Soubojový system - funkce combo a perk

Ahoj všem,
mohl by mi někdo osvětlit funkci combo zásahů v soubojovém systému?
Cvičím pravidelně s Bernardem a odemykám tím jednak vyšší úrovně - levely schopností, stejně jako postupně odemykám jednotlivé schopnosti (snad perky?). Nemám však úplně jasno, jak to použít:

• Umím využít růžice pro směr úderu (což se očekává :rofl:
  • umím použít rychlý úhyb při protivníkově výpadu
  • umím „dokonalý kryt“ i navazující protiútok (protivníkův úder se zpomalí, Jindřich vykryje úder a následně zaútočí sám

Nicméně přesto, že se mi poměrně často povede některá z pokročilých technik (například úder jílcem meče protivníka do tváře, kopnutí, atd.), nedokážu vysledovat, jak se mi povedlo to spustit.
Tak například combo: seknutí – seknutí – bodnutí
Kdy dané combo spustit?

• pouze při dokonalém krytu? Tedy když se zpomalí protivníkův úder?
  • nebo kdykoliv? Tedy místo jednoho kliknutí na myš v určitém směru kliknu rychle po sobě levé, levé pravé? ( to mi přijde, že nefunguje)
  • v ukázce, jak combo spustit, je kromě posloupnosti kliků ( tedy například seknutí – seknutí – bodnutí i kombinace směrů, tedy například z pohledu růžice jihozápad – sever - severovýchod.
    Musí se dodržet i směry? Tzn. nejen posloupnost tlačítek, ale i směrů útoků?

Souboje mi nijak velké potíže nedělají. Ale štve mě, že mé kvalitní útoky jsou spíše dílem náhody.

PS: opakovaně mám potíž s obranou v případě protivníkova protiútoku. Tedy když použiji dokonalý kryt a následně okamžitý protiútok, je to v pohodě. Horší je to naopak. Zaútočím na protivníka, on vykryje mou ránu a obratem zaútočí – obvykle jí schytám. Předpokládám, že to je jenom nedostatek mé pohotovosti a jednoduše tlačítko Q pro kryt máčknu pozdě.
Můžete někdo reagovat?
Děkuju

1 Like

Ahoj, Rikočet tedy dokonalý krryt + protiúder se spouští samovolně a je závislý na úrovni obrany. Čím víc obrany máš tím častěji se spouští.
Perky + Komba při použivání určité zbraně (mace, axe, sword) dostáváš body do použivání zbraně kterými si otevíráš speciální kombo útoky. Tyto útoky vyvoláš použitím přesné sekvence úderů. Směr úderů máš vždy přesně uveden u daného komba. Tzn když zasebou (bez přeušení perfekt krytem od protivníka) uděláš danou sekvenci úderů spustí se dané kombo a i když předchozí rány pro spuštění komba bloknul kombo dá dmg.

Kombo útoky se skládají vždy ze 3 až 4 úderů dle daného komba, údery musí být vedeny v přesném pořadí a v přesném směru. pokud ti je protivník přeruší například perfect blockem nebo mezi nimi máš velkou časovou prodlevu, tak musíš kombo zahájit od začátku

Co se týče útoku a následně bloku je to jen o tvé rychlosti a reakci. Samozřejmě dobu po které můžeš spustit perfect block ti prodlužuje úroveň tvé obrany.

PS Edit: na myši jsou komba docela obtížná, proto i na PC (s myší se blbě směřují útoky, proto je na komba lepší gamepad a proto jsem si ho i objednal, výhoda PC je že složité věci jako lockpick můžeš dělat myší a hrát pohyb a boj řešit gamepadem

1 Like

Ahoj, děkuji za doslova vyčerpávající odpověď. Už rozumím.
Hezký den

PS: komba na longsword můžeš používat pouze bez štítu (pouze meč v ruce).
krátky meč, šavle, tesák, sekyra, palcát můžeš používat se štítem a komba budou fungovat.

Nejúčinější zbran ve hře je asi palcát protože je dobrý i proti těžko oděným NPC, dlouhý meč je taková fajnovka, sekyra je zvláštní a zatím s ní začínám, a krátký meče jsou prostě lepší do obrany

1 Like

Rád bych se zeptal ještě na jednu věc. V přehledech postavy mám vše šedou, nebo modrou barvou a taky červenou. Například síla, aktuálně na úrovni 12, je však většinu času zabarvena červeně. znamená to, že mi ji v tu chvíli cosi snižuje? (napříkald hlad, zatížení apod?) Znáš význam barev?

musel sis odemknout nějaký perk, který ti třeba zvýšil charisma, ale snížil sílu. Já mám například perk zálesák, který mi mimo osídlené oblasti přidává sílu +1, ale ve městě je zase o jednu menší. Proto mi ve městě svítí síla červeně.

Aha, to bude ono. Děkuju!