Moje postřehy, návrhy a nahlášení bugů

Ahoj všem!

V první řadě musím říct, že Kingdom Come je po 4 letech (po AC: Black Flag) první hra, která mě na dlouhé hodiny chytla. Sám se věnuju vývoji her, takže už hry beru spíše jako práci, než jako zábavu.

Každopadádně, mám tu pár věcí, které bych chtěl napsat k tomu, co bych na hře zlepšil a rozhodně co bych opravil, protože některé detaily vnímám jako nedořešené a trochu to kazí celkový dojem ze hry, který je jinak perfektní.

VAROVÁNÍ: Text níže může obsahovat spoilery.
Všechny bugy jsem zaznamenal na verzi PS4 Pro.

Bugy, které bych opravil:

• Nejde někdy vylézt po žebříku v úžickém hostinci, kde je postel na uložení hry
  • V nápravníkově domě ve druhém patře je jedna truhla, ke které se nejde dostat (k vylamování zámku), protože je blokována jinou truhlou
  • U šarlatána doma jsou naopak dvě truhly v sobě
  • U kováře v Talmbergu je úlomek meče královny ze sáby ve vzduchu, má pod ním být zřejmě nějaký sud
  • U řezníka v Ratajích je nějaká truhla ve vzduchu, má pod ní být zřejmě nějaká skříň
  • U toho dvora na jih od kláštera (kde je kovář) zase levitují na dvou místech misky od jídla
  • V inventáři zústává spoustu questových itemů, které už po splnění questu nejsou potřebné, je to nepřehledné a nedá se jich nijak zbavit (kámen od krve, zápis kacíře, ulrichovy dokumenty, ostruhy velitele tábora, spoustu různých klíčů…). Přijde mi také, že po splnění poslední aktivity se zabíjením lapků/kumánů v dané lokaci, tak se neodeberou z inventáře uši lapků/kumánů, takže je pak dané postavě můžu dát po splnění questu ještě jednou a dostat tak peníze dvakrát.
  • Bude se prosím něco dělat s bugnutým questem u Vagabunda, který je na pranýři a nejde mu odvezdat pečetidlo? Nikde jsem nenašel odpověď a poslední dva patche tento problém nevyřešily
  • Neukazujou se jména koní v hřebčínech (pokud ke koním přijdete, ukáže se pouze “kůň”)
  • Občas nepochopitelně naskočí trest vězení za domnělou vraždu, i když hráč nikoho nezabil - stává se při projíždění koněm tryskem okolo lidí? Přišlo mi, jako kdybych někoho koněm přejel a zabil, ale to by nemělo jít…
  • Po rozmluvě s Ester, co jsme jí zachránili, kdy už je v lázních, lze znovu vybrat možnost doprovodit jí do Sázavy, což způsobí zamrznutí hry
  • Některé položky v dialozích jsou anglicky (“back”, “end dialog”)
  • Některé kusy oblečení jsou špatně pojmenované - z hlavy mi napadá jen pourpoint černý, který je vlastně červený (druhý pourpoint černý je černý, takže se v případě červeného jedná zřejmě o překlep), rukavice panské jsou ve hře dvakrát, každá má ale jiné vlastnosti, pak je celkem dost nepřehledné když se jedna sekera jmenuje válečná sekera a druhá sekera válečná - vymyslel bych jiné pojmenování, které nebude zaměnitelné
  • U bylinářky severně od Ledečka jsou na alchymistickém stole hmoždíř a talíř v textuře alchmistického stolu
  • Pokud zastřelím třeba zajíce a chci si z něho vzít zpět svůj šíp, je označený jako kradený
  • Zabité krávy se narozdíl od ovcí “nerespawnujou”
  • Nekteré položky v dialozích by se neměly označovat šedě, jako už jednou přehrané - například nabídka “obchodovat” a podobně
  • Po skončení rychlého cestování na koni je hráč otočen k zadní části koně, místo toho aby se díval dopředu
  • Když jsem hrál několik hodin dobu v kuse, tak po cca 5-6 hodinách hraní se jakkoliv přestala ukládat hra (autosavy, sejvovice, safehouse), musel jsem vypnout a zapnout hru, aby ukládání opět fungovalo
  • Při lovu zaběhli divočáci na dno řeky a vesele si tam běhali
  • Překlep v “Klíč k truhle badnitů”
  • Když mi cirkátoři zadají quest s ukradením vína, mám sud s vínem označený na mapě, takže logicky jdu přímo ukrást ten sud vína, ale pokud to tak udělám, nejde víno cirkátorům odevzdat. Pokud promluvím s Jodokem a jdeme ukrást víno spolu, tak pak víno odevzdat jde.

