GamesCZ: THQ Nordic koupilo české studio Warhorse

Hmm, tak to vypadá, že nezávislost našeho klenotu končí. Mám vážné obavy, že to nebude dlouho trvat a pokud vyjde dvojka, budeme kosit nepřátele po desíti jedním tahem a na monitoru bude zobrazováno bodové hodnocení úderu, jak si přeje Mainstream…

Ne, třeba přeháním. Opravdu bych si přál, aby nezávislost studia nezůstala jenom na papíře, aby tento obchodní tah poskytl naopak možnost většího rozletu. Aby Kingdom Come 2 ( nebo jakákoliv nadstavba) byla zase tak vynikající a tak výborná, jako KCD 1, jež vedu jako nejlepší hru, co jsem kdy hrál bez závioslosti na tom, komu značka patří. Opravdu bych si to přál.

Ale nějak se mi nechce věřit, že jakákoliv firma, co je koupena jinou, si bude dále dělat věci po svém…
Třeba se pletu…

1 Like

Mnohdy to tak bývá, že firma co kupuje jinou formu ji kupuje kvůli tomu co umí a to nechce narušit, někdy bývá podmínkou dokonce, že ve vedení musí zůstat ti samí lidé, nebo alespoň jeden z nich.
Osobně věřím tomu, že se v podstatě zas tolik nezměnilo protože hru stejně vydávalo Deep Silver které pod THQ Nordic patří. Pravdou je, že by se mohlo stát že jim do toho budou chtít víc kecat, ale pak teoreticky nemuseli Warhorse kupovat a jenom rovnou udělat jeho kopii podle sebe (třeba z Anglie).
Doufám, že to na vývoj bude mít pozitivní dopad v podobě financování, snad i KCD 2 bude mít větší marketing, takže i větší úspěch. Trochu mně mrzí, že už to není v podstatě česká firma, že zase něco českého bylo odprodáno do zahraničí, ale na to jsme malí páni a Bakala jakožto 70% majitel se nemusí nikoho ptát a on do toho šel s tím aby na tom vidělal, takže se to dalo asi trochu i čekat. Navíc bude Warhorse odproštěno od dotazů na moralitu že dostali peníze od Bakali který je získal “vytunelováním” dolů OKD (mrk mrk).

Aaaaaha, takže to je ten investor, o kterém mluví v dokumentu… Na druhou stranu, podle toho, co říkali, když byl problém s penězi, “investor” k nim poslal člověka na hlídání peněz, ze kterého měli zpočátku strach, ale ukázalo se, že je to člověk na pravém místě… Takže těžko soudit, jak to všechno bylo, kdo inicioval prodej atd.

Jak jsem psal jinde svoje obavy o směřování 2.dílu spíše z legrace, nyní začínám mít vážné obavy, aby z pokračování nevzniklo něco ……, těžko hledám správný výraz, prostě nehezkého.

ojé… tak to je zkrat… ale jak bylo zmíněno viz příšpěvek o tom, že by se nemusela změnit hierarchie firmy a filozofie studia, lehce pochybuji o tom, že se do hry nebudou chtít míchat a bude je jen zajímat finanční stránka. Doufejme, že hra zůstane taková jakou my máme rádi.

No, prostoru pro zlepšení je dost a podle toho, co říkali, jsou si toho vědomi i lidi WH (správa inventáře mě přivádí k šílenství), ale bylo by fajn ponechat základní mechaniky a hlavně obtížnost (nebo ještě ztížit :smiley: ). A kdyby to bylo ve VR… tak už bych ze hry vůbec nevylejzal… otázka je, na koho se bude do budoucna cílit, ocenění posbíralo KCD dost, ale ta zabugovanost hru dost shodila (aktuálně nemůžu hrát, na patchi 1.8.1 mi hra padá). Snad si THQ uvědomí, že nejde o chybu konceptu a nebude chtít udělat “hru více přístupnou i začínajícím hráčům”. Dark Souls si taky udržela originální pojetí a je to legenda.

