Historické otázky

Zajímalo by mě, proč má otec Hynka a lazebnice v Talmberku, barevné oblečení, v jednom dokumentu o středověku jsem se dozvěděl, že ho poddaní měly zakázaný a navíc při práci venku by ho zničily.
Budou lidé ve hře chodit v neděli do kostela? Jak lidé mohli vědět , že se má jít do kostela, když prý nevěděli co je za den.(neznaly dny v týdnu ani týden)
Za kapsářství se za trest sekaly ruce, bude to i ve hře? Jak může hlavní hrdina Jindřich chodit kde mu zlíbí, když není urozeného původu, každý se s ním baví a jako poddaný ještě musí platit tvrdé daně.
Jak to bylo s jídlem ve středověku v betě jsou plné spíže, přitom se všude píše, že byla strava chudá o něco lepší než pro prasata a jako nevolníci navíc museli odevzdávat polovinu úrody.Co se stalo, když byla neúroda?

Barevné oblečení zakázané nebylo, zároveň tak chodí oblečeni také proto, že potrebujeme od sebe jendotlivé postavy rozlišit.

Lidé věděli že mají jít do kostela protože jim to kněz říkal.
A kromě toho, lidé přesně znali dny týdne, protože jsou známe od starověku, důvodem byly jarmarky, dny svatých, které se opakovaly a lide se jejich drželi.

Co se týče hry tak dny v týdnu ve hře nemáme, takže se obávám že do kostela NPC chodit nebudou (až na některé výjimky)

Sekání rukou ve hře nebude. Přece jenom děláme hru, a bezruký hrdina toho moc neudělá a nenabojuje.

Jindra je vazal Racka Kobyly, který ho pověřil vyšetřováním. Takže má jistá privilégia.
A ještě pořád deláme jenom hru, kdyby se Jindra nikde nemohl pohybovat, nic by neudělal a hra by byla farming simulátor.

Budu teď opakovat, ale pořád děláme jenom hru. Jídla asi doopravdy tolik nebylo, ale pořád se hra odehrává v létě, kdy ho přecejenom bylo trochu víc.
Zároveň je pořád před Husitskými válkami, kdy ještě taková bída nebyla.


Závěrem bych chtěl ještě dodat, že děláme RPG hru a nikoli historický simulátor, což jsme ostatně vždy říkali. Takže ikdyž jsme pořád více realističtí než jiné hry, neznamená to že že kopírujeme histori 1:1

poznámka: na otázky odpovídala naše historická konzultantka (některé odpovědi jsem doplnil/upřesnil/rozšířil já).

12 Likes

To je docela škoda. Takovou věc jsem bral skoro jako samozřejmost, když jsem všude slyšel jak propracované bude chování npc.

2 Likes

Takže vesničané jednom odejdou ráno na pole a večer do hospody? Skyrim jako vyšitý!

Asi se toho hodně naslibovalo a mnoho se nesplní.

1 Like

za odpovědi děkuji moc
jenom přidám odkaz toho dokumentu o středověku, nechápu to barevné oblečení, ale je možné , že takový zákon byl jen v některých zemích


(beta na mě působila trochu pohádkově až idylicky, přitom ve středověku to byla na poli dřina od rána do večera, je zajímavé to čisté pěkné oblečení, hromada jídla, třeba to tak někdy bylo. Je to trochu překvapení pro mě. Chtěl bych tam žít :smiley: )

v zaklínači byla pro zpestření nějaká stolní hra, nebude něco i v kingdom come: deliverance?

Nepamatuji si, že by někdo z WH někdy sliboval, že budou NPC chodit do kostela.
Btw. ani v jedné z vesnic v betě není kostel, kam by tedy měli chodit? Přes půlku mapy někam kde mají kostel? Veškeré obyvatelstvo Mrchojed a Samopší každé nedělní ráno vyrazí na dvoukilometrový pochod do nejbližšího města a zpátky a hráč tak má dvě hodiny reálného času, aby bez jakéhokoliv rizika vyraboval každý dům v nyní liduprázdných vesnicích. Ať žije herní design :slight_smile:

1 Like

Ano v různých zemích byly samozřejmě různé zákony. Taky nesmíme zapomínat že středověk trval více než 1000 let a celou dobu se společnost poměrně výrazně vyvíjela. Takže říkat, že ve středověku bylo něco tak či onak je většinou dost nesmysl.

1 Like

Nikdo to pravděpodobně konkrétně nesliboval, takže nesplněný slib to samozřejmě není. Na druhou stranu jsem četl spoustu věcí o tom jak bude umělá inteligence a chování npc propracované. Když tam nejsou ani takové základní věci jako, že lidé chodí do kostela, tak jsem docela zvědavý jak to nakonec bude vypadat.

Lidé chodili prostě do nejbližší vesnice kde byl kostel. To neznamená, že každou neděli šli všichni do kostela a vesnice zůstal úplně prázdná.

Teď mi ani nejde zrovna o chození do kostela, ale o jinou věc. V mnoha videích se studio chlubí vymakaným chováním NPC a vymezuje se proti Skyrimu. Spousta lidí tak získala názor, že KC:D bude v tomhle směru unikátní. Po vydání možná zjistíme, že to je jinak.

