Recenze KCD patch 1.4.2

Ahoj, jen jsem se zde chtel podelit o me myslenky/recenzi (plnou gramatickych chyb).

Tak dohrano po 56 hodinach. Samozrejme mi hodne vedlejsich ukolu jeste zbyva ale hlavni pribeh done. Jeste jedna informace na zacatek. Pockal jsem si na hrani hry az na patch 1.4.2. A to je presne ono.

Klady:
Vymodelovani sveta. Graficky tym udelal opravdu luxusni praci. Lesy, potoky, vesnice, hrady no proste celkova mapa je nadherna. I modely brneni, zbrani a doboveho obleceni. Art tym uplne stejne. Dobove obrazy, ikonky, mapa, kodex a vsechno co je nejaky obrazek v interfacu nadhera.

Tohle vsechno je vlastne vsechno to co je “staticke a nemusi se hybat”. Proste to udelali. Vypiplali a hotovo.

Pribeh ten je ok. Zasazeni do skutecnych udalosti je fajn. Zivot te doby je tu udelan pekne. Ukoly jsou v tomhle take na pohodu. Hodne si hrajou s tou dobou. Hlavni pribeh dokaze zaujmout. Ke konci mi nektere udalosti prisli hloupe. Spis nez ty udalosti tak chovani nekterych hlavnich postav. Konec pak po hlavnim sprintu jeste docvala k epilogu ktery nam ukaze jakym smerem povane pribeh v budoucnu dal (DLC nebo datadisk nebo plne pokracovani). Ukoly se daly resit mnoha zpusoby. V tomhle hra vynika. Diky tehle variabilite taky asi ztratili hodne casu pri vyvoji.

Vyvoj postavy a jejich skillu je paradni a bavil me asi nejvic. Ziskavat nove perky a dovednosti. Pomalu se vyvijet.

Zapory:
Vsechno co se hybe. Bolestne jde poznat ze cesky tym mel v prubehu vyvoje malo lidi. Potreboval by jich tak jeste 50 a dalsi 2 roky doladovani. Chapu ze se studio warhorse v podstate v prubehu vyvoje hry teprve formovalo do podoby jake je ted. Takze kdyby na tom zacli delat ve slozeni co jsou ted tak si myslim ze by hra vypadala mnohem vice odladene a mene prkene.

Animace v hodne pripadech pusobi prkene. Postavy reaguji na sebe neohrabane. Spousteni animaci je divne. Problikavaji textury obleceni. Kamera je divne nebo zabira uplne neco jineho. Obraz se cukne pri strihu. V hodne pripadech tam neni ten plynuli pocit. Problikavani textur i ve svete. Spatny tracking cest vesnicanu. Celkove neohrabanost.

Bojovy system. 1 vs 1 je to zajimave. 1 vs 2+ se system rozbije. Kdyz jdu nekomu do zad tak ma asi v prilbe kameru protoze se hned otoci o 180° a vykreje muj uder. Ve hre je nekolik vetsich bitev. V jedne se mi uspesne stalo to ze cca 10 nepratel pronasledovalo jednoho meho spolecnika. Vsichni se naskladali do male stodoly cca 2x2 metry a machali tam po sobe mecema. Kdyz jsem se je snazil po jednom usekat tak kvuli mistu mi to porad psalo ze nemuzu utocit. To same counter utok ktery mi jednou fungoval a pak zase ne. Takze jsem se boji snazil za vsech okolnosti vyhnout. Do pulky hry me bavil. Pak byl jen k rozcileni.

Optimalizace. Priserna. Ta hra na to jak vypada se neskutecne seka. Nejvic ublizuji modely postav. Uprostred lesa hra bezi skoro na 100fps ale jakmile nabehne clovek do mensi vesnice ma problem. FPS padnou a kolikrat se hra skube. Pri uz zminenych bitvach to bylo poznat mnohonasobne vic.

Souhrn: Svet je krasny. Zasazeni zajimave. Vyvoj postavy povedeny. Pribeh az na par mist (jak jsem uz zminil) zajimavy. Variabilita. A rozhodne me zajima jak to s postavama bude dal. A kdyby k tomu vsechno ostatni bylo funkcni tak by hra byla za silnych 8/10 mozna 9/10. Jenze tomu tak neni. Mrzi me to protoze jsem hru podporil na Kickstarteru. Jel si do Prahy oskenovat oblycej do hry (abyh se tam nekolikrat uspesne zabil :slight_smile: at uz jako vesnican, vedouci uhliru, zraneny vesnican v klastere, hrobnik) takze bych tomu moc rad dal ta hodnoceni. Bohuzel nemuzu. Ta hra je rozbita, spatne optimalizovana, nedoladena atd. Ani nechci vedet jak hra vypadala pri vydani ve verzi 1.0. Bohuzel se stalo co jsem si myslel. Obsahove super ale technicky nedodelana kvuli nedostatku casu a zdroju.

