Rikanka od kovare v sazave

Ahoj prosim jak to jde po sobe delam to po 20 a ten vul mi tvrdi ze je to spatne dekuji

no já jsem si při prvním průchodu udělal screeny… doporučuju

1 Like

Tak si to prostě někam napiš na kus papíru. :slightly_smiling_face:

1 Like

Zrovna jsem u něj byla. Sázavského kováře jsem vyzpovídala (jak ková, jaké má to tzv. tajemství), říkanku jsem, přiznám se, úplně zazdila. Našla jsem na netu anglickou verzi, podle toho to nějak přeložila a pak mu to přeříkala - vše dávalo smysl a pořád přikyvoval, že to zní dobře, a nakonec mě poslal do pryč, ať si to jdu zopáknout. Což nepřicházelo v úvahu. :grinning:

Hned jsem ho oslovila znovu. Henry tvrdil svoje “Teď už si to pamatuju!” a pak mu pověděl, že říkanka vůbec nehrála roli. Tím je úkol splněn i bez říkanky. Ono to asi obejít nejde, když se toho kováře dopodrobna nezeptáš na všechno okolo jeho práce.

Polední slunce na cestu vyšlo,
někde se ztratilo,
do výhně zašlo

Do Kolína cesta dlouhá,
cesta dlouhá,
proč tam jít?

Dechu nemám,
měchu nedám,
co po cestě najdu,
radši prodám

Slunce svítí, hrozně hřeje,
moje milá nezetleje.

Večerní slunce, za mraky ukryté,
k večeři se chystá

Topil rybu, krk jí zlámal,
odplaty se nedočkával

Rybí pečínka, rybí hlavička,
rybí stehýnka, rybí srdíčka

Topil rybu :rofl: To je jako rozfoukat vítr

Pokud si s nim promluvite, zjistíte, že rikanka je jen aby se nenudil a nemá žádný smysl. A pro dokončení Quest u neni potřeba. Ale také jsem si dal tu práci a zapsal si jí. Je celkem veselá.

To já jsem si dal tu práci a zapamatoval jsem si ji. Tedy zhruba, dějově, abych měl v hlavě určitý asociace, líp se to pamatuje. A že ta říkanka určitý děj má, že?!

Ja si taky dal tu praci s rikankou a kdyz jsem mu to sel odvykladat, tak jsem se uklikl a vyzvanil jsem mu to normalne :smiley:

Kromě textu je i důležité, kdy začně znovu zakalovat. Když se řekne říkanka správně, tak je odměna od kováře 100 grošů. :slight_smile:

A kdy začne zakalovat?

Ahoj,

Ali u té říkanky ti chybí to hlavní - to znamená - kdy to začne znova nahřívat :slight_smile:

Pak se úkol nepodaří splnit.

Takže prosím za prominutí, ale doplním to:

Po verši … Slunce svítí,hrozně hřeje … (pro rychlejší vyhledávání - zbudou poslední 3 verše) - je nutné říci kováři - … A TEĎ začal znovu kalit … A doříci zbylé tři sloky. Ukončí se to a to je vše - úkol splněn :slight_smile:

1 Like