Špatně od žaludku

Mám jeden dojem z hraní bety, který jsem tady ještě neviděl ani zmíněný. Někdy se mi po chvíli hraní začne dělat špatně od žaludku. Nikdy se mi to u žádné FPS hry nestalo, ale tady jo. Je to určitě z té hry; dělají to i videa ze hry, a nedělá to žádná jiná aktivita na počítači. Myslel jsem že prostě stárnu a už nejsem tak otřelý gamesák, ale dcera jaksi nezávisle na mně řekla totéž, když se na to chvíli dívala. Nemůže to být nějakým poskakováním kamery pro věrnější simulaci chůze, nebo tak něco? Kdyby jo, docela bych ocenil kdyby se to ve finále dalo vypnout.

To je kvůli tomu, že hra vypadá natolik realisticky, že si připadáte jako kdyby jste byl skutečně tam a váš mozek je zmatený. Zkuste Minecraft.

3 Likes

Že by se mi dělalo špatně jsem si nevšiml ale v betě je pohled z vlastních očí dost nešťastně řešený. Myslím, že je to tak že kamera je “přilepená” k hlavě postavy, to vede k houpání kamery při chůzi a nepříjemnému poskakování když přejdete přes kámen nebo sebemenší nerovnost, a k podivnému cukání když například jen máchnete mečem. Ve skutečnosti je to tak také ale máme v sobě jakýsi “stabilizátor obrazu”. Ve hrách se to také dá nějak řešit, ve spoustě fps se kamera různě houpe a poskakuje ale není to tak nepříjemné. Snad to ve finální verzi nějak doladí.

možná pomůže utřít ty lejna a zvratky z monitoru :slight_smile:

1 Like

Jura: Tak daleko to ještě nedošlo :slight_smile:
Ale schválně si zkuste jít nebo běžet nebo klusat na koni podél plotu. Všechno se houpe jak na lodi, při různém pohybu různým způsobem. Jediné co je docela snesitelné je cval (nebo prostě ta nejvyšší rychlost koně). Vůbec jsem si toho nevšiml dokud jsem to nezkoumal, ale blbě mi z toho bylo. Přežít se to dá, ale nepříjemné to je dost. Snaha o realističnost je fajn, tezi o položce v nastavení coby chyby designéra znám, ale tady bych přeci jen možnost zapnout hladký pohyb uvítal. Ze zdravotních důvodů

1 Like

Taky to může dělat nastavení zorného pole, beta má při 16:9 60° ale standardně bývá ve hrách větší.
Spusť ve hře konzoli a zadej příkaz “cl_fov”, zobrazí se ti číslo a pak jej trochu zvyš, třeba příkazem “cl_fov = 70” a uvidíš.
Já tam mám 70° a zdá se mi ten pohled reálnější.

Může to být ten FOV, ale trochu mám ten pocit taky. Vadí to hlavně při soubojích, nebo na tom koni, kamera je možná až moc rozhoupaná. Není to sice nic co by mi vyloženě bránilo hrát, ale je to lehce protivné. Už to někdo zmiňoval i v anglické sekci. Myslím, že tohle ještě bude vylepšeno do vydání hry.

1 Like

Řešili jsme to už u soubojového systému, při některých akcích a především po zásahu nebylo vidět vůbec nic, obraz se pohyboval bůhvíkám a nešlo ovládat kameru což ten pocit zmatení ještě zhoršovalo… doufejme že to pořešili :slight_smile:

1 Like

certcz: ok, zkusim

Při soubojích - když vám někdo dá zezadu ránu, tak kamera uhne někam bůhvíkam, Henry zase poskočí jinam, a na konci člověk neví čí je. Jenže zrovna tohle mi přišlo skvělé, protože přesně tak to vypadá když vás někdo nečekaně pořádně praští. Nebo vás z ničeho nic trefí šíp do břicha. Chce to zatraceně zkušeného bojovníka, aby ho něco takového nerozhodilo ze soustředění na nepřítele.

Po změně FOV je to vážně lepší!

1 Like

Zkus nastavit FOV 90. To je nejblíže lidskému vidění. Beta má tragický defaultní FOV, snad ve finále budou vývojáři myslet i na větší FOV, aby nedocházelo k prolínání modelů.

1 Like

Jak jsi přišel k tomu, že FOV 90 je nejblíže lidskýmu vidění?
BTW, beta má 60.

můj osobní field of view je asi 170 stupňů, hodně štěstí se simulováním tohoto na malém a především rovném screenu monitoru :smiley:

2 Likes

Šlo by to, ale effect rybího oka by byl právě na monitoru nevyhnutelný :slight_smile:

Byly by k tomuto nějaké novinky od vývojářů? Uvažuje se o hladším pohybu bez houpání, bude to, nebo to najisto nebude? Úprava FOV to trochu vylepšila, ale delší chození/běhání ve hře stejně není úplně v pohodě. Koukal jsem po fóru že to dělá problémy více lidem.

1 Like

Taky se mi z toho hraní trochu zvedá kufr. Hlavně při častějším sesedání z koně. To je pak jak jízda na horské dráze :))

To u toho nesmíš sedět 6 hodin v kuse. Musíte lidi dělat přestávky ve hře.