Nelibi se mi:

• Animace: no, pokladani, sbirani a manipulace s predmety, vypada dost spatne, a co teprve animace obliceju, no hruza - 3d model z toho ultra sceneru vypada skvele, ale animace vypadaji dost zle, Henry se pri dorazeni nepritele tvari jakoby nic, stejne tak pri cutscenach kdy umiraji jeho rodice

• Souboj: souboj jeden na jednoho neurazi, ale ze by slo az o takovy zazrak jaky se z toho dela, to rict nemuzu, za to souboj ve skupine vypada naprosto ale naprosto priserne, nepomohlo ani zmenseni “velke” bitvy, npc tupe stoji, nereaguji na sebe, animace vypadaji hrozne, nascriptovane casti kdy se behem boje seskupuji tomu take nepomahaji. Opravdu jsem znechuceny, a dost pochybuju ze se s tim do vydani neco stane. Jsem rad ze je ve hre, moznost projit ji s minimem nasilim, protoze pokud souboje budou vypadat takhle, tak nenasilna varianta bude pro me ve hre jedina moznost.

• Absurdni realisticnost: paneboze proc, vsude se rikalo celou dobu jak hra bude realisticka, to mi prijde jako totalni bullshit, chapu ze nechcete mit ve hre draky a podobnou havet, chapu ze chcete mit hrady a tyhle blbosti, chapu ze chcete byt historicky presni, ale resit takove kraviny jako jakou maji barvu slepice a podobne nesmysly, kdyz je pak za sipem animace vetru nebo ceho jak pro dementy. Brneni vypada hnusne. A postavy jsou roboticke, nebo stoji jak dementi na jednom miste. Stejne to bude 95 procentum hracum u zadku.

A drobnosti jako absence ceskeho dabingu, a to ze hlavni hrdnina vypada jako absolutni jouda, ktereho dabuje herec co si slape na jazyk, uplne prehlizim.

Zaver:

Jak jsem jiz poznamenal do vydani zbyvaji dva mesice, s vetsinou co jsem tu poznamenal dost pochybuju ze se neco stane, urcite cekam day-one patch nebo jak se tomu rika. Protoze vyvojari budou urcite dohanet co nejvice buggu na poslednich chvili, kterych je ve hre stale spousta.

Hra snazi byt v kazdem ohledu revolucni, a to je podle me fatalni chyba, jako napady dobry, ale je treba si pripustit realitu, tohle je prvni wh hra, financemi nemuzuo konkurovat obrovskym studiim, tak se ptam proc tolik revoluce?

Proc se proste neudelala obycejna hra s perfektnim prostredim, perfektnim pribehem, a skvelym soundtrackem s prumernyma core mechanikama, ktere budou slozit jen jako bonus ke skvelemu pribehu. Neco ve stylu naughty dog, jejich hry nejsou nijak revolucni ale maji temer vsude desitky a vydelaly kupu penez. Pritom staci tak malo.

I tak preju hre uspech a doufam ze questy, prostredi a soundtrack bude stacit na dobre prodeje. Hru si urcite koupim na playstastion a to i kdyby nakonec mela spatne hodnoceni.

Snad se za par let dockame dvojky/popr jine hry od wh.

Pro rejpaly:

Tenhle slohac jsem psal jako verny fanousek, nezalezi mi az tolik na tom jestli to nekdo vezme v potaz nebo ne, pouze mam potrebu vyjadrit svuj nazor.
Pisu to ve 2 rano misto toho abych sel spat, takze me nezajima ze v pulce textu chybi carky, ze chybi diakritika, a ze nektere fraze nezni zrovna ‘cesky’, nejedna se o obchodni email a uz takhle jsem nad tim travil vic casu nez je idealni.

Grafika je naozaj posledná vec, ktorou by sa mali mnohí trápiť.
Toto nie je mafia prostredie. No neočakávam nič prevratné od Questov, teda nijako odstrašujúce.
Tiež ma alchýmia veľmi nezaujíma, hoci rád zbieram byliny, ktoré vlastne nepotrebujem.
Práve hudba mi príde ako niečo dobré, dobrý prechod. No počuli sme len kúsok.
Ruka prechádza cez štít. Golier vytŕča cez brnenie. To sú drobné chyby na kráse.
Denný cyklus nie je až tak revolučný, ale tiež mám obavu, že práve táto časť môže spôsobovať veľa chýb.
Zbieranie je dobré a uchvátilo ma, že budú do seba narážat zbrane a bude sekať len ak mu nebude nejaký objekt zavádzať, ale popravde videl som v oficiálnych videách chyby animácií, tie z IGN videa vyzerajú fakt komicky.
Súboje jeden proti jednému sú v pohode. Tiež mi prídu tie veľké boje akési neprirodzené.
Súhlasím, že by mohli dať možnosť dať preč HUD, to je aj stredový kurzor, stopu za šípom a smer útoku (ružu). Ale sťažovali si, že je ťažké s lukom triafat. Čo predstavili tú stopu, veľmi sa mi nepáči, no ani neurazí.
Ostávam skeptický a video od IGN len ukázalo, že je to len hra a netreba mať veľké očakávania. Je pekné, že sa snažia spraviť skvelú hru, však sledujem vývoj s očakávaním niečoho originálneho a zábavného, až potom hľadím na to ako sa vzijem a ako pekne to vyzerá. Ja kupujem hry kvôli zabave a nie, aby som nevedel rozlíšiť hranicu medzi nimi a realitou. Teda pokiaľ nebudem hrať na VR, kde je to ako vyzerá hlavná požiadavka.

Já tě asi nechápu, píšeš že jsi fanoušek hry, ale proč ses teda stal fanouškem zrovna této hry, když ne kvůli jejím revolučním mechanikám a realističnosti, na kterou byl kladen důraz hned od počátku? O příběhu jsme věděli hovno, takže tím to asi nebude…

Proč tolik revoluce? Viděl jsi vůbec Dana Vávru v nějakém interview a znáš jeho názor na vývoj her? Pokud ne, doporučuji se mrknout. Dělat pořád to samé jen pro rychlý cash grab aniž bys posunul možnosti a hranice žánru pro někoho prostě není dost dobré. A v tomto Dana naprosto podporuji :slight_smile:

Pak konkrétněji:
Alchymie není jen o jedech a trávení banditů. Alchymie je součásti řešení některých questů, navíc můžeš dělat potiony pro léčbu otravy jídlem (což se ti bude hodit, věř mi :D), léčící lektvary, buffovací lektvary atd… A není to o tom, že by alchymie byla důležitější než kovářství, ale byla zkrátka výrazně jednodušší pro implementaci, takže se stihla udělat.

Soundtracku bych se nebál, perfektně dokresluje atmosféru :slight_smile:

S oblékáním je trošku problém, běžně to vypadá dobře, občas se ale hra nevyhne nějakému clippingu. Zrovna tohle je ale věc kterou je možné ještě doladit

Denní cyklus - v čem konkrétně by mohla být na škodu? V nejhorším případě se NPC nějak zasekne nebo zacyklí - což ovšem znamená že akorát bude dělat to co v 99% ostatních her, ale určitě to není na škodu :slight_smile:

Absurdni realističnost - čemu vadí že slepice mají správnou barvu? Myslíš že barvení slepic zabralo 2 měsíce development time? Nebo bys radši aby historik šel místo hledání fakt a zdrojů programovat? :smiley:
Brnění nevypadá hnusně, nechápu kdes na tohle přišel.
Animace za šípem je vyložene gameplay feature, aby ses vyhnul frustraci až mineš střelu a nebudeš chápat jak, proč a “kam to kurva letělo”

Animace rozhovorů - v tomhle je to extrémně hit-miss. Některé vypadají super, některé jsou očividně projeté pouze algortimem na pohyb rtů a očí. Ale opět jedna z věcí které se usilovně ladí a dá se i za krátký čas výrazně vylepšit.

Souboj: Tohle je věc která mě už ale fakt sere :smiley: Všichni na to kydaj, jak ten větší fight vypadá roboticky atd… Ukažte mi nějaký FPRPG, kde je možné mít souboj 10vs10 nebo 50vs50 a vypadá to líp než tady. Fakt, berte to jako výzvu a ukažte mi aspoň dvě hry, kde souboj navíc není o spamování 2 tlačítek a kdy zbraně nedokážou jedním švihem proseknout 5 nepřátel v řadě, a ten souboj vypadá líp než zde. Kurva mrkněte na “masivní” bitvy ve skyrimu, která byly při dobývání hlavního města o 5 vojácích, kteří běželi městem a opakovali JEDNU!!! animaci pořád dokola než ostatní padli nebo je hráč zachránil.
Dokonce i novej bannerlord, který má velké bitvy jako hlavní focus vypadá snad ještě víc uměle než KCD ( https://www.youtube.com/watch?v=c_3el4IAevg mrkni ve 2:20), postavy se pohybují roboticky a používají stále stejný set animací. A to prosím bannerlord videa neukazuje z First Person, ale vždy z trošku větší dálky, jsem si na 95% jistej, že z FP by to vypadalo ještě hůř.

Obecně KCD trošku trpí tím, že z first person je každá menší chyybka trošku víc vidět než z jiné perspektivy, zkrátka protože jsme ke všemu o něco blíž.

Takže by to chtělo dát si trošku odstup a nepsat takový věci jakože “jestli souboje budou vypadat takhle, tak nenasilna varianta je jedina možnost” - jak jsi kurva mohl dohrát byť jen jedinou hru do dnešního dne?

1 Like

Tyvole, ten záznam z bitvy je příšernej. :smiley: 50 vojáků dělá v rozmezí desítek setin vteřiny tu stejnou animaci, kdy se o sebe třou, těla se prolínají a hýbají se jak roboti na drátkách. Já musím znovu zopakovat. Hrál tu někdo poslední AC? Protože fajn, prostředí nádherný, ale ten údajně perfektní a náročný soubojový systém je jenom copypasted ze zaklínače nebo dark souls plus hrozná responsivita k tomu. O animacích obličejů u NPC ani nemluvě. Navíc všichni chodí, jak když mají smeták zaražený v zadku. Jako jasně, facial animations potřebují hodně práce, ale ten zbytek je fakt jenom dloubání do něčeho, co bude naprosto bezchybně vypadat v akční koridorovce, kde je na to mraky času a ne v RPG, kde jsou stovky různých postav a objektů, se kterými můžeš nějakým způsobem manipulovat.