Když si projdete kampaň na Kickstarteru hemží se to tam sliby - mnoho z nich je už teď u ledu a to hra ještě ani nevyšla. A to je věc co mi vadí - studio navnadilo lidi, lidé zaplatili a nyní se dozvídáme jaká je vlastně realita: datum vydání (několik), stretch goals, beta, vydavatel, slíbené funkce a spousta dalších věcí je jinak než bylo slíbeno. A jako třešnička na dortu se po 3 letech od zaplacení a několika odkladech začnou dělat drahoty s datem vydání.

Po vychloubání ve videoupdatech a na přednáškách většina lidí čeká, že chování NPC bude trochu propracovanější než je zvykem. No asi se to od Skyrimu moc lišit nebude - navíc jsme viděli “betu” a z toho se asi nikdo na zadek neposadil.

Prostě jen PR, chlubení a poplácávání po ramenou.

Jeéééžiš marja nemudrcuj, kdo to ma doprdele poslouchat ty vaše nářky… Až ta hra vyjde, tak to můžeme zhodnotit, teď tady melete hovna a vaříte polívku z vlastních slz pořád dokola úplně zbytečně…

AI se zdá být celkem hezká, lidé chodí do práce, hospod, jí jídlo a spí, dokonce se učastní i akcí. Jídlo navíc doopravdy konzumují z nějakého zdroje (viz možnost otrávit zdroj jídla), a nevím co jiného by měli ještě dělat?
Teď ráno vstanou, jdou makat, večer do hopspody, pak spát, reagují na důležité událost a to je vám málo… kdyby to jednou týdně na 3 herní minuty porušili a šli do kostela, tak by to najednou bylo naprosto revoluční nebo o co vám jde? :smiley: Navíc s tím jak je nastaven gametime, tak než by do toho kostela 3km daleko došli, tak by byla středa…

Jestli mě někdo bude nutit platit daně ještě i ve hře, tak se neznám! :joy:

11 Likes

Jasně, takže realistické chování končí u sraní a kadibudek. Dodržování zákazu práce sedmý den a chození do kostela by už bylo příliš.

U nás na vesnici několika kilometrový pochod do kostela patřil k nedělnímu koloritu, a to jsem vyrůstal v devadesátých letech 20. století.

1 Like

Tak zrovna to, ze NPC nebudou kazdej sedmej den chodit do kostela by me netankovalo. To ze se driv (a jsou lidi ktery to tak delaj i dneska) chodilo do kostela skoro kazdej den (v zavislosti na tradici, rocnim obdobi atd…) je uz neco trochu jinyho. Ale me fakt zajima vic hratelnost, realita boje a pribeh. Jestli pepa chodi na kadiboudu kazdej den nebo kazdej druhej je mi fakt sumak, tim spis kdyz ma hafo jinejch, peknejch aktivit a ty jeho aktivity muzu zmenit milion ruznejma zpusobama. Je jen trochu otravny tu cist stejny otraveny komentare furt tech stejnejch lidi porad dokolecka, jak kdyby nemeli cely dny na praci nic jinyho nez jen fnukat nad blbostma (a ted opravdu nemyslim snejdarka, ale jednoho nejmenovanyho patice s cislickama na konci). Sorry jako, ale pokud se mi to fakt az takhle nelibi a vidim v tom podvod, tak proc zkratka nepozadam o cashback a nepujdu si koupit treba Skyrim SE?
justsaying

No řekl bych, že jsou důležité věci, které dělají středověk opravdový a ne jen jako.Je pak otázka pro vývojáře, aby to dokázali rozumně poskládat.

Vzhledem k tomu, že chození do kostela ve hře není, vývojáři asi usoudili, že by to bylo příliš…
Btw. každý z nás by dokázal z fleku vymyslet tucet činností, které středověký lid vykonával, ale ve hře nejsou. Kvůli tomu hru hned nezačnu srovnávat se skyrimem. Podle toho, jak se vývoj protahuje, je i implementace základních cyklů typu postel-pole-hospoda-postel pořádná fuška, takže výstřelky typu “nedělní procesí do kostela na druhé straně mapy” tvůrci v zájmu dokončení hry zavrhli.

2 Likes

Nepracovat sedmý den byla ve středověku naprosto zásadní věc.

Šest dní se bude pracovat, ale sedmého dne budete mít slavnost
odpočinutí, Hospodinův svatý den odpočinku; kdo by v ten den dělal
nějakou práci, zemře.

(Některé anglické překlady bible přitom obsahují příkaz ZABÍT toho, kdo by sedmý den pracoval)

Chápu, že vymyslet pro NPC “nedělní” rutinu by asi byla docela práce, ale poslat 3/4 na cestu do kostela a zpět (což při změněné délce dne zabere celý den) už věc docela řeší způsobem, který je realistický a současně není nijak komplikovaný.

Samozřejmě pouze mimo oblasti s výskytem banditů.