Myslím, že jsou tohle tak triviální bug fixy, které nezaberou více než 2-3 hodiny práce.

Dále k těm zlepšením, které podle mě také nejsou nikterak náročné a které by dokázaly o dost zlepšit dojem ze hry:

• Sedlo a uzda by měly jít opravit u kováře
  • Šafron na koně by měl jít opravit buď u platnéře nebo kováře
  • Šafron by měl jít možná zakoupit a mělo by se doplnit i brnění na tělo koně
  • Podkovy by se mohly opotřebovávat a měly by jít opravit u kováře
  • Přidat perky k lukostřelbě, jedním z perků by mělo být možnost ukázat zaměřovací kříž, protože lukostřelba je šíleným způsobem nemotorná i při levelu 20. Lukostřelci ve skutečnosti asi nestříleli na 5 metrů, střílelo se na mnohem větší vzdálenost a to ve hře absolutně nelze.
  • Šarlatán by měl být po útěku ze Sázavy k zastižení v Ledečku, jak říkal v cutscnéně, protože je to jediná postava, u které lze trénovat výřečnost.
  • Někdy jsou dost chaoticky označeny některé možnosti při dialogu ikonami - například u mlynáře by mělo být u “prodat kradené zboží” ikona peněz a nevzpomenu si bohužel na některé další případy, které mi padly do oka
  • Při alchymii by v kotlíku měla být voda spíše průhledná, víno červené, olej žlutý a kořalka žlutohnědá? Je tam u všeho stejná textura modré vody, je to detail, který kazí dojem z jinak perfektně zpracované alchymie.
  • Střílení do terčů během lukostřelecké souteže by mohlo zlepšovat lukostřelbu
  • Snězení jídla z kotlíku, který mi nepatří, by mělo být bráno jako krádež, nemůžu přece někomu sníst guláš a daná postava bude dělat jakože nic. Alternativně by to mohlo být v hostinci zpoplatněno (například, by hráč musel zaplatit pomocí dialogu u šenkýřky/hostinského) a pak by měl kotlík na jedno použití zdarma.

Opět si myslím, že nic z tohoto by nezabralo přiliš mnoho práce, ale dokázalo by to výrazně zlepšít dojem ze hry.

Věci, které bych rád ve hře (nebo dalších DLC) viděl?

• Kuše
  • Možnost ukovat meč, byla by to minihra, potřebovalo by se k tomu uhlí a železo (nová surovina, která by se dala koupit nebo vytěžit)
  • Rybaření, další minihra, hráč by si koupil udici a mohl by u řeky nahodit návnadu a po nějaké době by chytil rybu, kterou by následně mohl prodat - další ze způsobů vydělávání
  • Možnost koupit si nějaké domy (safehousy třeba v Ratajích, v Sázavě), protože hráč má ke konci hry spoustu peněz, které nemá za co utratit, takový lepší dům za 50 tisíc grošů by byl lákavý cíl
  • Možnost nějakého business módu, kdy si koupíte třeba obchod nebo alespoň stánek, musíte do něj nakupovat (nebo nakrást) suroviny na sklad a neustále sklad doplňovat, NPC by si z toho obchodu nebo stánku kupovaly zboží a vy byste si občas mohli přijít pro zisk (fungovalo by to na principu truhly - jak doplňování zboží, tak vybírání peněz). Mohla by se také přidat možnost získat (nebo koupit) od rychtáře na takové obchodování povolení.
  • Možnost vlastnit více koní (šlo by přijít ke koni, kterého vlastníte a nějakou klávesou ho vybrat jako aktivního koně - který přiběhne po zapískání a na kterého se přesune inventář). Takhle mi ve hře zůstala Olena a Zdenin grošák, na které můžu nasednout ale nestanou se aktivním koněm.
  • Kapsářství by mohlo mít vhodnější GUI, nevím proč tam jsou gotické klenby, lepší by bylo nějaké GUI připomínající kapsy nebo měšec - nějaká textura látky nebo tak?
  • Aby některé NPC jezdily na koních, oživilo by to trochu atmosféru, kdyby občas přijel nějaký rytíř do Ratají apod.

Vím, že nekteré z těchto věcí jsou celkem dost náročné, ale vzhledem k tomu, kolik zabralo času a sil udělat celou hru, tak už je tohle myslím zanedbatelné, klidně byste to mohli udělat v rámci nějakého placeného DLC, věřím, že finanční návratnost takového DLC je více než jistá.

Předem díky za přečtení a pokud by to bylo možné, byl bych rád za nějaký feedback od vývojářů :slight_smile:

3 Likes

Pěknej seznam, jak to čtu, tak mě ještě napadlo, že všude po světě nacházíme rozbitý povozy, ale na cestě jsou jenom chodící NPC bez povozů … Takže kromě NPC na koních bych hlasoval i za NPC na povozech :slight_smile:

Jinak souhlas kromě lukostřelby a zaměřovacího kříže, na fóru navrhoval někdo kdo střílí v reálu, že by se měl změnit pohled při střelbě, že v reálu je oko ve výši šípu, čímž je vlastně jasné, kam se střílí, ale určitá nepřesnost tam vždy je, každopádně zaměřovací kříž je příliš nerealistický.

Ještě k tomu domu - ve hře je quest, ve kterém je za odměnu dům :wink: Obecně mám celou dobu problém s tím, že Henry nemá domov ve hře a kupovat si více domů je podle mě nesmysl (minimálně, že bych měl 4 domy na čtverci 4km x 4km :smiley: ), obyčejní lidé neměli více baráků a nemyslím si, že byli tehdy moc bohatí. Takže je otázkou jak moc historicky reálných je těch 50 000 grošů :slight_smile:

Ještě si říkám, že střílení do terčů v soutěžích se dá opakovat, takže by se hráč vyexpil aniž by dělal něco víc.

A ještě bych za mě přidal zvážit přepracování boje s více protivníky, to locknutí na jeden cíl je strašný a veškerý boj s více lidma se zvrhává v rapidní couvání, aby se NPC seřadili a bojovalo se s jen jedním (alespoň na Xboxu je strašně těžké se odlocknout a změnit rychle cíl).

edit: K tomu lockování, jsem na Xboxu …

1 Like

Díky za tvojí reakci, vážím si toho, že ses tím mým příspěvkem pročetl :slight_smile:

• Povozy by samozřejmě byly také skvělé, ale myslím si, že by to dalo už dost práce navíc, ta implementace NPC na koni by naopak byla velmi snadno realizovatelná, protože už to ve hře je, stačí jen přidat script
  • Lukostřelba se změněným pohledem by také byla lepší, každopádně pokud by se vývojářům něchtělo tohle přepracovávat, tak ten perk na zaměřovací kříž (nebo zaměřovací tečku) je taky varianta - navíc volitelná, pokud by to někdo nechtěl, perk by si nevybral. Takhle si můžu nalepit akorát zaměřovací kříž na monitor :smiley:
  • Co se týká toho domu, myslíš tu kůlnu na Pirkštejně? Já měl na mysli spíš nejěký lepší měšťanský dům třeba na náměstí v Ratajích, pokud tohle ve hře už je, tak jsem se ještě tak daleko v příběhu nedostal.
  • Ohledně střílení do terčů - v tuto chvíli se musí grindovat lukostřelba opakovaným střílením do ovcí nebo zajíců, to už mi ten trénink na terčích přijdě logičtější, stejně jako s Bernardem můžou hráči trénovat boj cvičnými nebo skutečnými zbraněmi pořád dokola. Pokud by se to navíc dalo třeba jen při lukostřelecké soutěži (ale samozřejmě i mimo tu soutěž by to bylo dobré, pokud by hráč na terč střílel z určité vzdálenosti), tak by to aspoň hráče něco stálo, protože výhru nemá jistou.
  • Povozy - souhlas, ale svět by hodně ožil, kdyby třeba vozili chleba od mlynářů do města do krámu.
  • Dům - ne ne, opravdovej dům, ne jenom pokoj nebo postel :smiley: Ale jestli jsi ten quest ještě nedělal, tak ti ho nechci spoilovat. Ale řekněme, že bys měl hledat quest někde v/u/kolem Talmberka. Ale já tam mám jenom hvězdičku a nemůžu ten quest vůbec začít protože se mnou to NPC nemluví :frowning: Musím to zkusit při dalším průchodě (už mám dohráno a zbyly mi 4 bugnuté questy).
  • Střílení do terčů - Hmm, je pravda, že zabíjení krav, ovcí apod. mě tolik nebaví (navíc mě při tom tuhle někdo viděl a celá vesnice se mnou nemluvila :smile: ) a střelba na terče by byla lepší (ale také jednodušší). A Bernard je tu taky pořád. Jo, přesvědčil jsi mě :wink:
1 Like

hey tohle se mi stalo po dohrání něco podobnýho, mám žlutý hvězdičky na mapě - několik ,ale když zajdu za NPC tak semnou mluví, jen nemá žádnou novou dialogovou volbu jak ten quest začít :frowning:

Ono to s tím koněm a povozy bohužel také není jednoduché na implementaci. Měli problém i se psem kvůli jeho velikosti (mají nejspíš nějakej navmesh, kam se ještě vejde běžná bytost a kam ne, pes může i teoreticky pod nižší věci než člověk). Povozy, koně i pes by potřebovali vlastní navmesh a problém prý byl s velikostí toho souboru v paměti (obzvlášť na konzolích)… možná prostě předělat celkově navigation mesh systém jinak, aby toto umožňoval, ale málo práce to nebude.

Někde mluvil Vávra o navigaci koně, že měli super AI pro koně, že se všemu vyhejbal sám a probíhal a skákal přes překážky a pak zjistili, že se vyhejbá kamínkům na cestě … Takže se na to (pro teďka) vykašlali. Každopádně pes bude a jestli jsem slyšel poslední verzi, tak kvůli tomu, že víceméně nic nedělá (jenom následuje), takže jim to připadlo moc jednoduchý a vymejšlej co s ním víc.

Za mě bych ten boj s více protivníky nechal jak je. Působí to totiž věrohodně. Ano, je to sice občas otravné, ale přesně takto by sis v boji počínal, kdyby proti tobě stála přesila a nechtěl by si, aby tě obestoupili. Prostě by jsi musel couvat. (a to buď ještě rád, že couvání ve hře není žádný problém, na rozdíl od skutečnosti, kde hrozí zakopnutí)

Možná jsem to napsal nejasně, mě se ten boj taky líbí, ale vadí mi to lockování, kdybych se mohl hýbat volně a natáčet se sám na protivníky, tak bych se cítil mnohem líp. Takhle si připadám jako svázanej lanem s jedním z útočníků a ještě bez možnosti se podívat na druhého.

To ze veci stoji jinde nez maji mi nevadi. Daleko horsi mi prijdou ty questove bugy. Navic me osobne na xboxu pada dost casto cela hra ve chvili, kdy se rychle presouvam a evidentne ma dojit na potkani nekoho na ceste.

