Muselo to sem dojít... první katastrofálně špatné rozhodnutí

@Fenixp
Tak si ty prezentace a videa hezky zase projdi a koukej na ta, kde je Viktor Bocan - minimálně na jednom to ukazoval na klávesnici :wink:

A osobně - budu spokojenější, když se mi bude líbit hra jako taková, její hratelnost, děj, vzhled a ne když se bude dobře prodávat (jsem jen obyčejný hráč, ne obchodník :slight_smile: )

@Cibule
Bouchající sila prý nějaký Síbl, jednoho Slováka “nějaký” Kocour…
:sunny:

Myslím si, že daleko víc než dabing někoho slavného přitáhne hráče víc lepší technické zpracování hry, hratelnost a grafika, aspoň u mě to tak je.

2 Likes

Technické zpracování přitáhne člověka, který se o hře doslechne a váhá jestli hru koupit nebo ne. Zatímco dabing někoho slavného zařídí aby se o hře dozvědělo mnohem víc lidí.

Tak to doufám že si vybíráš filmy, na které budeš koukat, podle toho kdo je dabuje:)

Podle toho kdo je dabuje se o nich často dozvím, nebo naopak nedozvím. Řekl bych že toto rozhodnutí nebylo hlavně z důvodu aby hra byla lepší, ale aby se o ní dozvěděla ohromná spousta lidí. Když se o ní dozví ohromná spousta lidí, znamená to že prodají víc kusů, což znamená víc peněz… A co znamenají peníze?? No přece lepší technické zpracování hry, hratelnost a grafika. Takže ve finále bude vlastně taky lepší :wink:

1 Like

Ty se dozvídáš o filmech nebo hrách podle toho kdo je dabuje? A teď tu o Karkulce prosím:)

2 Likes

-_- Ty to furt nechápeš… Když film dabujou slavní lidé, tak o tom píšou občas v novinách/telce, ale určitě to najdeš na netu… A díky tomu se o tom dozví víc lidí… Zkrátka pojem reklama ti nic neříká??? Je občas těžké něco s někým řešit, když ten druhý nechápe :confused:

Nikoliv chlapče, nechápeš to ty, daleko častěji se píše o hře/filmu , že má něco nového, revolučního, lepšího než ostatní, než že je dabuje někdo XY. Jsi mimo a co tu píšeš jsou bohužel jen teorie. Znovu opakuju i pro natvrdlého, že podle mě efektivnější by bylo ty peníze investovat do technické a vizuální kvality hry, to je samo o sobě nejlepší reklama.

2 Likes

Myslím že fakt že jsou o kousíček propracovanější textury, nebo o kousek hezčí shader nenavnadí tolik lidí kolik navnadí hlas, jehož jméno zná prakticky každý, který by mohl projevovat zájem o tuhle hru. Ale myslím že naše diskuze je opravdu celkem bezpředmětná, ani jeden z nás nezná statistiky, a i kdyby ano… Tohle je tak jedinečná situace že na ni nemůžeme žádnou statistiku aplikovat :smiley:

Upřímně řečeno, konkrétně v českých luzích a hájích zapracuje spíš účast hodně známého jména typu Sean Bean, kterého tu hodně lidí zná a má ho ráda, než pěkná grafika, která většina svátečních hráčů, nebo ne-hráčů, kteří to třeba ani moc nedovedou srovnat, sama nic neřekne.

Popravdě… jak moc se momentálně Kingdomu věnovala média? Snažil jsem se to trochu obhlídnout, protože jsem byl zvědavej, jak se televize nebo noviny postaví k české hře, která vydělala milion liber jen za preview vlastního prototypu. Ale přišlo mi, že mimo specializovaných herních webů o to skoro nikdo slovem nezavadil. Všichni teď probírají akorát olympiádu v Soči a rumrajch na Ukrajině a takhle úspěšnou (a v našich domácích podmínkách docela nezanedbatelnou) věc skoro zazdili.
Protože pro většinu těch “mudlů” tam venku to je pořád “jenom jakási hra”. S připojeným známým jménem ze zahraničí by to už asi uplně neignorovali.