1 Like

Ohledně barev, citace z Curia Vítkov, je to zaměřené teda na ranný středověk:

Pro zajímavost: za Karla
Velikého (Capitularia) bylo sedlákům předepisováno nosit barvy temné a
nevýrazné,
aby již z dálky byla poznat jejich příslušnost a ještě ve 12. století
říšský zákon určoval i množství látky na oděvy poddaných. Roku 1292
vydal Filip Sličný zákon přikazující či zakazující jednotlivým vrstvám
společnosti dokonce i počet oděvů, materiály, barvy a doplňky. Je však
otázkou, zda tyto předpisy byly striktně dodržovány.
Každopádně u nás z raného středověku podobná nařízení neznáme, a též
nálezy tkanin v prostředí polabských Slovanů prozrazují, že lidé barvili
své oděvy v místě dostupnými surovinami, takže se kromě nejrozšířenější
žluté, hnědé a zelené objevovaly i látky v tónech červené a modré.
Jistým omezením pak nesporně byla zejména cena některých dražších
cizokrajných barviv nebo importovaných tkanin.

2 Likes

Úplně chápu, že je ti to šumák, ale mě třeba na open world hrách kromě jiného dost baví sledovat, jak si svět žije svým vlastním životem. Bohužel v tomto ohledu nemá většina her, moc co nabídnou. Kingdom come vypadalo, že chování npc posune zase o pořádný kus dopředu. Tak se nemůžete divit, že nejuchám radostí, když něco naznačuje, že to zase tak horké nebude.
Nejde jenom o to jestli npc chodí do kostela, ale hlavně o to jaký to má dopad na uvěřitelnost herního světa. Osobně mi připadá, že by dost přispělo k pocitu ponoření do světa hry kdyby: Jeden den lidé nepracovali na polích jako vždycky, zdálky by byl slyšet kostelní zvon, svolávající na mši, když byste potom procházeli kolem kostela tak byste slyšeli útržek latinského kázání.
Vím, že to asi většině lidí připadá jako nepodstatný detail, na který je škoda plýtvat úsilím vývojářů, ale mě připadá, že právě s takových si člověk všimne a vytváří, ze hry zážitek, který jí odlišuje od ostatních. Jako zbytečné mi naopak připadají věci jako, že Pepa se včera v hospodě popral, tak jde dneska na ryby. To zní sice hezky, když se o tom mluví, ale hráč si toho asi vůbec nevšimne, protože netráví ve hře čas tím, že celé dny chodí za Pepou a kouká, co dělá.

2 Likes

Jasně, mě zase třeba víc baví interaktivita, protože sledování světa je sice supr (Skyrim i Witcher jsou opravdu hry který maj atmosféru a ve svý době mě docela bavily) ale čistě pozorování světa mě časem omrzí (začnu hledat detaily, jako třeba uctívání Eternal Fire v Novigradu je každej den úplně stejný, ty lidi okolo jsou pokaždý stejný na stejnejch místech, dělaj stejný věci a když procházim přes Novigrad, tak se lidi mezi sebou jakože baví ale přitom slyšim jen generickej hluk, jen pár hloučků má opravdu naskriptovanej rozhovor a ten rozhovor je kolikrát jen na dokresleni atmosféry) zatímco interaktivita mě zabaví na hodně dlouho (hele tys ho chtěl varovat před kumánem? Co když ho nevaruješ, protože tě nějakej Jindra vykuchá jak rybu?).
Ale to je pro mě bokovka v týhle diskuzi. Víc jsem se chtěl vyjádřit k tomu nejmenovanému paticovi123, protože za ten cca rok a něco co prohlížím tohle forum jsem od něj viděl asi jeden konstruktivní příspěvek a jinak samá negativa a kritiku která ale byla postavená na nesmyslných argumentech (viz. třeba tenhle thread nebo že na kickstarteru jsi platící zákazník). Proto se ptám jestli není jednodušší zažádat o refund a jít si svou cestou, než imrvére do někoho rejt.
Je mi jasný že jsem si svým názorem zažádal o smáznutí postu nejspíš i nějaký napomenutí, ale podle mýho by se neměli jen lidi v PR chovat pěkně ke svejm backerům, ale mělo by to bejt i na druhou stranu. Je mi jasný že to zní jako strašnej rektální alpinismus :smiley: Prostě to tak je.

To já bych chtěl aby měli NPC každý večer sex a mohl jsem je pozorovat klíčovou dírkou. Případně pozorovat jak manželka podvádí manžela s jeho nejlepším kámošem a u toho přemýšlí o dětech které nemůžou mít.
A teď vážně. Dnešní hráči jsou docela nároční. :smiley:
Mě bohatě stačí aby NPC reagovali na to když jim ze zahrádky kradu rajčata a luxuju spíž viz(Fallout 4, Zaklínač 3). A aby když někoho zabiji před hospodou, tak aby jeho mrtvola týden neležela na stejném místě a okolo nechodili NPC a neříkali “Hele mtrvola”. A aby to bylo aspoň o trochu komplexnější než Fallout: New Vegas.
Stejně 90% mainstream hráčů se bude převážně zajímat o souboje, sex, romanci a hejtování absence černochů.

2 Likes

…a gayů :smiley: