Obsahuje spoilery z úvodu hry.
Musím říct, že je hra po audiovizuální stránce opravdu propracovaná a jak grafika tak i hudba jsou prostě boží Grafika není přeplácaná efekty, i když ten bloom mě tam trochu štve, vše má objem a vegetace vypadá parádně. Objekty vypadají tak jak mají, na budovy a podobné věci je radost se dívat, vše dává nějaký smysl. Tady se můžou ostatní vývojáři učit.
Všechna čest za dospělou hru bez blbostí, s humorem a vším co k tomu patří, v tomhle to je dál než 95% ostatní produkce. Co se týče atmosféry a ztvárnění světa tak to je také spíše unikát, dialogy dávají smysl, je to propracované,. Filmovost cutscén je velké plus a hra má perfektní atmosféru. Ale dají se tu už najít různé problémy. Např. příliš velký střih mezi šťastnou vesnicí a apokalypsou. To jako nikdo na horizontu neviděl kouř a nevaroval ostatní? A také jisté klišé, Barbara Conana viděl asi každý no… Líbí se mi “živost” interakce s prostředím - i když se jen rozhlížím mám pocit, že tam opravdu jsem.
Dále nedostatky v bodech, nebudu sem vypisovat bugy, protože to nemá smysl, ale spíše věci v designu, které už asi nikdo neopraví:
- štve mě hrozný spam různých ikon a událostí, hra by měla být hra a ne nějaký messenger kam píše 50 lidí
- cut scény jako videa jsou mínus, prodal jsem kapuci ale musím se v každé cutscéně dívat jak jí mám na sobě… zásadně to kazí dojem
- titulky jsou moc rychlé, ten kdo není zvyklý je číst nemá šanci. Sám jsem je přestal číst i když s tím nemám žádný problém, titulky jsou moc nízko v obraze během cutscén
- proč se proboha titulky při interakci s postavami zobrazují nad nimi a ne fixně na spodku obrazovky?
- Pronásledování Kumány bylo úplné zklamání po stránce hratelnosti, scénu jsem musel opakovat několikrát, protože jsem narážel do neviditelných zdí, což sám pan Vávra považuje za základní chybu. Tak proč to tam proboha je?
- ovládání na PC má zbytečně moc kláves a je moc chaotické
- chyby ve vyprávění příběhu, cut scény na sebe nenavazují nebo jsou divné a nedodělané, všechny nedůležité NPC říkají úplně to samé, jen to je namluvené jinými hlasy…
- chyby v questech, absence vyšší AI tak jak byla slibována, vše je naskriptované, NPC si nepamatují základní stavy tj. jestli jsem s někým v konfliktu nebo ne (viz příběh s katem), podivné chování a reakce NPC
- zcela nefunkční herní ekonomika a hodnota peněz
Že je celá hra nedodělaná to bohužel kouká z každé odehrané Sekundy a je to teda fakt škoda a zároveň i největší mínus. A fakt nevím jestli mám pokračovat ve hraní a nebo počkat na patche.