2 Likes

Respektuju váš názor, přesto si myslím, že dosavadní backery včetně mě přitáhl především revoluční způsob boje, grafika a prezentovaná umělá inteligence NPC, na které makají borci z UK, než to, že by hru mohl dabovat někdo jako Sean Bean, i když ho mám rád. Z diskusí jasně vyplývá, že např. možnost cooperative modu nebo multiplayeru by přivítali hráči daleko víc. Dál už to nebudu rozvádět, stejně si to rozhodne Dan a jeho tým, který s tím má daleko větší zkušenosti než já.

3 Likes

Chlape souhlasím s tebou. Rozhodně se nerozhoduji při koupi hry podle toho kdo ji dabuje, a už vůbec ne, když mluvenému eng. slovu rozumím tak z polovic. Co je pro mě důležitější je kvalita hry. NICMÉNĚ kolegové zde měli na mysli reklamu, která tento dabing známého herce může udělat.

Kvalita hry může zvýšit prodej někdy až po vydání hry, až proběhnou nějaký recenze apod. Kvalitně obsazený dabing zapřičiní fronty, ještě před vydáním. Takže když to shrnu je to 1-1 a už se nehádejte :-).

3 Likes

Ach, roztomilá diskuze. Pár poznámek pánové. Jak se podle vás projeví lepší hratelnost a grafika? Že si za pár dalších set liber Dan řekne, že ještě překope mechaniky ve hře, které před tím schválně odfláknul, aby na jejich zlepšení mohl vybrat víc peněz? Víc questů? Víc mechanik? Stavění baráčků, zakládání rodin, spravování statků? Nebo co se týče grafiky všechno bude zářivější? Detailnější? WH už teď dělají hru tak, aby byla co nejlepší jak po stránce grafiky tak po stránce hratelnosti (což mimochodem neznamená jenom přidávání nových a nových mechanik, ale právě lazení těch stávajících a také rozhodování, která mechanika bude mít smysl a která by jen zabírala místo) Ždímou CryEngine naplno, aby výsledný produkt vypadal úchvatně a zároveň běžel plynule na nových generacích konzolí a průměrných PCčkách. Jedinou výjimku, co se týče vizuálu, tvoří právě performance motion capture, který značně zlepší celkové animace snímání postav, především její mimiku. To umožňuje věrné přenesení celého hercova hraní do hry, už to není jen loutka, které se bude dabér trefovat do pusy. Díky tomu tak můžou najmout slavného herce, vytvořit jeho virtuální podobu a pak ho nechat zahrát svoji roli tak, jak to umí jenom on sám.
@yenkij má pravdu v tom, že slavné jméno rozhodně přitáhne mnohem víc diváků. Možná to jen nepodal zrovna dobře. Dabingem je tu myšleno třeba originální namluvení postav ve Shrekovi. My samozřejmě něco takového neznáme, protože u nás dabuje jedna a ta samá parta všechno a proto nemáme žádná slavná jména na kterých se dá postavit marketing. Kdežto když se na plakátě u Shreka v USA objeví, že kocoura dabuje Antonio Banderas, buď si jist, že to do kina přitáhne i lidi, které normálně nějaký animák vůbec nezajímá. Tím spíš, když postavu ve hře bude nejen dabovat, ale v podstatě hrát nějaký známý herec nebo herečka (rozhodně to nemusí být jenom Sean Bean a ani to nemusí být mužská postava)
Lidé tady na fóru, to není ani těch 35 000 backerů, je to jen vrcholek ledovce, samozřejmě ten nejoddanější. Ovšem ti zbylí lidé, kteří si musí ještě hru koupit, patří právě především k maintreamu na který podobné taktiky jako obsazení známé postavy platí.

11 Likes

Vzdávám hold. Jsem rád že jsi pochopil mojí myšlenku a i přes to že si myslím že v řečnění jsem poměrně dobrý, tak se ti to povedlo popsat mnohem lépe :slight_smile:

Podceňování schopnosti hráčů rozeznat dobrou hru už jsem tu někde viděl, kde to jen kruci bylo … aha, už vím! Myslím, že u vydavatelů, které Dan objížděl. Naštěstí se jejich názory neřídil. Neporovnával bych návštěvu animáče v kině za pár šušníků s koupí hry za podstatně větší peníz. A už vůbec bych si nemyslel, že tuhle hru koupí mainstreamový hráč, který mastí převážně střílečky, i kdyby ji daboval nevím kdo. Hra je zaměřená na podstatně užší okruh RPG hráčů, a na ty podobné finty neplatí. Co se týče grafiky, ta je dostatečně dobrá, já jsem uváděl jiné příklady, kam by šlo ty peníze smysluplněji investovat, a po kterých na diskuzích hráči volají. Tož tak.

Ano, přesně tak; To, cos vyjmenoval, přitáhne nejvíc lidí. A taky to ty lidi už přitáhlo. Co se KC týče, karty byly vyloženy na stůl a většina lidí, co si hry může všimnout a mají zájem, si jí všimla. Takže je načase přitáhnout další podmnožinu potenciálních zákazníků kteří se chytnou na slavné jméno. Takže teď bude mít ta hra všechno to o čem mluvíš + hlas slavné osobnosti. Souhlasil bych, že přidání revoluční feature by přitáhlo víc lidí - ale přidání revoluční feature je taky podstatně dražší než VA jednoho člověka

2 Likes

Děláš, jakoby známá herecká tvář naprosto změnila gameplay celé hry a byla jakýmsi symbolem ústupku k modelu velkých publisherů. Pravdou ale je, že po něčem takovém fanoušci tady na fóru už volali a i na základě toho se WH rozhodli pro tento stretch-goal. Jenom pár nespokojenců s tím nesouhlasí, ti ale bohužel křičí nejvíc. A mýlíš se, pokud si myslíš, že hra cílí pouze na úzký okruh hardcore RPG fanoušků a milovníků historie. Jako většina AAA her tak i Kingdom Come musí cílit na co nejširší skupinu hráčů. Avšak na rozdíl od průměrné AAA hry pod velkým publisherem to nedělá zjednodušováním mechanik a předscriptovaným zážitkem, ale kvalitním a unikátním gameplayem, příběhem a světem, ve kterém si může každý najít něco. Dobrá hra zaujme stejně tak dobře hardcore RPGčkaře jako člověka, který 90% času tráví u CoDčka.

4 Likes

Já jsem v jádru proti přesunu ke známým tvářím a hlasům, ale jelikož to významně zvedne prodej a neovlivní (podle slibů) ostatní slíbené atributy, přijmu to. Bude to prostě byznys a tak to v něm prostě chodí, že to prodávají taky ksichty. My, kdo jsme KinCoDe podpořili na Kickstarteru, nejsme typický vzorek kupující populace - my jsme ti divní, ti romantici, ti co jsou pro každou špatnost… :slight_smile: Navíc na tomhle fóru jsme Češi a Slováci, zatímco ve spektru backerů vedou Amíci, takže se ani nemůžeme považovat za typické backery. :slight_smile: Hej, hlavně ať je ta hra průlomová, Fun with Dungeons & NO Dragons. Nějakýho Beana pak přežijeme…

3 Likes

Hodně lidí tu taky zapomíná na další důležitou věc. Přítomnost jmen známých lidí s dobrým renomé přenáší nemalou část té dobré pověsti na samotný projekt. Známé jméno se seriózní reputací automaticky posílí dojem, že jde o seriózní záležitost (ať už to je pravda, nebo ne, lidi mají obecnou tendenci uvažovat stylem “ten by přece jenom nějakou blbost nepodpořil…”). Třeba Skyrim zněl rázem o něco solidněji, když k němu přilepili jmenovku Max von Sydow.

