Ochrana hry proti pirátům

Docela by mě zajímalo jeslti se k tomu WarHorse vyjádří… jak je hra chráněná proti pirátům… nerad bych si jí koupil a soudruch baron co jí koupil též jí hodí na uložto a mi poctiví dárci budeme mít zhruba to samí jako ten co si to stáhl o den později na uložto… by mě zajímalo jestli je to nějak pojištěný (zaheslovaný za hekovaný :slight_smile: ) nebo jestli se todle bude nějakým způsobem hlídat.

diky

1 Like

Vyjde to na Steamu, což je jediná ochrana. Dá se přepdokládat (bohužel), že hra bude hacknutá dříve nebo později jako všechny ostatní. Mor na ně a hrom, aby do nich uhodil;)

Což ono by bohatě stačilo aby hra byla blokované proti uploadu… respektive aby jí nikdo nemohl vložit na internet… hned potom co jí stáhne… Jako plno her musí mít nějaký podobný “tuning” protože né každou hru někde stáhneš…

Toto je asi jedina vec na ktoru sa mozes 100% spolahnut - ze sa hra objavi na nejakom “fore”.
A to bez ohladu na to ci bude, alebo nebude mat ochranu. Moj nazor, je ze je to uplne zbytocna investicia a casto viac ako ochrana samotnej hry skonci ako buzeracia poctivo kupujucich.

Ono sa uz o tom popisalo dost, ale ukazuje sa ze piratstvo je, viac ako cokolvek ine, ekonomicky problem. Predsa len 1% z platu boli inak ako 10%.
Su ale i ludia, ktori za hry platit nechcu a nebudu aj keby bola neviem aka dobra, hoc by stala len euro.

Kvalitna hra + dobra cena presvedci viac ludi, nez nejaky tlak na kupu (DRM).
V extremnom pripade (som niekde, niekdy davno cital :smiley:) si chlapik kupil hru, ale DRM bolo take agresivne, ze si nakoniec stiahol crack aby to mohol hrat. :cry:
Trocha mi to pripomina situaciu s DVD, ked si ho kupis, tak ta najprv nazvu zlodejom, potom ta obtazuju reklamami a az potom si mozes laskavo pozriet film za ktory si si zaplatil (cest vynimkam).

Ja teda dufam, ze to ziadne “inteligentne” DRM mat nebude, Steam mi pride ako celkom adekvatna a ferova ochrana.
Ci uz to bude bez ochrany, ale bude prelomena za den je uz uplne jedno.

Kazdopadne, nastastie su i ludia ochotni zaplatit uz i za vidinu skvelej hry :wink:

3 Likes

Od te doby co sem vyšel školu a mam praci si kupuju hry. Koupil jsem třeba všechny CoD do black ops2, celou Battlefield serii, ArmA serii. Dokonce nedavno mafii 1.

CoD 5 World at war mam na steamu. Jakmile zapnu hru spadne a už nenabehne, nemužu to nijak fixnout. Jakmile stahnu original install soubory z netu stejně mi tam steam nahraje něco z cloudu a hra nejede…

Než to řešit složitě se Steam podporou
Do 2 min najdu a stahnu crack… A vesele hraju.

1 Like

Obavam sa, ze nieco take nie je technicky mozne (resp. nie univerzalne a v ramci slusnosti).

Aby si nieco take vedel urobit, musel by si v systeme neustale sledovat, co sa s tym suborom deje a na to by si potreboval nejaky rezidualny program. Taky program by si ale ako pirat nechcel, takze by sa musel instalovat tajne, teda vlastne ako virus a tak by sa i spraval. Presne toto je ten sposob agresivnej ochrany, ktora je absolutne neakceptovatelna :warning:

1 Like

No první sem chtěl napsat svůj plán na program kterej by to uměl… než jsem si uvědomil, že o tom vim stejně hovno :smiley: A že by to bylo plýtvání časem :smiley:

Takhle se chovala “legendární” StarForce ochrana z Ruska. Fakt super vir;). Steam stačí a je to v suchu. Pokud začnete online ochrany a blablabla, tak se vyhodí zbytečný peníze a lidi budou akorát nasraný (viz. Sim City a jiné).

1 Like

Hra bude na Steamu, což znamená, že do deseti sekund bude na světě crack. A do minuty to bude celá hra na shareserverech. Jakákoliv ochrana nad rámec parametrů Steamu (aktivace a čau) mi osobně přijde zbytečná a hlavně kontraproduktivní. Kdo chce koupit, musí mít možnost nakoupit pohodlně a s dobrým servisem. Kdo nechce koupit, nekoupí.

11 Likes

Sedí. Teď ještě tomu dát rozumnou cenu, aby našinec neměl důvod krást a bude to super…Jsem zvědav co tomu dáte za finální cenovku (mám teď na mysli Akt I).

Jakákoli ochrana nad rámec Steamu ve finále prudí stejně jen majitele originálky. “Piráti” se ke hře dostanou vždy, dříve či později a nic je nezastaví. Stačí si vzpomenout na Assassins Creed, který lámali po částech chytáním dat, co si klient posílal se servery Ubisoftu. Nějaký pátek to trvalo, ale hru crackli.

@KriS někteří lidé budou krást vždy, protože je to prostě zadarmo a to je vždycky méně, než jakákoli cena. Lidé i dnes jsou schopni používat argument “až hra bude stát xxx, tak si je budu kupovat”. A to dnes hry stojí zlomek, co před několika lety.

1 Like

Já myslím, že to je o člověku jakožto jednotlivci :). Ten, kdo chhce zaplatit, to udělá, i kdyby měl možnost to stáhnout a ukrást, Ten, kdo chce tento projekt podpořit a dát mu tak šanci, aby vznikl, to udělá. No a ten, kdo nechce, to ukradne. Ano, oba budou mít to stejný, jen ten, co to podpořil, bude mít nejspíše lepší pocit. To ovšem jen za předpokladu, že hra nebude mít ochranu proti kopírování, která mu znemožní tu legálně koupenou hru hrát. (jako se to stává běžně třeba u ubisoftu). Pokud tato situace nastane, pak ten, co si to legálně koupil, má mnohem horší pocit, než ten, co to ukradl :).

A teď je otázka, o koho firmám vydávající hry jde. Jde jim o hráče, kteří platí dobrovolně a chtějí zaplatit, nebo jim jde o zloděje? Pokud jim jde o ty první, měli by udělat vše proto, aby z koupené hry ti lidé měli dobrý pocit. Pokud jim jde o zloděje, budou je nahánět a bránit jim, ale tím to znepříjemní těm platícím. Tak si prostě musí vybrat. Třeba zaklínač ochranu neměl a fungovalo to, lidé byli spokojení, zvlášť když zdarma dostali i bonusový obsah.

4 Likes

@Dekssan je mi to jasný, ale právě přiznivý ceny (dobře, hlavně akce) na Steamu způsobily malou evoluci (aspoň v mém okolí), lidi už jen kupujou a nečorujou. A jinak patřim k těm co si kupovali na konci 80tejch cartridge do Atari2600 za 60DM (Deutsche Mark) a později v 90tejch zase na C64 a hned po něm na Amigu kde ty hry stály pořád cca50-60DM. A pak přišli distributoři-banditi a já na PC koupil hru třeba za 1500,- (viz Final Fantasy VII), což bylo zlo a spíš to provokovalo ke stažení. Dneska, když to stojí 15-20Eur (nový originální tituly, nemyslim ty kraviny typu Call of Duty a tak), takže mi to přijde jako ubohost to ukrást. No a jelikož je tahle hra jako celek na tři akty, tak doufám, že za každej akt nebudou chtít 50Eur, což by vedlo rozhodně ke kradení.

2 Likes

Souhlasim… když bude příznivá cena a kvalitní hra tak sou to hned dvě aspekta, která se přičítaj tvůrcům hry k dobru…
Získají víc fanoušků… lidi to budou spíš kupovat když to nebude přemrštěně drahé a tvůrci nebudou mít nouzi o práci a o peníze a budou tvrdě konkurovat ostatním.

Se všemi předchozími arguemnty souhlasím, ale přeci si řeknu svůj kousek :smiley:
Ještě tak před třičtvrtě rokem jsem byl pirát a jen málo her jsem měl koupených… potom jsem se s tátou konečně domluvil a on mi dovolil kupovat si hry přes jeho kartu pod podmínkou že mu prachy dám na ruku (žádný problém). Asi 2 měsíce na to jsem z PCčka smazal všechny warez hry (pro ten pocit a taky z důvodu že už jsem na steamu měl fajn knihovnu). A teď jsem tady a přispívám na kickstarter (zase přes tátovu kartu, ale co…).

Dále bych se chtěl ještě vyjádřit k té ochraně proti pirátům. Čím slavnější hra je, tak tím více lidí si ji chce zahrát… a když je to tak malé studio jako warhorse, tak na ochraně může pracovat tak 5ti členný tým tak 2-3 měsíce… potom hru vydají a BOOM! Najednou je na celém světě dobrých několik tisíc lidí, kteří mají skill a i motivaci na to hru cracknout… dá se jich do hromady třeba patnáct, a proto že už s tim maj zkušenosti a přeci jen je jich 15, tak to prolomí, nebo obejdou za pár dní… A to že je hra slavná jen napomůže tomu aby se o prolomené verzi během dvou dnů dozvěděl celej svět… Takže tříměsíční práce 5ti členného týmu přijde vniveč za…no zhruba týden… Myslím že steam je dostatečná ochrana… sice nevím jak moc dobrá je, ale její síla se mi zdá v pohodlí co hráči přináší… Člověk hru koupí… hra se sama stáhne, sama nainstaluje a on už jen hru o pár hodin později zapne a hraje… No může to být ještě jednodušší??? :smiley:

kde si můžu stáhnout nějakou tu steam knihovnu? Už sem o tom slyšel ale nenašel

Myslel jsem tím mojí steam knihovnu her… tj. hry které mam koupené… za tu dobu už jsem jich měl koupených poměrně dost (hlavně z vánočních slev). :slight_smile:

Stáhni si Steam a nainstaluj, pak se ti objeví i knihovna do který si ty hry kupuješ (nebo přidáváš pomocí kódu, třebas z Levelu nebo Free to Play hry). V Settings se dá přehodit do češtiny, to jen pro jistotu…Odkaz na stažení třeba tady (třeba vytvořit účet):

Steam instalace

Edit: @yenkij Já bych moc hackery nepovažoval za dobrej nástroj reklamy…Zase takový hrdinové to nejsou.

Nic takového jsem nenapsal! nebo jsem to tak alespoň nemyslel :smiley: Myslel jsem to tak že sláva hry pomůže k šíření nelegální kopie, né naopak :wink:

… taky bych to viděl tak, že ochrana přes STEAM je dostačující. No a když už jsme u toho Steamu a hlavně těch jejich slevových akcích, tak to se musím vždycinky hrozně držet, abych porád něco nenakupoval. Taky se mi ta knihovnička pěkně začíná rozrůstat. Ale to jeden prostě nemůže odolat.

3 Likes