Tipy a Triky - pozor na možný spoiler

Tipy a Triky - pozor na možný spoiler čtení na vlastní nebezpečí

Ahoj,
jak postupně běhám hrou a mapou narážim na zajimávé detaily, vychytávky, srándy. Tak mě napadlo, jestli by se tady nemohlo něco sepisovat na co jste během hraní narazili nebo objevili co se dá tak různé v tom úžasném světě provádět :slight_smile:

  • Já jsem např. cestou narazil na Hádankáře, který se semnou vsadil, že pokud uhodnu hádanku dostanu nějaké prachy. (tady bych měl vítku k hádance jako takové, Jedná se o ty svíčky a myslím, že není staštně napsaná a více řešení, jde o to jak si to člověk vezme a rozpitvá ale logicky bych dal jinou odpověď)
  • Dále třeba se vyplatí pročesávat lesy, najdete jak poklady,loviště,houby, tabory Pytláků, Lapky,Miniquesty ale treba i hroby kde je neco zakopaneho, takze se vyplati tahat lopatu :slight_smile:
  • V jezírkách a potocích jsou občas schované proutěné koše plné fajn věcí :slight_smile:
  • Hnizda na stromech, musí se sestřelit a loot je váš.

Každopádně mam nahráno cca 40 hodin ale s hlavním questem jsem teprve u Zrzka a spíše dělám aktivity a vedlejší questy protože mě to sakra baví a nechci si to hned dohrát :smiley: Takže jsem určitě neobjevil všechno ani číst ještě neumim. Ale bude to už potřeba chtěl bych si tu svojí nakradenou knihovnu od Rychtáře taky přečíst :smiley:

1 Like

Já mám 43 hodin a naopak jsem prvně dokončil hlavní linku. Teď se těším na ten zbytek :slight_smile:

Já mám taky 40 hodin za sebou a prakticky skoro pomíjím hlavní linku a jedu si cokoliv bokem. Ta hra je tak velká :smiley:

1 Like

IMHO je zde trochu problém, že hlavní linka je NAPSANÁ tak, že vás furt někam honí (rychle jeď tam, rychle to vyšetři, rychle najdi, rychle přepadni…) ale VE SKUTEČNOSTI si můžete udělat pár dní pauzu a dělat co chcete. Kobyla má celou armádu připravenou a čeká jen na to, že mu řeknete, ze které strany je potřeba zaútočit, a vy si klidně můžete zajet do Sázavy hledat svaté artefakty pro Šarlatána nebo lovit vysokou pro Ratajské hostinské.

Proto je podle mě nejlepší hrát vedlejší questy jako hlavní s tím, že hlavní questy děláte tehdy, pokud jste zrovna ve městě, kde je hlavní quest, protože zase není důvod, ho neudělat, když už jsem tady.

1 Like

Nechci zakládat nový topic, když tu již takový je:

  • Pití/chlast/alkoholismus - nebojte se toho - už v úvodu hry, můžete Jindru naučit pít. A udělejte to, pomůže Vám to při otevírání zámků hlavně pak ze začátku ( s 5 body páčení těžký zámek otevřete ztěží nemluvě o hodně těžkých). Alkohol je dobrá volba pro tuto činnost. S ním + perky otevřete i těžký zámek i když s x zlomenýma paklíči.

  • Související - lektvar - tichošlápek - určitě pokud na recepis či hotový nápoj narazíte - přivlastněte si ho. Pomůže nejen s plížením, ale i s otevíráním zámků.

  • K lektvarům - určitě se naučte alchymii aspon na 10 bodů - pak můžete míchat lektvary automaticky, což časem oceníte.

  • lektvar “Léthé” - určitě ano, minimálně 1 vyrobte. Časem pak můžete přerozdělit perky, které Vám nevyhovují - tzn. například lov.

  • Po splnění DLC - ať již Johanku zachráníte nebo ne - v infartáriu Vám předá kněz (Nikodém) recepis na léčivý lektvar - je lepší než měsíčkový.

  • DLC The woman lot’s - navštěvujte Terezu, nejprve Vám dá psa - ale to dúležité - občas Vám dá - lektvar: Sejvovice, šperháky nebo zašije oděv.

  • K DLC Kunovi harcíři - Jako první po úvodním prokecu, se snažte objevit a zaktivovat - backův prsten. Slučte to s turnajem v Ratajích - tak aby Vás to nerušilo. Další věc - po aktivaci úkolu s prstenem - první získejte - předejte. Potom posuňte čas ±3 hodiny a znovu prokecejte kámoše - jde to postupně - a tak během 1 herního dne splněte celý úkol s prstenem. Zbavíte se tak občasné hlášky - úkol nesplněn. Další věcí je myslím 3 jízda - kdy útočíte na lapky v hospodě - občas se stává že se objeví hláška sys Win - že program provedl neplatnou instrukci a hra spadne na plochu - stačí když odpovíte, že je necháte ožrat - což navrhuje Kuno - a zaútočíte ráno - hra pak běží dál jak má.

  • Dobrodružství pana Jana Ptáčka (DLC) - porazte v kostách všechny protivníky. Vyberte si odměnu. Ale, po splnění tohoto úkolu, dejte do kotlíků “Zhoubu” nebo “Jed”. Počkejte do noci. Pak všechny zabijte. Vrahem je ten co má Alfonzovi kostky - a o ty nám jde. Jsou to nejlepší kostky ve hře co můžete získat a tím odhalit i vraha. Další zákys je jak napovídat Ptáčkovi pod oknem Karolíny - musíte být něžní. Posloupnost by měla být dle nabídky veršů 2-1-2. Aspoň uvidíte jednu animaci navíc u Hanuše :slight_smile:

  • DLC Přibyslavice - psal jsem o tom podrobněji jinde - to co tam není je - jakmile postavíte krčmu a pivovar - vždy se občas v krčmě stavte a vyberte pivo. Přidá Vám štěstí v kostách. Navíc oddaluje spánek a zasytí, a chvíli trvá než se po něm opijete.

  • Další věc - pokud postavíte budovu řezník a vylepšení udírna - nebojte se udit zvěřinu - déle Vám vydrží a hlavně ji dráž prodáte, hodí se to do začátku hry. To samé je pak se sušárnou u pekaře (jedna je i v Ratajích) - sušte houby a některé maso jde také nasušit.

  • A ještě - pečení - pokud postavíte strážnici v Přibyslavicích, pak v domku naproti jsou kamna - a tam můžete maso upéci - jinak vždy maso vaříte.

  • Klášter - “V rouše beránčím” - nebo jak se jmenuje úkol kde máte najít “Svatého”. Je to Antonín. Což poznáte okamžitě při prvním jídle s mnichy.
    Ale neukončujte hned tento úkol - přijdete o spousty událostí.
    To hlavní - tento úkol spusťte a dokončete dříve, než začnete plnit úkol z DLC - Johanka. Spojené s tím, jsou i kacíři v Úžicích,ale i farář Šimon - jelikož při vyšetřování Johanky inkvizicí můžete inkvizitorovi “nabonzovat” tyto události - s tím že hra na to nějak zareaguje.

  • A když jsme u interakce - ještě k DLC Kunovi harcíři - při mylsím 3 jízdě, vyprávíte kumpánům své veselé historky - určitě nevyprávějte o Skalici - to je příliš smutný příběh, Racek se o tom Kunovi zminoval, ale raději dokončete úkol v klášteře a zvolte jak jsem se stal mnichem …

  • Pes a Dokonalý kryt (Bernard) - Bez ohledu zda vlastníte DLC - zajděte za lovčím (ještě nemáte psa) a uvidíte novou nabídku tréningu - “psovod” - určitě si jí okamžitě kupte. Vyhnete se tak možným nasledujícím problémům s cvičením psa - nemůžete vlastnit psa, když neznáte povely. (Dle neověřených zpráv, pokud Vám nejde trénovat pes, nebo skill psovod - pošlete psa zpět do mlýna, potom si zakupte u lovčího nebo kata skill psovod, druhá varianta je - někoho zmlatte a nechte se zavřít - pak se vraťte do mlýna a buď promluvte se psem, nebo s Terezkou - pes se vám vrátí - časem). Okamžitě jakmile budete moci cvičit s Bernardem - udělějte to. Naučí Vás “dokonalý kryt” a hlavně mistrovský výpad! To že nestihnete Ratajský turnaj je úplně jedno - jelikož jednak na soupeře prostě zatím nemáte (nestačíte na ně - zatím) a pak pravidelně za 7 dní herního času se turnaj bude do nekonečna opakovat pořád. Jediné co je “nevýhoda” - že se utkáte s panem Ptáčkem ve střelbě z luku - ale i s 1 bodem v lukostřelbě to není nic obtížného.

  • Peníze pro horníky (Fricek/Matěj) - vykašlete se na to, že budete čekat až přijedou s penězi - vyřešte to hned - Talmberk - oběhněte ochozy hradu - až se dostanete do jakési mini věže - je tam žebřík a pod ním truhla - pokud by jste to jen proběhli, pak za rohem, další ochoz a stojí tam strážný, od kterého jste měli získat klíč k truhle v Talm. zbrojnici a ukrást varkoče pro mlynáře… Tak v této truhle pod tím žebříkem je celá výplata pro horníky. Tu ukradněte a vraťte se za kámošema a jen rozdělte spravedlivě prachy. Neztratíte reputaci v Talmberku a ani po vás nepůjdou strážní.

  • V klášteře - určitě před tím než získáte roucho a tím půjdete na přijímání, otevřete ještě v civilu, dveře kláštera buď klíčem, můžete ukrást opatovi, nebo šperhákem. Zůstanou odemčené. Vstupte tam. Vyjma času 04-06 hod a pak myslím to je 16-18 hod.
    Najděte si skřín to není zamčená - a vložte tam potřebné věci - určitě budte potřebovat - paklíče a možná trochu peněz. Vypaltí se přihodit, sejvovici, sýčka a tichošlápka + pokud máte - ještě tiché boty a tmavé roucho.

  • Věci v klášteře, co ukradnete si pro jistotu ukládejte do odemčených skříní na 1 místo - já to měl v hlavní chodbě kousek hlavní haly kde se mniši modlí. Pokud půjdete do basy, potom o tyto věci nepřijdete.

  • Roztrhané stránky - problém jsem měl s najitím posledních 2 - a ty jsou tam kde spíte - 1 je vedle mnicha u talíře na stolku a ta druhá když proběhnete tuto místnost na 2 stranu v truhle, ostatní jsou vidět nebo jsou v truhlách - jediná je v chodbě hlavní haly.

  • Klášter - nemusíte nikoho zabít - jen sežeňte krev a pak s Antonínem zdrhněte - venku se dáte pěstovku - vyhrajte a odvedte ho do Ratají. Strážný/bachař během chvilky odejde - otevřete 1 dveře basy zprava - najdete Tam Antonína - v klidu mu ukradněte kostku - je to vězen, to že Vás uvidí Vás nemusí vůbec trápit. Dá se tak naskilovat, kradení z kapes.

  • Ještě klášter - paklíč můžete i nalézt přímo v klášteře - je ukrytý za oltářem v hlavní hale - jak se modlíte.

  • Lepší podkoní než Vašek je Marek. Uvidíte to v knize v Přibyslavicích - jak se staví tak tam u jednotlivých budov jsou i jména těch co jste najmuli - tam vidíte kolik vydělávají.

  • Určitě jako první na co si našetřete je kůň. Seženete od ± 1k grošů. Je to herka - ale je nezbytná při úkolu s Ptáčkem na lovu - jinak budete mít 1 nespněný úkol - nedoženete toho kance - na koni ano :slight_smile: Druhá varianta je s tím, že se proběhnete do 3 stájí - záleží na Vás - Úžice,Neuhof,Mrchojedy. Tam ukradněte jakéhokoliv koně. Ale bohužel riskujete to, že Vás mohou “nahánět” strážní za krádež. Na druhou stranu, je to jediný možný způsob jak získat Šedivku a poté ji vyměnit za jiného koně. (Sleva při nákupu novvého koně).

  • A poslední tip: Boj beze zbraně + tréning skillů s dalšíma zbraněma - až si budete jistí, že s 1 zbraní už umíte skoro všechno co se nabízí - vykryjete skoro všechno, potom v turani v Ratajích vyhrajte 1 souboj. Při druhém ale schovejte zbran a umlatte soupeře pěstma. Pokud to nevyjde přijde na řadu 3 souboj - a jelikož už soubojovat umíte, nebude problém ten 3/tí, rozhodující souboj vyhrát. Já to dělal tak, že po 15 lvl postavy jsem přestal bojovat s mečem v turnaji a cvičil jsme se sekera/palcát (nebyl problém vyhrát) a v 2 kole pěstovka. S 1 soupeřem není problém, s 2 tak trochu a 3 je mamlas. Ale s body na boj bezezbraně přestane být i ten 3 protivník problém - jelikož údery pěstí jsou nejrychlejší, nestačí to krýt, a pak když máte řetězené útoky … Zvyšuje to i obratnost apod.
    Lukostřelba - určitě soutěže pro začátečníky. A lov zajíců.
    Halapartna - jde s ní cvičit s Bernardem = obratnost.

  • Grošíky/peníze - prodávejte věci mlynáři v Ratajích. Časem dokážete otevřít dveře s těžkým zámkem ve stodole. Je tam truhla a v ní všechny peníze co mlynář vydělal. Takže - prodejte věci mlynáři - pak vyberte truhlu nechte mu tam 100 grošů ať mu máte pak zas co prodávat.

Skalice (intro/před vypálením) - vypadá to, že nás vše nutí co možná nejrychleji splnit hlavní quest a opustit Skalici - NEDĚLEJTE TO!
Určitě - vykrádejte spíže - často naleznete věci, které se dají uvařit. Prodejte je.
Nekupujte, ale sbírejte rostliny - ty pak vyměnujte za předměty co potřebujete.
Jindra je kovář - takže - trosku trpělivosti, přepadněte strážného a oberte ho o věci. Meč/sekera a tesák - určitě odběhněte za otcem, a začněte brousit. Vyplatí se to - výměnou za kytky si pořidte kovářské sady, potom můžete odcházet se 100% výbavou.
Nebojte se okrádat vesničany - často získáte klíče k domu a k truhlám. Ale chce to sejvovici - pokud řeknete Blance že jdete pro pivo, dá vám pivo + sejvovici. Chvíli lelkujte - pak odneste pivo otci. Ten vám vynadá že pivo je teplé - a pošle Vás za Blankou znova.

To je asi tak prozatím vše.

S těmi interakcemi mezi základní hrou a DLC mne napadlo, jestli jde při obléhání Talmberku, kdy scháníte pivo pro vojáky, jde zajít do Přibyslavic a vzít pivo odtud. Vždyť tu mají i vlastní pivovar. :slight_smile:

Pokud v jedné misi s Matůšem a Frickem nalíčíte ukradené vaky od zlaťáků do hospody Na mýtince, tak Ondřeje oběsí. Tady by byla dobrá alternativa, kde sehnat pivo.

Jak zmiňuješ jednu animaci navíc při DLC s Ptáčkem - o co se jedná? Zkoušel jsem několik variant dialogů, ale zatím vždy se stejným výsledkem, resp. někdy byl rozdíl v reputaci (polichotit řezníkovi atd.)…
edit: Jo ty myslíš řezníka u Hanuše, už chápu… někde byl gameplay, kde šel na rande bez léčby, a pak tam asi tenhle konec nebyl.

Tak jo, sice sem to vymýšlel do svý hry, ale ta nikdy nevyjde takže proč to nedat sem, že ano?

Děj - zpracování:

Úvod - občas mě mrzí že jsou v ději takové skoky, a nejsou dovyprávěny nějaké ty věci či události co se stali.
Řešení - Jindra chodí spát. Takže ve snu by mohly být implentovány animace, kde se příběh dokreslý.
Podobně - interakce - dění po Jindřichově činech + občasné zdůvodnění či nápověda k úkolům (čistě náhodně se spouštějící) - opět spánek je v této věci přítel a tak proč nenechat Jindru snít a tím mít ke shlédnuutí dalších pár animací navíc - s tím, že dokreslují pozadí úkolů popř. nám vysvětlují dopad Jindrových skutků. Vždyt i Jindra musí mít sny a něco jako svědomí … :slight_smile: S tím je spojena obtížnost - na normal by Jindra moc snů neměl.

Další návrh - zpracování mapy rychlého cestování - mnohdy si Jindra zajíždí - zkusit přidat “navigaci” - tzn od - do - přes.

Aktivity pri cestování - automaticky slézt z koně, po natažení lokace. Je divný sedět na koni, když vím že někde v okolí jsou kumáni/lapkové. Tím jsem snadným terčem pro jejich šípy.

Doplnit zbroj na koně. A mít možnost vozit na koni přátele tzn. třeba i Terku.

Občas mít možnost udělat nějakou neplechu - prostě srandu (viz. Šarlatán). A tím se pobavit animací - pomůže to odlehčit jinak vážnému a smutnému příběhu, kdy bude vidět, že zas to všechno nemusí působit tak smutně, ale že i Jindra má smysl pro legraci.

Občas čistě náhodně, udělat možnost přijetí cizího kupce či si vyslechnout nějaké to kázání od církve. (Toto zůstává v příběhu tak trošku upozadněno). U kupce, dozvědět se novinky z odlehlých krajin + nákup různých věcí. S tím souvisí - mít možnost vidět středověkou svatbu - když už plníme jistý úkol … :slight_smile:

A konečně - občas vidět straku - a pak jak hledáme svoje lesklé předměty ve hnízdech. (Jen zdůvodnění interakce - jak se do hnízda mohly dostat předměty).

Život ve mlýně aneb jak si Jindra s Terezou rozumí. I zde by občas mohlo proběhnout, že Terezka něco potřebuje. A ne jen “podkuřovat” Jindrovi :slight_smile:

Prozatím vše - díky za přečtení a názory.

EDIT: Prosím a zárověň se omlouvám, mojím nedopatřením, se tento komentář dostal do tipů … . A ne do návrhů. Prosím tímto administrátora fora, o přesunutí do patřičné sekce. Děkuji mnohokrát, a omlouvám se. E.

Ahoj, možná to sem nepatří, ale nemohu najít vhodnější skupinu, tak bych se chtěl zeptat na jednu věc ohledně příběhu KCD. Je v té hře nějakým způsobem možné zjistit, o jakou vysoko postavenou osobu z kláštera se jedná? Ptám se samozřejmě v rámci penězokazců. Ta osoba z kláštera prý zajišťovala legální předávání peněz, ale když se to začalo srát, tak ta osoba dostala strach a raději toho nechala. Ani Ronov, ani Rapota nevěděli o koho jde. Zjistil to někdo z vás? Popřípadě, je to zjistitelné? Nebo je to jen jakási ukázka, že církev byla namočená do nehorázných nepravostí, ale dařilo se jim zahladit stopy?