A všichni tu snad dobře víme, jak moc na štíru jsou s dobrou reputací u veřejnosti hry obecně. Zvlášť v naší drahé domovince jsou hry zatím pořád (a ještě dlouho budou) jenom za dětinskou pitomost a ztrátu času. Lidi, co už pár trochu slušnějších příběhových her dohráli, ví, že hry mají rovnocenný potenciál s filmem i literaurou. Film jako médium se už dávno obhájil a dobrý herec je relativně autorita. Hry se ale ještě pořád před širokou veřejností obhájit musí, stejně jako v druhé půlce 20. století komiks, v první půlce samotný film jako takový a předtím někdy mezi 16.-18. stoletím ty “pokleslé” dobrodružné romány, které se dneska jako klasika rozebírají na vysokých školách.

Herní mainstream neudělá skoro nic, aby s tím nějak výrazně pohnul. Podívejte se třeba právě na poslední díly CoDu. Nebo trochu extrémní příklad- Duke Nukem Forever. Když se nějaká informace o tomhle donese k většině řadových lidí, v tom nejlepším případě nechápavě zakroutí hlavou. A když pak za nimi přijdete s tím, že čeští vývojáři vyvíjí dobrodružnou hru zasazenou do našeho středověku, která se bude snažit být maximálně autentická, zacuká se jedno obočí a ozve se něco jako “Jo? No to jsem zvědavej co z toho bude, aby to zas nebylo jenom samý zabíjení, akorát mečem místo samopalu.” Když se ale člověk zmíní, že se toho účastní herecky a dabérsky libovolný uznávaný herec, kterého už dávno znají z televize a filmu, obě obočí poletí nahoru a ozve se něco jako “Tyjo, fakt? No teda…” V tu chvíli už leckomu zavrtá hlavu, že to možná nebude taková blbost…

Je to akorát ilustrační, ale asi chápete, co myslím. Konkrétně KCD má jako hra obrovský potenciál zase trochu víc nalomit tenhle stupidní ledovec a s dobrým jménem taková prasklina bude výrazně větší. Přinese větší zájem médií, větší diskuzi, větší propagaci a potenciálně i větší prodeje. Hodně rodičů a prarodičů pak možná bude ochotnější tohle zafinancovat dětem/vnoučatům, protože jim to třeba bude připadat daleko smysluplnější investice než nějakej blbej Battlefield 4.

Samotný výčet inovací grafiky a gameplaye na nikoho mimo komunitu hráčů moc dojem neudělá. Komunitou hráčů už KCD do velké míry prošlo, tam už je o šíření zpráv postaráno. Teď je dobře zkoušet cílit i do “mudlovských” řad, protože s trochou ingerdiencí v návnadě navíc by se dalo leccos chytit i tam. Tam se totiž budou uskutečňovat i ty pozdější a velice důležité “reálné” prodeje, my jako komunita z 35K backerů, kteří si už zaplatili a svoje dostanou mimo běžnou prodejní distribuci (+ další, kteří se ještě třeba přidají) z toho prodejového koláče v obchodech (přinejmenším u nás) odřízneme možná docela povážlivý kus.

5 Likes

Osobně mi nevadí, že bude charaktery dabovat někdo slavný, pokud bude zároveň kvalitni. Jelikož používat motion capture na někoho neprofesionálního mohou být vyhozené peníze. Jinak byl bych velice rád kdyby vznikla ona verze s nějakou češtinou (popřípadě dobovou mluvou) pro umocneni zážitku z tehdejší doby.
Ja osobně nejsem jakkoliv veliký zastánce tohoto žánru, ale hru podporuji už jen z důvodu kdo jí vytváří, jaké má za sebou tituly, které mě provázely mládím, a jak jí vytváří.

1 Like