Co se vozu tyce, kdyz clovek vidi vsude ty smrtelne nehody kolem, neni se cemu divit, ze chodi lidi jen pesky :smiley:

1 Like

jakto bez možnosti? dyť se můžeš od nich kdykoliv odpoutat ten lock nebo ho přepnout na jiného. je to jen prstově náročné :slight_smile:

Nevím jak na PC, ale na konzolích ne, musím držet pravou páčku do strany a on se za cca půl sekundy odpoutá, což je pro mě půl sekundy, ve které můžu dostat ránu z druhé strany … a pak se zase locknu na toho druhého a může mě dát ránu ten první …

ano mluvil sem o PC…v tom případě myslím, že to je spravedlivý trest za to, že nemáte PC, ale konzoli :smiley:
no s tim že ti dycky může dát ránu někdo když bojuješ s vícema se asi je třeba smířit a nebrečet tolik :smiley:

Ach jo, to je zase argument … :roll_eyes:

1 Like

to je uplně normální argument,prtože na konzoli prostě nemáte dost tlačítek, aby ste hráli komplexnější hry než arkádový skákačky, na to je to dělaný :smiley:

Jasně, souhlasím, já jsem tady zmiňoval tyhle věci, protože je podle mě otázka pár minut tohle opravit. Nevidím sice do vývoje Kingdom Come, ale usuzuju tak z vlastních zkušeností s vývojem. Ty komplikovanější bugy, které nelze konkrétně popsat a reprodukovat, tak jsem nehlásil, protože bych nějakým obecným popisem bugů stejně asi moc vývojářům nepomohl - za předpokladu, že tohle fórum někdo z vývojářů vůbec sleduje…

Co se týká crashů na PS4, tak žádnou pravidelnost jsem tam nevysledoval. Vždy dávám report problému, tak snad z odeslaných dat jsou vývojáři chytřejší :slight_smile:

to by me zajimalo, jestli existuje nejaka takova moznost reportu i primo z xboxu. Ja o nicem takovem nevim :slight_smile:

Je to absurdní argument, protože pokud by to tak bylo, tak by ta hra ani neměla vyjít mimo PC. Navíc většina velkých her nyní vychází jen díky tomu, že se zaplatí ze zisků z konzolí, protože na PC se hry stále velmi snadno pirátěj, takže bych vážně neviděl důvod k nějakému povyšování nad konzolovými hráči. Hlavně se tady ale snažíme o konstruktivní kritiku / návrhy co zlepšit a nemluvíme o hře na PC, mluvíme o hře, kterou hraje velké množství lidí na ovladačích. To jak ta hra funguje napříč herníma světama definuje její ohlas a úspěch a podle úspěchu se budou odvíjet i případné další díly a pokud se něco dá zlepšit, tak je dobré o tom vědět, proto je tady i tenhle topic ve kterém mluvíme konstruktivně o tom, co zlepšit …

@Jave Na xboxu obecně nic takového není, snad jedině ve vývojovém módu, který ale nemají obyčejní smrtelníci zapnutý. Aplikace ale často mají nějaké logování, které odesílá chyby o pádech do nějakého shromaždiště chyb, kde si to vývojáři pak přečtou, předpokládám, že si to tak přečtou i lidé z Deep Silver / Warhorse. Na konzolích (hlavně na Xboxu) máme akorát problém s dobou než se k nám dostanou patche, protože na mezitím opravený problém narazí většina hráčů.

No ale k tomu odlockování slouží tlačítko Shift (teda myslím). Jinak jsem tě pochopil dobře, proto jsem psal, že je to občas trochu otravné. Musíš neustále mačkat Shift.

Aha, teď jsem dočetl i novější příspěvky. Takže na konzolích to nejde, hmm…?!

No tak to se přimlouvám za to, aby to lockování protivníka klidně zrušili. Já bych se bez toho na PC klidně obešel.

1 Like

Radek36: na konzolich nemuzes lockovani zrusit - nebylo by jak menit smer uderu, nebo krytu.

Me to lockovani nijak zvlast nevadi. kdyz se pohyb k druhemu protivnikovi kombinuje i s pohybem do strany, prijde mi to docela v pohode.

SmiX: no mame na konzolich same vyhody, pozdejsi patche, tezsi lockpicking, horsi preklikavani nepratel… Myslim ze by meli vymyslet nejake extra oceneni pro nas :smiley: