Shrnutí prvního testování KC:Deliverance

Ráno mi přišel dlouho očekávaný mail, že Kingdom Come je konečně na Steamu jako testovací verze. Hru jsem si hned stáhnul (příjemný bylo, že stahování bylo stabilní, nijak nepadalo) a po prvním spuštění hry se mi objevila hra v okně. Tudíž jsem najel do nastavení, nastavil jsem maximální grafické detaily, rozlišení a povolil jsem fullscreen. Poté jsem dal Novou hru.

Objevil jsem se na cestě vedle lesa, jen co jsem pohnul myší, hra mi spadla a objevil se CryEngine error. Hru jsem spustil znova a poté šlo vše bez problémů. Na maximální detaily se mi hra hýbe parádně.

http://i61.tinypic.com/2m7wz0n.png

A začneme testovat:

Kouknul jsem se na zem, líbí se mi, že jsou vidět hráčovy nohy, a zkusil jsem vyskočit. Když najedu myší úplně dolů, tak obraz přeskakuje [obr.], jakmile malinko pohnu myší trochu nahoru a znovu skočím, vše je v pořádku. Na skákání mi trochu vadí, že jakmile zmáčknu mezerník, tak se pozadí na nějakou tu milisekundu zasekne, a že se postava ve vzduchu může pohybovat do stran (jako je tomu i ve Skyrimu).

http://i61.tinypic.com/vqgnt4.png

Poté jsem šel dál dolů po cestě a na záhonu jsem uviděl chlápka. Přišel jsem k němu a zeptal jsem se ho. Hned v prvním dialogu jsem měl obraz mimo, že jsem neviděl jeho obličej [obr. 1], další scénka už byla v pořádku a poté jsem se mohl začít vyptávat, co mi zajímá. Zpracování rozhovorů se mě osobně líbí, jen občas pohled na mluvící postavu není zas tak optimální [obr. 2], jinak vypadají vcelku dobře [obr. 3], teda krom toho menšího grafického bugu, který se mi tam zobrazuje.

http://i61.tinypic.com/oh0j28.png
http://i59.tinypic.com/2cy16l5.png
http://i60.tinypic.com/301lcfr.png

Ve hře si můžete zahrát i na kentaura :slight_smile:

http://i59.tinypic.com/2z4xn2h.png

Když jsem šel do vesnice, tak jsem si všimnul NPCčka, který nešel po cestě, ale mimo. Šel skrz stromečky, tak jsem ještě vyzkoušel, jestli se mi dokáže vyhnout. Běžel jsem před něj a zastavil se. Jakmile do mě narazil, tak se sice vizuálně natočil na stranu, ale šel stále po své trase a mě jen odstrčil ze své trasy.

http://i58.tinypic.com/wa347p.png

Už mi začínala noc a já jsem prolézal domy. Zpracování domů je velmi hezké, ve skladech jsem si nasbíral nějaké předměty, všimnul jsem si pěkně zpracovaného ohně, ale v jednom z domků i měchačky ve vzduchu [obr.]. V tom domku spal nějaký chlápek, chvíli jsem se na něj díval. Napřed ležel (z pohledu) hlavou vlevo, směrem ke stěně, jakmile se začínal přetáčet na druhou stranu, směrem ke mně, tak najednou byl z mého pohledu hlavou vpravo směrem ke mně.

http://i61.tinypic.com/2hge8pd.png

Další den, když jsem vešel do jednoho z domu, do kterého jsem měl i potíže se dostat, protože se mi dveře vždycky jen pootevřely, tak jsem v jedné místnosti uviděl ženu, která vařila ve vzduchu. Poté, když jsem chtěl z místnosti odejít, tak mi dveře nešly jak otevřít, tak se mi ani nezobrazovala nabídka. Prošel jsem se holt zase po místnosti a pak už jsem mohl v klidu z domu odejít (ta žena zmizela z té jídelny a objevila se na chodbě, kde zase vařila ve vzduchu).

http://i61.tinypic.com/avpg6o.png

Když jsem vešel do dalšího domu, tak nějaké děvče mávalo do rohu místnosti. To mi docela pobavilo.

http://i58.tinypic.com/23mn3p3.png

Opustil jsem město a šel jsem se kochat krásně zpracovaným okolí. Musím uznat, že zpracování krajiny se vývojářům povedlo fakt na jedničku. K lesům nemám sám co dodat, sám bych si to nedokázal představit lépe.

Cestou jsem se potkal s vojákem, který mi naučí střílet z luku. Neměl jsem dostatek peněz, takže se mám stavit, až nějaký seženu. Otočil se a šel se sednout na lavičku. Dle mého názoru si moc pohodlné nesednul :slight_smile:

http://i60.tinypic.com/14cs5yh.png

Pomalu se začalo stmívat, večer jsem přišel k hostinci, pár lidí tam sedělo mimo lavičky. Screen se mi bohužel neuložil.

Šel jsem se večer zase projít po okolí. Dalším plusem, co se mi na téhle hře líbí, je, že noc je doopravdy noc, že vývojáři se nebojí ztvárnit tmu. Líbí se mi i světlušky.

Další den jsem se rozhodl splnit jednoduchý quest, ukrást kovářovi flétnu, abych měl peníze pro střílení z luku. Zde mi vývojáři opět překvapili. Znova se potvrdilo to, že hra má být realistická. Při střelbě nebyl žádný crosshair (zaměřovač) a čím déle jste zaměřovali, tím více se klepala ruka.

Tohle je vše z mého dnešního testování první verze. Protože jde o alfu, je zcela normální, že nepůjde vše, jak má. Jako tester jsem se snažil otestovat hru i do nejmenších detailů. Do vydání je ještě daleko a už teď mám dobrý pocit z toho, že jsem svoje peníze nevyhodil do koše. Z grafického zpracování jsem zcela nadšený. Umělá inteligence (i přes bugy, kdy například NPC okopává cestu bez motyky či krumpáče) je také na tom lépe, než jsem původně očekával. Doufám, že tímto alespoň trochu pomůžu s opravami chyb, a moc se už těším na další update. Samozřejmě tuto verzi budu i nadále testovat, popřípadě posílat chyby či návrhy na vylepšení.

Testováno s touto sestavou:

CPU: Intel Core i7-4770K (3,50 GHz)
GPU: nVidia GeForce GTX 760
RAM: 16 GB

1 Like

Myslím, že ty bugy budeme mít všchni stejné, všechno co jsi popsal jsem zahlédl taky, ještě bych přidal potoky rudé krví asi po nějákém masakru a doknce i tmavě modré asi po nějákém šlechtici…
Slepice si volně prochází zdmi, kameny a navíc chodí i po setmění, kdy by měli už dávno spát v kurníku :smile:
Jinak jsem rád, že jsem se dozvěděl jak pravděpodobně vznikla fráze “opít se na sračku”, vypadá to že hra bude i edukativní.

Ale krajina vypadá nádherně, domečky taky, všude spousta detailů, působí to reálně i postavy se mi líbí, tady na mě působí skoro fotorealisticky

Potěšili i detaily, kdy šenkýřka donesla 3 kuřecí stehna 3 chlapům a ti se rozdělili, každý si vzal jedno, slepice jsou fakt české kropenky, naše historické plemeno, chlápek co okopává si utře pot, protáhne se, podrbe na zadku, všechno to působí živě, přirozeně.
Jen ten obchodník by ve vesnici se třemi chalupami fakt neměl být, to mi přijde hodně fantasy, myslím že venkovani v té době chodili na trhy do větších osad a to ještě ne moc často, to spíš “obchodovali” se svým pánem.
Takže shrnutí: vizuálně paráda, má to atmosféru a já jsem spokojený, z bugů mám spíš srandu, je to alfa a ještě zbývá hodně času všechno vychytat.

1 Like

:slight_smile: s jinou barvou vody jsem se opravdu ještě nesetkal. Spíše po otevření dveří, když jsem šel z budovy, tak bylo vidět, jak se načítá okolí.
Možná by nebylo špatné, že kdybych běžel a přede mnou by stála nějaká postava, tak bych jí buď srazil, nebo bych se o ní rozsekal (jako je tomu v Assassins Creed).

