Datum vydání hry?

Ahoj chci se zeptat, jestli hodláte zveřejnit datum vydání aspoň dokonce tohoto roku, vím že je to pro vás těžké říct, když to ani ještě nevíte možní sami a vím že se na to už ptá taky kde kdo, ale stejnak děkuji za odpověď.

Ahoj,
jako člen týmu nevím o žádném plánu do kdy by se mělo datum vydání zveřejnit. A vlastně i kdybych věděl, tak bych nic stejně nemohl říct :smiley:

@TobiTobsen by věděl víc, ale je teď celý týden mimo studio. Ale myslím si že by ses od něj o moc víc nedozvěděl. My jsme vlastně celkově ve Warhorse takoví nemluvní, když někdo zmíní datum vydání… nebo jakékoli datum.

Jasně to jsem si právě myslel, že o tom nechcete mluvit, že už vás to musí otravovat, když se pořád mluví o tom samém kdy, kdy a kdy, ale i tak díky aspoň za info a odpověď :slight_smile:

Proč ten omluvný tón? (… že o tom nechcete mluvit, že už vás to musí otravovat…)

Vývojáři slíbili vydání v Q4 2015. To se nepovedlo a v polovině minulého roku Dan Vávra říkal, že by si sypal popel na hlavu. Hra byla odložena od té doby 2x a nikdo se o tom oficiálně nezmínil… nepočítam oznámení na Twitteru, spousta lidí nesleduje Váš Twitter každý den a může být problém tuto informaci vůbec najít.

Dlouhou část vývoje jsem si myslel, že PR oddělení studia dělá výbornou práci. – To se ale změnilo asi počátkem března 2016. Od té doby komunikace s podporovateli hry naprosto ustala.

Nikdo oficiálně neřekl proč se hra opět odkládá… ještě hůř - odkládá na neurčité datum.

Z mého pohledu to je docela selhání PR aktivit studia. Lidé za hru zaplatili už před dlouhou dobou a minimálně by měli být informováni proč byla hra opět odsunuta.

Videa se sekáním do brnění v této souvislosti už asi moc lidí nezajímají.

4 Likes

Plne s vami súhlasím.

Už je to približne 2.5 roka od doby čo som hru podporil na Kickstarter a približne do konca minulého roku som dostával email notifikácie že sa deje toto a hento. Od tej doby ani muk. Nemám ani facebook ani twitter lebo mám na tieto veci svoj názor a to že sa hra už 2 krát odložila a teraz sa ani nevie či a kedy bude dokončená som sa dozvedel až po “pátraní” na fóre.

Okrem neinformovania a odkladania termínu vydania nie som spokojný so spracovaním hry, najme s bojovým štýlom ktorý je podla môjho názoru neskutočne kostrbatý a nepríjemný. Pre mňa osobne je hranie hry oddychová činnosť čo mi ale naneštastie nebude daná hra schopná poskytnúť.

Ako programátor chápem a viem že že vývoj produktu má svoje zákutia a nečakané prekážky ale naneštastie som stratil svoje odhodlanie a dôveru v dané štúdium. Preto som dnes cez PM požiadal o navrátenie peňazí a ďalej sa s danou záležitosťou nehodlám zapodievať.

3 Likes

Souhlasím. Nechápu proč by se o datumu vydání mělo nějak mlžit. Lidé za to zaplatili dopředu a měli by být co nejpřesněji informováni o stavu vývoje.

Na souboje mám stejný názor. Možná jsou technicky velmi propracované a historicky přesné… ale nejsou zábavné a ovládání je katastrofální. Tvůrci se často vysmívají Skyrimu. Jejich soubojový systém je ale Skyrimu velmi podobný. Skyrim ho má možná lepší - 1) z pohledu 3 osoby je vidět co hráč dělá, 2) ve Skyrimu vás soubojový systém nepřichytává k protivníkovi, to je naprosto hrozná a nepříjemná funkce. Ze souboju 40 vs 40 se pak stává motanice zmatku, kdy vás systém přichytává aniž by to hráč chtěl a celý souboj se rozdělí na duely. Například v závěrečné bitvě v betaverzi se to naplno ukázalo… co se podívat jak to dělají jiné hry: např. Mount and Blade - soubojový systém je zábavný a snadno ovladatelný.

Tahle hra bude mít asi spoustu ‘realistických’ funkcí… ale nakonec to nemusí být zábava. Bude někoho bavit 100x používat špatný soubojový systém? 100x toporně vařit lektvar? 100x sbírat byliny? … Tyhle věci hráč vyzkouší několikrát a poprvé je to zábava, … pak už není.

Z počátku jsem byl ze hry nadšený a hltal každou novinku. Teď si ale myslím, že tvůrci hru překombinovali a nyní se v tom topí. Netuším proč by každy quest musel mít několik řešení. Možná by hře více slušel lineární, ale strhující a propracovaný příběh.

3 Likes

Ohledně combat systému je těžké říct. Máme fanoušky kterým se to líbí a další kterým ne.
Osobně jsem s ovládáním neměl velké problémy (ikdyž ke kombatu mám také svoje drobné výhrady). Uznávám že hromadný sobouj není v betě ideální, ale to je také to, proč na něm do nekonečna pracujeme.

:fearful:

S tím souhlasím, a k některým změnám už teď dochází.

Tohle je ale jedna ze základních myšlenek hry o které věděli backeři od začátku.

A proč by nešlo obojí?

Já myslim, že 9 let staré Mount and Blade má soubojový systém svižnější a zábavnější. Jde o to, že souboje v KC:D se mi zdají pomalé, rozkouskované a chybí v tom rychlejší akce. Často se stane, že postava dělá něco jiného než po ní hráč chce a praní s ovládáním člověka do hry nevtáhne.

Je mi jasný, že nějak to vypadat musí a někdio musel určit jaký to bude mít styl. V tomto stádiu vývoje už asi nejde takto stěžejní věci razantně přepracovávat.

Spousta věci, které jde reálně dělat v životě není zábavná ve hře. Trhání bylin je ta jedna věc, kterou jsme mohli okusit. Vaření lektvarů je pro grafické stránce moc pěkné, ale opět to není něco co bych jako hráč musel vidět znovu. Stejně tak nutnost jíst - v životě je to třeba, ale ve hře to může jen otravovat a stejně se jídlo smrskne na stisknutí tlačítka v inventáři. Kdo nebude ve hře den jíst tak se mu hra stane nehratelnou. Nevím jestli je správné to ve hře mít, ale minimálně by to hráče nemělo obtěžovat.

Trochu se bojím, že s Danovo důrazem na realismus se tohle bude ve hře vyskytovat často. Nevím… samozřejmě jsem viděl jen betu.

Určitě jde oboje, ale nevím jestli hra neztratí svůj náboj, když mezi bitvami půjdu hledat rychtářovo klíče.


Já řeknu popravdě, že jsem se na hru strašně těšil. Dlouho mi vadilo, že žánr RPG jsou jen čarodějnice a draci. Přiznávám, že po odehrání bety jsem značně vychladl. Možná to bylo přílišným očekáváním, nevím… ale hra postrádala náboj, důvod proč by měl člověk hrát dál…

Možná že tyhle negativní myšlenky způsobuje i vydání, respektive nevydání hry podle plánu.

Je jasné, že vývoj se může opozdit, ale podporovatelé by měli o přesných důvodech vědět a znát další časový rozvrh. U hry, za kterou nikdo ještě nezaplatil, je to asi míň důležité. Ale v případě komunitního financování mi současný naprostý nedostatek informací přijde trestuhodný.

Od března se hráči nedozvěděli opravdu nic nového. S každým videem jsem čekal, že se někdo zmíní proč opět došlo k odkladu a jak to půjde dál… Po dalším streamu s prezentováním notoricky známých věci mi trochu vařila krev. Tohle PR se mi nezdá povedené, už kvůli způsobu financování hry.

1 Like

Já se k tématu ovládání radši moc nechci vyjadřovat, faktem je, že byla slibována i možnost průchodu hrou i bez boje, a vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo v betě porazit ani toho borce v aréně (a k bitvě jsem se pro bugy stejně ani nedostal), tak se to zatím jeví asi jako nejlepší možnost :wink:

Ohledně oznámení odkladu — mě osobně stačilo to první video a dál jsem moc neřešil, jestli je to druhý nebo kolikátý odklad. Prostě nestíhají.
Chápu ale, že to někoho naštve a Warhorse tohle rozhodně měl posílat jako email backerům.
Na druhou stranu já se dozvěděl o dýkách, pěstních soubojích, halapartnách… že by nebylo vůbec nic nového taky není pravda.

Ohledně soubojů:
Hrál jsem od Die By the Sword, Mouth&Blade, Dark Messiah, Chivalry a Age of Civalry ale tenhle systém v KC:D mi přijde mnohem lepší.

Tedy až na animace kdy protivní klouže po povrchu, nebo ty trhané pohyby když mění střeh. Stejně jako občas trochu nerozhodná AI. Doufám ale, že je to věc bety. Kombinací a rychlých akcí je tam dostatek. To zamčení kurzoru k protivníkovi je ale pro to zásadní. Nikdy jsem neměl problém ho měnit.

A pokud jde o ostatní akce:
Pokud vím, je u alchymie možnost nechat Jindřicha udělat nápoj automaticky (možná až po první manuální přípravě?). Myslím, že jejich příprava by pořád měla zabrat nějaký čas a námahu. Ne jen kliknout na ingredience a po doběhnutí časomíry dostat se zabubláním lektvar do inventáře.

Sbírání bylin mě ovšem po čase trochu irituje, to je pravda. Ale spíš kvůli časté změně kamery, ne tak kvůli hledání.

1 Like

taky mě štve, že o tom zpoždění nic neřekli, ale docela si říkám, že by už měli vydat pořádný trailer z hotové hry, většina studií to dělá 1 rok před vydáním

hlavně doufám v pořádný středověk, aby se člověk musel opravdu snažit, beta mě přišla hodně lehká na to. že to má být pokročilá faze hry

Tuhle zimu to nestihnou, tak ať to vydají tu příští. Mezitím je teplo a to většina lidí stejnak nebude vysedávat u pc či konzole.

Taky mě to štve, ale jako vývojář (ne této hry) dokážu to nezveřejnění data pochopit. Třeba umělá inteligence zjevně pro mapu s desetinásobkem postav proti betě potřebuje zásadní optimalizace (ve spánku odsimulování jedné hodiny trvá víc jak minutu) a k tomu i vylepšení. Řešení tak komplexního úkolu záleží ne až tak na čase a počtu lidí, jako na jejich invenci, implementace různých zlepšení může být časově velmi náročná a v nejhorším se ukázat jako slepá kolej, která víc problémů přináší, než řeší.
Souboje se dají nějak doladit (za mě jsou celkem ok), dá se asi odhadnout čas pro tvorbu grafiky, dá se někde ustoupit z perfekcionismu, ale dokážu si představit, že umělá inteligence a možná pár dalších věcí mohou být blokujícími problémy, kde čas fakt nelze odhadnout. Možná je zrovna umělá inteligence vyřešena.
Je fakt, že od bety moc relevatních informací není.
Mě je vlastně jedno kdy bude hra vydána, důležité je, aby projekt nezkrachoval, protože živit desítky vysoce kvalifikovaných lidí o rok dýl, než se plánovalo nebude jen tak.

2 Likes

Mě je to teoreticky taky jedno, hlavně ať to vyjde, už teď to vypadá jako velká bomba, z který všem spadne brada :slight_smile: češi zase světu ukážou :slight_smile: mě šlo jen o to, jestli datum zveřejní dokonce roku,protože jestli hra má vyjít 2017, tak by mohl být znám aspoň měsíc nebo Q1,Q2,Q3,Q4, než bude rok 2017.

1 Like

Proboha Warhorse, hlavně nemluvte o žádném datu. Blizzard vždycky říká “až to bude, tak to bude”. A přesně tak by to mělo být u každé hry. Data vydání jsou zlo.

2 Likes

Většinou to tak je, ale u tohohle projektu to cítim jinak.

Bez backerů by Bakala nenasypal do studia další peníze a vývoj by byl pravděpodobně ukončen. Hráči tedy za hru zaplatili dopředu. Stali se dopředu platícími zákazníky.

Z mého pohledu by přispěvovatelé měli být informováni o stavu vývoje a plánech do budoucna.

Tak důležitá věc jako je datum vydání by rozhodně neměla být držena jako tajemství nebo nějaké překvapení.

Tak určitě bychom všichni chtěli být informovaní co nejvíc, o tom žádná. Ale pozor, pokud jde o crowdfunding tak tam není člověk platící zákazník ani investor, ale mecenáš (přinejmenším na Kickstarteru), což je něco úplně jiného. Jako mecenáš své peníze DARUJEŠ, stejně jako třeba na charitu, bez reálného nároku na nějakou kompenzaci.

Kickstarter má třeba jen podmínku, že když přispěješ na vývoj hry, musí developer udělat vše pro to, aby hru dokončil, ale když se to z nějakého objektivního důvodu nepovede, tak zkrátka smůla, hru neuvidíš a na peníze zpět nemáš nárok - právě protože nejde o koupi, ale jen o “dobročinný” příspěvek.

2 Likes

Más pravdu. Bohužel posledního půl roku nemáme informace skoro žádné.

1 Like

Já si nemyslím že někdo drží datum vydání jako tajemství nebo překvapení… Podle mě jednoduše sami neví kdy hru dokončí, a když neohlásí nové datum, nemusí následně ani ohlásit další odklad, který by čekatele nasral ještě víc :smiley: Nebo nedejbože vydat nedokončenou hru…

Až si budou jistí že hra je skoro hotová, tak stačí nahlásit že za 3 měsíce je na trhu a hotovo, pokud bude hra skutečné dobrá a vyladěná tak ji všichni tu chvíli čekání prominou, kdyby ale byla nedotažená a zabugovaná, tak každej bude mrčet že na to čekal tak dlouho a nestojí za to…

4 Likes

Tak už mají smlouvu s vydavatelem. Ten by se určitě při podpisu smlouvy nespokojil s tím, že mu plánované datum vydání neřeknou, neví nebo že mu ho oznámí později.

Samozřejmě, že interně plánované datum vydání maji. Podle mého by ho také měli zveřejnit.