Tak tohle je hodně špatný. Deep Silver jenom vydával fyzický kopie, ale stejně měl na Kingdom Come dost negativní vliv.
Jako nemyslím že Kingdom Come 2 bude špatný, ale nedělal bych si iluze, že vydavatel nebude do hry kecat.

Jenom jsem doufal, že tady vznikne velký domácí studio který třeba po Kingdom Come bude dělat jiný zajímavý produkty, teď je pravděpodobný, že Warhorse postupně odumře jako Illusion Softworks.

Kingdom Come asi nebylo takovej úspěch jak si všichni mysleli a kdyby je nekoupili tak by asi na Kingdom Come 2 neměli peníze. Víc peněz na vývoj je dobrý, ale nesmíme zapomínat, že peníze který kingdom come případně vydělá, nepůjdou do Warhorse ale do THQ nordic.

Takhle zkraje je to smutná zpráva… protože ten koncept, který warhorse vytvořilo byl fantastickej!
Doufejme, že to nepokazí… ostatně by to byla obrovská škoda, kdyby do Kingdom Come přidali něco co by nebylo dle historie nebo přirozena…

Všechno záleží jakou mají smlouvu, a to my nevíme a oni to neřeknou. Dan Vávra by teda mohl naznačit, ale taky nemusel, to je na něm. Jediné podle čeho můžeme hodnotit je počkat na to jak se věc bude vyvíjet dál. Ono spousta skvělých nápadů ale nedostatek peněz je taky limitující faktor; skutečnost, že vám do toho někdo kecá, není ta jediná věk která vás při vývoji ovlivňuje. Takže nebuďte pesimisti, a počkejte co z toho vyleze.

BTW jsem otec rodiny, taky jsem si zažil jaké to je když rok nemáte žádný pořádný příjem, taky jsem k tomu měl značnou dávku stresu, a vůbec se Danovi nevidím, že si to už podruhé nechce zopakovat. Čím je člověk starší, tím hůř takové věci snáší.

jojo. Rozhodně lze dobře pochopit všechny důvody, co k prodeji vedly. Nicméně, mé pocity jsou z čistě sobeckého, hráčského hlediska rozporuplné. Počkejme, co z toho nakonec vypadne.

Ahoj,
jak psal kolega nademnou.Lepší je si počkat jak to celé dopadne a potom napsat,ano bylo to špatné rozhodnutí nebo naopak.

  • Co se týče mě,jsem taky takový sobec, pokud se to mě jako hráče nedotkne, pak je mi to úplně jedno. Ať se spolupracuje prodává s kým kdo chce. To podstatný pro mě je to, jak se mi to bude hrát, jak moc se změní scénář/lokace apod,

  • Pokud to znamená větší přísun peněz, ať už to je na vyvíjení nových věcí, nebo jen na najmutí většího množství testerů - myslím si,proč ne? Pak aspoň hra nebude obsahovat tolik bugů a chyb a nebudeme nuceni si pomalu každý měsíc stahovat patche a updaty do hry. Vždyť každá oprava stojí čas - a jak je známo,čas jsou peníze :slight_smile:

  • A konečně jak jsem uvedl výše, pokud to bude znamenat větší konfort (je možné že třeba WH najdou kolegy který jim mohou pomoci při programování v rámci společnosti,popř. budou pomáhat s patchy),bezchybnost a celkový příjemný pocit z dobře vynaložených peněz pro svojí tudíž mou zábavu, pak píšu - a proč ne? Já nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci :slight_smile:

  • A jinak, myslím si, že scénárista je opravdu velice kreativní člověk, pro hru obětoval už spousty času, a určitě to bude on,na kterém to celé “visí” - tohle nikdo měnit nebude (byla by to nejspíš ta největší hloupost) a pak i on si může určit s kým bude nadále spolupracovat - dejme tomu klást si podmínky spolupráce,ale nechci zabíhat do konspirací.

Ať to dopadne jak chce já osobně se těším na KCD2 jako na Ježucha a přeji aby hra si udržela minimálně takovou úroveň jako v současném KCD1.

Souhlasím, jen si strašně přeju, aby KCD 2 měla alespoň nějakou formu COOP, mam kamarády, se kterýma všechno probíráme, ale zároveň se snažíme nespoilovat… připomíná to domluvu mezi Janouškem a Bémem…

už jsi byl tam v tom městě u toho chlápka co shání nějaký věci na prodej, jak má jednu ten týpek v oblasti chrámu? :smiley:

Když ti řeknu “béééé… bééééé”, víš o čem mluvim? :slight_smile:

1 Like

Mňa táto správa nijako nenadchla. Nezačínajte s tou smiešnou historkou aj tu.

Co ti vadí na správě inventáře? Ve Skyrimu byl inventář totálně na zabití. Tady je to pohoda.

Dan Vávra a Martin Klíma si ty peníze rozhodně zaslouží o tom žádná a je to to jediný, co mě na téhle zprávě potěšilo.

Jinak jsou důležtý ty čísla, který teď zveřejnili. Vydělali prej 42ml. € což je zhruba 1mld. Kč a odpovídá to těm 2ml. prodaných kopií.
Což se dá rozhodně považovat za úspěch, jenomže z finančního hlediska to zase takový terno není, protože Kindom Come stálo zhruba 750ml. Kč
Takže vydělali asi 250ml. Kč, což je sice hezký ale na další díl prostě neměli peníze a pokud chtějí pokračovat, tak jim asi nic jinýho než prodat Warhorse a Kingdom Come nezbylo.

Je to škoda, protože jsem doufal, že KCD bude natolik úspěšný, že vydělá a ještě se zaplatí vývoj dalšího dílu a Warhorse bude moct pokračovat jako české nezávislé studio, to se bohužel nestalo.

1 Like

V tomto ohledu už začíná prodej značky dávat smysl…

KCD je strašně nedoceněná hra, recenzenti dali kvůli bugům hře 7dmičku a dnes dávají i přes podobné bugy 9tku Metro Exodus. Řekl bych že to je tím jak při vydání říkal Vávra nebo Klíma, že je to moc nové a novináři mají strach aby nevypadali jako blbci tak u nových věcí mají strach trošku říct svůj názor. Ale když vezmu sebe, nebo lidi co to na youtube hrají, tak asi nejsem sám koho ta hra baví a hrají ji dál i když už dávno vychází hry nové.
Z pohledu jak říká Zub, je to vlastně dost dobrá zpráva, protože by se jinak mohlo stát, že bychom museli KCD2 znovu podpořit na Kickstarteru což by mně nevadilo, ale taky by to nemuselo mít už takový úspěch. Takhle je dvojka jistá (ťuk ťuk na dřevo)
Jinak tady rozhovor na DVTV k akvizici.

A teď se nám budou v 2. díle KC projíždět na koních po českých luzích a hájích černoši. :grinning: Nic proti nim, nejsem rasista.

Myslím že Kickstarter by nic neřešil vybralo se se tam zhruba 33 ml. Kč (z čehož se musí odečíst, poplatek Kickstarteru a peníze na odměny bacekerům) a hra stála asi 750 ml. Kč (podle dostupných informací).
Tudíž hlavní záměr Kickstarteru nebyl financovat vývoj, (což by u takhle drahé hry ani nebylo možný) ale přesvědčit investora (Bakalu), že je o hru zájem a investice má smysl. Investice se mu vrátila ale vydělala jenom trochu.
Tím pádem pro něj nedávalo moc smysl do Warhorse investovat ještě víc a riskovat, že se mu to tentokrát třeba nevrátí vůbec. Mnohem, z jeho pohledu rozumnější, bylo Warhorse prodat, díky čemuž jeho investice celkem slušně vydělala.
Myslím, že můžeme být celkem rádi. že byl ochotnej napumpovat do projektu, kterej měl původně stát 150 ml. Kč 750 ml. a Kingdom Come díky tomu vyšlo.

Odkud to víš? Před vydáním říkali něco jako že když prodají 1mil kopií, tak jim to vývoj zaplatí (dokonce snad by to zvládli kdyby to bylo i trochu míň). Takže jestli prodali 2mil, tak by jim to mělo zaplatit i další díl, ne?