Tak jsem dohrál hru a.... (dlouhý post pro Warhorse)

… musím říct, klobouk dolů. Hru jsem si koupil v den jejího vydání, bohužel jsem u ni vydržel asi týden, jelikož její obrovská zabugovanost a nepříliš příznivý save systém způsobil, že jsem ztratil 20 hodin hraní. To mě, spolu s dalšími, menšími bugy hodně naštvalo a hru odinstaloval. Hru jsem znovu zapnul měsíc zpět a musím říct, nemohl jsem od ní odtrhnout oči.
Nádherná krajina, poutavý příběh, úžasný humor, líbezný soundtrack a sakra ta historie. Prostě SUPER, SUPER. Když vidím, kolik vám to dalo práce, tak se musím pousmát jakou drobností ony bugy jsou. Bohužel, žijeme v rozežrané době a většina hráčů, včetně mě, na toto prostě již nemá nervy a chce mít produkt tip ťop. Doufám, že když vám už na záda nebude dýchat žádný Bakala, vaše další hra projde řádným testováním, i za cenu odkladu. (Podívejme se na takový Bannerlord)

Za co bych vám nejraději všem ze studia šel líbat nohy, byla část v kláštěře. Jakožto fanatický fanoušek serie Gothic, jsem si tímto připomněl své mládí strávené v klášteře mágů ohně a i bez těch fantasy serepetiček mi v KC:D nejednou slzelo oko radostí, jak úžasná lokace, atmosféra a příběh tam je. DÍKY, DÍKY, DÍKY!!!

Každopádně, hra měla i svá negativa. Tak zprvu, když se podíváte na nejstahovanější módy, tak je to převážně “Save system” “Bow Dot” a “performance boost”
Nápad se sejvovicí je myslím na papíře úžasný, v praxi jste myslím z reakcí hráčů poznali, že ne příliš optimální. Přidat sejvovici elegantně (tak, aby hráč neměl 80 stacků), by se dalo například tím, že ve hře budou půl-litrové flašky sejvovice a hráč si pro uložení prostě napije. Takhle může jedna flaška sloužit třeba na 20-30-50 uložení.

Obtížnost lukostřelby je skoro na každém fóru předmětem vášnivých diskuzí, někdo to obhajuje slovy “prostě těžké” “je to kovář” apod. Když jsem hru tenkrát přestal hrát, lukostřelba byla jedním z důvodů. Vzpomínám si na jedno Dev video, kde se rozebíralo, že na jednu stranu chcete udělat boj s meči co nejrealističtější, na druhou stranu to musíte skloubit s “hratelností” a “zábavou” a to se dle mého u lukostřelby nepovedlo. Ať se můžou zastánci ohánět čím chtějí, v obecné rovině: Tečka při střílení z luku je druhý nejstahovanější mód na nexusmods, to mluví za vše.

Co se týká výkonu, tak jsem i já trpěl. Osobně vlastním velmi nadupanou mašinu, avšak s 3440x1440 monitorem jsem zvyklej na nižší FPS než mají fullHDčkaři apod (ps. DÍKY za 21:9 podporu, super! ). Když jsem však v době koupení hry tak nějak dohrál AC:Origins, dalo se to velmi dobře porovnávat. Když jsem ve hře jako byl Origins, měl na ultra detaily 74-80FPS a v KC:D 44-56, věděl jsem, že je něco špatně. Bohužel, ani rok po vydání, když jsem hru zapl, tak jsem se daleko nevyšplhal, jelikož jsem kolem 52-58. V této době mohu porovnávat zase s AC:Oddysey, kde mívám stabilních 64-70FPS, také na ultra detaily. Jenže, stačilo si opět stáhnout pro KC:D nějaké ty módy a ejhle. Přiřadilo se mých 16 vláken ruzným procesům, zvýšilo se vytížení procesoru z 16% na 32%, pomocí dalšího módu se optimalizovala NVIDIA grafická karta a najednou nejede na 70% ale 91%…a s naprosto stejným nastavením detailů najednou jedu na 62-66FPS. Což je OBROVSKÝ rozdíl, když si vezmu, že se jedná o kolik, 20? řádků v jednom cfg souboru.
O načítání dat ani nemluvě, oba výše zmíněné AC jsem odehrál na klasickém Harddisku, KC:D jsem musel přetáhnout na SSD, protože to bylo prostě nehratelné a čekání na sebepitomější dialog bylo úmorné.