6-7/10 (zaviram hodne moc moc oci a jsem hodne zaujaty v tomhle)

PS: Pri pokracovani si musi napravit reputaci. Nastroje maji hotove. Tym uz interne funguje. Takze by meli mit cas na obsah a jeho ladeni.

1 Like

Krásně napsáno. Já hrál verzi 1.2.5. ale asi bych se pod tvůj příspěvek podepsal. :slightly_smiling_face:

No jak to čtu, tak mi to přijde až zbytečně kritické - ač s některými poznatky lze jistě souhlasit. Je evidentní, že hra vyžaduje stroj s poněkud lepším hardwarem. Nicméně vypadá dobře i v nižším rozlišení. Hraju to od vydání po aktuální 1.4.3 a musím konstatovat, že to nyní WH poměrně slušně odladilo. Teď při nastavení na velmi vysoké a LOD na max béží téměř k mé spokojenosti - chci si koupit SSD, který chod ještě zlepší (donačtení textur při vjezdu např. tryskem). Rataje, tedy nejnáročnější urbánní prostředí klidně běží na 40fps, jen někdy klesne na 30fps a to nevím proč. Trhání se mi neobjevilo ani hned po vydání. Některé textury HD, i při nastavení na normální doskakují s malým zpožděním, ale jde jen o stopy kol vozů na křižovatkách a vjezdech. Cut scény mne již vlastně trochu rozčilují jen tehdy, když jejich nahrání trvá déle než přehrání, některé questy nemají takový “drajv” jako pitka s Blahutou, akce s Ptáčkem či pobyt v klášteře, ale žádný bych neoznačil jako nudný. Sem tam se objevuje menší chybka nebo nebo ořezaný původní záměr, ale vzhledem k rozsahu jedné linie klidně přes 200h je to celkem pochopitelné. Velké bitvy mne maličko zklamaly, jednak rozfázováním, ale i tebou zmíněným bojem proti více nepřátelům najednou. To je trošku neuralgický bod, ale řešitelný. Boj1/1 je prostě bombastický, ale s více bojovníky je to trochu pruda. Potom nastupuje jedině ústupová varianta, kdy si holt musíš vyvádět jednoho po druhém. Tady by stálo ještě něco upravit v inteligenci přepínání mezi nepřáteli, ručně je to poněkud tuhé. Třeba na to ještě dojde a dost by to dojem z masové bitky umocnilo. Co se týče textur, tak mi trochu vadí promítání spodních vrstev (napr. Kyrysu), ale k tomu poznamenávám, ze některé prvky oblečení nemají být převlečeny přes těžkou zbroj, i když to lze. Co mi vadí víc, když Jindřicha vidíme v cut scéně a nesundáte přibu, nemá zvedlé hledí. Drobnost. Když sedí na koni či u stolu v brnění a člověk stočí pohled na nohy, uvidí štěrbinou nad koleny chlupaté nohy, ne kroužkové nohavice či kalhoty :crazy_face:. Někdy cut movie ovlivní kde zrovna stojíš, tudíž postava potom mluví do nikam či jí koukáš do zad, doladit by snad šlo. Doufám, že přijdou DLC a další díl či raději díly o které si strhující, ale reálný příběh říká. Viděl jsem během hry několik lokací, kde se něco chystalo či možná chystá, tak snad - zatím WH mlčí. Postrádám turnaje a ty dámské šaty v prodeji taky něco naznačují. Nechci hodnotit bodově, jsem zaujatý, ale hraju už 3linii za sebou - doposud jsem žádnou hru nehrál dvakrát za sebou. Pořád objevují jiné přístupy a varianty řešení, takovou variabilitu jsem ještě neviděl. Odehráno 530+ ze začátku mix úrovně nastavení dle Nvidia experience, od 1.4.2 vlastní nastavení. Po 1.4.1 jsem se nevyhnul zásekům. Nyní problémy žádné. Já hru hodnotíme jako naprosto unikátní a věřím, že ji WH budou nadále piplat…start není pro takový projekt nikdy jednoduchý!

2 Likes

A co ta ekonomika ve hře a vývoj postavy - je oproti verzi 1.2.5. znát, že to trochu vybalancovali?
Nebo to zůstalo při starém a pomůže ti leda stažení spešl modu?

Ja hral az tu verzi 1.4.2 takze nemuzu rict jaky je tam rozdil. Prislo mi to ok. Je pravda ze kdyz jsem kradl jak straka tak jsem mel pak od 3/4 pres 12 000 penez :smiley:

Tak to zůstalo při starém. :rofl:

Ja som skoncil prvy plejtajm na 100000 grosoch a to som sa uz nesnazil ku koncu ziadne smetie zbierat a predavat. A nekradol som. To je hriech! (ale vnoci panbozko nevidi tak dobre :grin: )

A co vlastnosti a dovednosti Jindry? Je z něj pořád od půlky hry terminátor?

Ked beha len v spodaroch tak nie :grin:

A v ruce místo meče obuch co :grinning:

Asi tak :grinning: ale popravde, clovek navleceny do sovietskej telogrejky, kruzkovaneho tricka,s plechmi kade-tade bol vskutku stredoveky terminator.