Problém s časem a jeho řešení

Když jsem viděl video prezentaci s časem ve hře a jaké jsou s tím problémy, napadlo mě jednoduché řešení, které tyto problémy vyřeší - stačí tam dát možnost zastavit/zrychlit čas a nemuseli by se řešit poměr reálného času s herním, stačilo by dát poměr 1:1, a pak dát to zrychlení a je po problému (možnost pro hráče zrychlit čas třeba 10-200x), vyřešilo by se umírání npc, hromadění (během rozhovoru by byl svět pauznutý). Co na to říkáte? Asi tento nápad určitě někoho napadl a byl z nějakého důvodu zavrhnut, pokud jo, tak by mě zajímalo proč by to tak nešlo (pokud někde to bylo řešeno, tak se omlouvám, fórum je šíleně nepřehledný). Dík za názory a odpověď.

Nějaké plynutí času je určitě žádoucí a ani bych netrval na tom mít “základní” poměr 1:1. Klidně třeba 4:1, ale v alfě mi přišlo, že čas letí jako splašený a způsobuje to 3 základní problémy, které dost narušují věrohodnost světa:

1. Maličké questy jako běhavka + alchymie zaberou více než den herního času (pokecat s pěti lidmi, natrhat suroviny a uvařit lektvar). Což by v reálu určitě netrvalo tak dlouho a u nějakých větších questů s cestováním bude vypadat blbě pokud řešení zabere třeba dva týdny herního času.

2. Protože je čas zrychlený, ale vzdálenosti a rychlost pohybu reálná, tak to úplně rozhodilo poměr doby přesunu a doby v práci a vypadá do blbě zvlášť u těch, co chodí na pole za vesnici. Je to jako byste deně dojížděli 4 hodiny do práce a 4 zpět a na práci by vám zbyla jenom hodina denně. Je tak vlastně jednodušší někoho odchytit po cestě než při vlastní činnosti (neplatí pro ty co mají práci u domu jako kovář)

3. Autoři se rozhodli, že budou mít den jako o jarní rovnodennosti - 12 hodin den, 12 hodin noc, ale protože se v noci nic moc neděje. bude to vypadat tak, že hráč odehraje den - posune čas. Odehraje - posune. Je to možná reálné, ale není to zábavné. Přijde mi, že třeba ve Far Cry 4 to vyřešili lépe - čas plyne, noc nastane, ale je uměle zkrácená, takže se chvilku počká a zase se rozední a není třeba běhat k posteli na posunutí času. 12 hodin temnoty je fakt hardcore.

Jo a taky by mělo být možné nějak odlišit postavy pro quest nebo se libovolné osoby zeptat jak vypadá starosta nebo šenkýřka. V normálním životě byste taky přišli do hospody a prvního štamgasta se zeptali, kdo je ten, koho hledáte.

3 Likes

a.mě se líbí, že musíš chodit v noci spát, jen ten den by měl být mnohem delší, ta noc je hezký prvek, ale trochu kazí hratelnost, když chcete hrát chvíli ve dne

b.Zrychlení času si myslím bude hardwarovej problém když se vlastně musí celej svět nasimulovat v rozumným čase
c.(čas)výborně hratelnostně ho mají vyřešený např. might and magicVI, ale tohle je trochu jiná hra, hlavní je vyladění světa, aby fungoval, nejlepší by bylo vyzkoušet to na nějakým větším ůzemí, když je to malá vesnice může to klamat a nakonec to nemusí fungovat

Další nedomyšlenost je pohyb času během rozhovoru. Já vím, že Dan říkal, že musí nechat čas plynout, protože jinak by zamrzl veškerý pohyb na pozadí, ale vede to k dost divným scénám.
Stalo se mi například, že jsem za světla začal rozhovor s bylinkářkou v lese a než jsem probral všechny možnosti tak se setmělo, takže poslední odpovědi mi sdělovala jakási temná obrazovka, protože babka se v noci v lese na lavici úplně ztratila. Vypadalo to přesně tak blbě jak si představujete a působilo to velmi amatérským dojmem. Pohyb na pozadí ano, ale proč by měl ve hře jeden investigativní rozhovor (5-8 otázek a odpovědí) zabrat půl herního dne je podle mě hodně velký úlet. Snad tohle autoři ještě poladí, minimálně zpomalit plynutí času při rozhovorech oproti “normálu” ve hře

3 Likes