Poslední věc, která mi drásala nervy, byly české titulky. Chápu, že tržně cílíte na globální trh, to, že je hra od čechů neznamená, že musí být česky. Ale ty titulky musel psát nějaký břídil. Pokud vezmu anglický dabing jako základ scénáře, nechápu jak se může “Jesus Christ!” přeložit jako “do prdele” (i když se jedná o situaci v rozhořčení, dá se to přeložit jako třeba Ježiš Marja!) “Whore son” přeložíme jako “Kurva” přitom se dá použít krásné české čubčísynu :smiley: Věta “I’ve never been there” se přeloží jako “Půjdu se tam podívat” A další, další takové krkolomné překlady, bylo jich více a nebylo to jen u nadávek, tohle my však zůstalo v paměti. Tak kurňa chlapi, když jsou české titulky takový problém, aby byly ve stejné kvalitě jako anglický dabing, hoďte před vydáním další hry texty na prekladyher.eu a tam vám udělají překlad jak od profíků. Když vás rytíř vyzve na “honorable duel” a potom vám říká “Mrdko jedna” je to docela komické
////////////////////////////////
Chtěl bych v tomto příspěvku vyjádřit ještě svá přání k druhé hře, jelikož nejsem ten typ, co by tu aktivně diskutoval a zakládal 15 vláken.

  1. Dejte si načas!! Určitě míříte na novou generaci konzolí, ale ten enrage na youtube, hlavně u právě konzolistů byl docela velký a myslím, že odehnal nejednoho hráče. Já se ke hře vrátil a moje peníze dostanete určitě i u další hry, ale věřím, že spoustu lidí na vás zanevřelo nadobro
  2. Optimalizace!! Když dokážou dva tucty řádků v jednom textovém souboru zvýšit moje FPS o nějakých 21%, nechce se mi věřit, že to vaši programátoři nezvládnou 1000x líp. Ne každý dneska kurňa hraje na starém Nehalemu a GTX 780tce. Dejte nám možnost nakrmit ty naše mašiny, aniž bychom museli čekat na nějakého rusáka co udělá optimalizační mód
  3. Městské aktivity. Myslím si, že ve druhé hře určitě v rámci “pokroku” budete cílit na velké město, možná Brno, možná celá Praha. docela bych si přál, abychom tentokrát poznali městský středověk, jelikož ten vesnický jsme poznali v prvním díle.
    Dle mého názoru se určitě nemusíte bát zabrousit ještě více do politiky, zrovna povstání Husitů jí nabízí habaděj.
  4. Tím, že jste se nechali koupit od Nordicu, prosím PROSÍM, nenechte se zvyklat těma multikulturníma a rasovýma kecama. Nemám nic proti černochům, vietnamcům, nebo nevím ty jo, Indiánům, ale v 15. století v česku prostě ne-e-e-e. Takový AC:Oddysey, kde jste našli černošskou ženu válečnici… to je sice hezké, že si feministky, které to nikdy hrát nebudou, odškrtnuly kolonku, ale z historického hlediska to je prostě prasárna. Nenechte se zvyklat současnou politikou. Ta tehdejší je zajímavá až dost.
  5. Kdysi jsem četl článek, že průser 95% hráčů opustilo KC:D (je to single player prokrista), ale že třeba Witchera 3 stále hraje kolem 100k lidí. No proč asi, módy. Každopádně, prý budete po vydání posledního DLC plánovat vydání SDK, aby bylo možno dělat kvalitnější módy, i questy apod. Pokud u druhého dílu vydáte SDK hned, nebo alespoň brzo, zajístíte si konstantní přísun vracejících se hráčů = o hře se bude mluvit = reklama zdarma, to si určitě na všem marketingovém dokáží spočítat :smiley: Stačí se podívat na Skyrim a vidíme co jsou někteří schopni udělat a jak se ta hra drží na živu. Já hru teď dohrál a opravdu nemám důvod ji zapínat znovu a jestli, plácnu, vydáte za 3 měsíce SDK, takže za 4 měsíce tam vyjde mód, který přidá nedabovaný quest na 15minut, to většinu lidí, jako mě, opravdu nedonutí hru znovu zapnout, ale kdyby možnost dělat velké módy, tu byla už ROK (tedy od vydání) ani si nedovedu troufnout představit, co všechno by již bylo možno ke stažení.

Hodně zdaru!! Za 2, 3 nebo pět let, to je jedno, těším se u druhého dílu!

2 Likes

Ahoj, nedal bys mi tip na nějaký funkční mod na lepší vytížení cpu, mám 8 jader (16 vláken)?

Já používám tenhle, https://www.nexusmods.com/kingdomcomedeliverance/mods/482?tab=files
Podle optional files si vyber ten, který je pro tvůj processor, jestli máš přímo Ryzen, neber si pro 8jadrovy Phenom, ale když vyscrolluješ níž, mají tam soubor i přímo pro Ryzen.

Prima. Díky.

Pane, nedělejte reklamu. :slightly_smiling_face:

Zaprvé, kašlu na nějakou reklamu, chci pomoct někomu, kdo si o ni napsal.

Za druhé, i kdyby ano tak co ? Škodí to někomu ? Ne, tak není problém.

1 Like

Ahoj,
jelikož mám rád lidi s názorem, rád přidám k tomuto komentu i názor svůj. I když to asi nebude vypadat jako pochvala :slight_smile: Takže má reakce - pro přehlednost, zachovám odstavcem tak jak je uvedeno v 1 postu, aby to mohlo být snad přehlednější:

Skuzečně neznám hru, která by byla bez chyb či explointů. Taková hra snad neexistuje. Ale na druhou stranu je nutné přiznat že WH se o své dílo skutečně staralo a snad stará do teď. Ptache vycházeli pravidelně, a vcelku opravovali spousty chyb které většinou způsobovali pády celé hry. To ostatní - tzn, questy šli nepíšu že stranou - ale byly podle mě až ty druhé k opravě. A s tímto pístupem souhlasím - at si tuto hru mohou užít všichni stejně, tzn optimalizace na vícero kompů, a pak až ty questy. Osobně jsem zvyklý na “bugy” i u jiných her - ale tahle hra mě dostala tím, že i když jak se píše, je někde v questu bug, přesto existuje minimálbě druhé řešení při kterém onen quest úspěšně splním - takže tady zásadní problém nevidím.

  • S tím souhlasím - ale celkově příběh a děj hry je velice dobře “vyprávěn”, jsme ušetřeny nelogických úkolů. Řešení se v rámci děje hry nechá odtušit - jen je otázka - co je pak menší zlo.

  • Co se týče modů - nesouhlasím - ona ani ta růžice při soubojích s mečem a pod. není aktivní pokud hrajete HC mod. A podobnýma mody si hru jen kazíte. Lukostřelba se nechá nacvičit, pro mě není problém trefit co chci a žádný křížek nepotřebuji jen by mě to rušilo. Co se týče sejfovice - konzumace = alkoholismus = nelze vždy pít jak já chci. V tomhle se mi naopak nápad se sejvovicí líbí.
    Ale zase, ten kdo si nezkusil HC mod, nemusí to vidět tak jak já.

  • Co se týče výkonu PC strojů - někde jsem to psal - neexistuje stejná platforma. Prostě každá sestava u každého uživatele je jiná.
    A optimalizovat to prostě nejde - právě kvůli tomu, že každý máme něco jiného.

  • S tím co je psáno o titulkách trošku souhlasím - určitě by byl dobrý i český dabing - ale ten stojí peníze … :slight_smile: Co se týče obsahu, trošku je to dané naší dobou - prostě mluvíme jinak než se mluvilo dřív. Určitě slova jako - jaký to ubožák - nebo Pánbůh na nebesích - nevystihuje to jak bychom to chápal idnes. Dnes máme prostě jiné výrazy - vulgýrnější drsnější - a také jde o to, aby tomu rozumnělo co možná nejvíc lidí - tzn. ano píšu o věku hráčů/hráček. (A nemyslím to urážlivě).

  • Co se týče konzolí - je pár různorodých platforem - a určitě to nebude jednoduché naprogramovat - takže dnes kdy WH patří k jiné firmě vidím právě tenhle přechod velice kladně. Snad to povzbudí i majitele konzolí.
    -Optimalizace - už jsem o tom psal - to že třeba zakladatel threadu má s tím občas problémy, je možné nebo jisté, ale určitě je spousty lidí, co jim právě takhle nastavená hra umožní ten správný požitek bez pádů apod. Tohle je opravdu strašně těžké pořešit. Vím co to aspon částečně obnáší - a také vím, že vždy to znamená 2 tábory lidí - jedněm to bude bezproblémů fungovat druhým ne.
    Je to jako třeba systemy - Windows (DOS) a Lyniux. Nebo MAC.
    -Co se týče dějovosti a měst - uričitě je to dobrá připomínka - také mě chybí více úkladů a jiných intrik …

  • Muliti kulti - myslím si, že hra pojednává o naší ČESKÉ historii. Tím je asi řečeno vše. I když možná tatarům a Turkům se hra nevyhne - ale to je jen spekulace … .

  • Co se týče uvolnění editoru - o tom jsem psal i jinde - určitě s tím souhlasím ale určitě nesouhlasím s tím aby při vydání např. KCD2 - hra podobný editor obsahovala. Klidně po roce dát na Steam i možnost stažení editoru misí pro KCD - a to třeba jen pro postraní mise - tak abychom mohli přiřadit k bezejmeným vesničanům a měštanum vlastní příběhy. Ale také aby to nenarušovalo hlavní dějovou linku. A tím narážím a editor zbraní - určitě ne :slight_smile:
    Ale třeba mít k dispozici editor - pak se můj Jindra s Terezkou vezme - budou v kostele ve svatebním - a budou mít děti. Ale smutně to s nima skončí … . Vyjma jejich jednoho ze 3 potomlů … který půjde po stopách smrti (vraždy) svý rodičů a jeho bratra a sestry … Ale to bych moc prozrazoval

Děkuji za prostor k vyjádření mých názorů na původní text.

2 Likes