Dovolím si zde napsat moje první dojmy:

Testuji na již starém HW: Core i3 3.3 Ghz, 4GB RAM, GeForce 560Ti, na střední detaily v rozlišení 1680x1050 mi hra běží stabilně 30 - 35 FPS

Je mi jasné, co znamená Tech Alpha a proto chapu veci o kterých autoři stejně ví - jako jsou chyby kamery (nebo dpíš nežádoucí pohyn NPC) při rozhovorech a nebo zatím ne uplně aplikovaná fyzika na slepice. Stejně tak například grafické chyby.

ALE co mi opravdu vadí na alfa verzi, která má HLAVNĚ prezentovat denní rutiny a chování NPC jsou nelogičnosti jako [zametání uprostřed noci] 1, kolize 2 NPC z níž jeden zapomene kam vlastně šel a druhej z ničeho nic zmizí a nebo třeba kovář který celou noc stojí u kovadliny ale nijak neinteraguje s hráčem…

Krátký sestřih bugů: http://youtu.be/YJMF6cXrvKs

Muž s lucernou: http://youtu.be/LoVG3Wt4f9I

Mizení postav jsem taky zaznamenal… týpek od luku mi řekne, že mám přijít později jenže pak ho najdu jak je zaseklej vevnitř v budce vedle hospody :slight_smile: to bych se asi nedočkal. Jinak jsem hodně spokojen. Vypadá to dobře a těšim se na další obsah.

Koukám, že dojmy máme zatím povětšinou stejné - krásná krajina, zábavné bugy :slight_smile:
Jen mne mrzí, že obrázky, co jsem “típal”, se mi neuložily. PrntScr nejspíš nefunguje a steamovské ukládání nejsem zvyklý používat. A u pár obrázků je to neuložení škoda (teda pro mě :slight_smile: )

Ta noční uklízečka mi také “vadila”, stejně jako slepice pobíhající za noci. S tou první to půjde snad snadno, s pipinama asi hůře - musely by nejspíš dostat stejný denní režim jako lidské postavy.

co jsem si zatím napsal jako chybky:

• ženské, potulující se za tmy s lampama mimo vesnici
  • noční zametající hostinská
  • hostinská se od jednoho stolu ke druhému pohybovala v sedě. Je to docela komický bug, kdy se natočí od stolu, sedne si ve vzduchu, z pod ruky jí trčí koště a takto popojede ke druhému stolu. Zde se zvedne a začne opět poklízet.
  • ne vždy správně rozmístěné předměty vůču postavám - korbel pití uvnitř ruky nebo miska s jídlem napůl v těle a postava hrabe lžící ve vzduchu
  • kuchařky často míchají neexistující polívku neexistující vařečkou v předsíni
  • dokonce jsem objevil dvě kuchařky venku před barákem, kdy jedna stála ve výšce hlavy druhé
  • kopáči občas bez motyk
  • dva kopáči v sobě, každý navíc natočený opačně (asi by bylo fajn nastavit, že pokud je na políčku víc kopáčů, měli by být všichni orientováni jedním směrem
  • slepice za tmy
  • slepice procházejí kameny
  • slepice ignorují, když na ně skoro šlápnu (nerozutíkají se)
  • lidem ve tmě “svítí” oči (jednou bíle - nejspíš nějaký “odlesk” bělma a jednou oranžově)
  • džbány ne vždy správně stojí na stole (je zajímavé, že dva džbány u hostince měly dno na desce stolu a třetí na tom samém byl “ponořený” - podobně jako lukostřelec na předešlém příspěvku. Na stole “přes ulici” vedle byly džbánky ok)
  • přišel jsem ke kovajícímu kováři a začal s ním kecat. Ten kvůli tomu přerušil práci. A když jsme skončili, již se k ní nevrátil, ale naopak se sebral a odešel pryč :slight_smile:
  • občas se někde nějaká postava zasekne (u mne třeba ovčák) - pro jeho vysvobození ale pomohlo s ním pokecat
  • když jsem večer uvnitř budovy mluvil s lučištníkem, měl on i já stříbrné vlasy a vousy (lučištník má plechovou helmu, tak to možná byl nějaký odlesk, ale “divně” :slight_smile: )

Co mi tak trochu vadilo (ale co je všude ve všech hrách), že moje postava chodí znatelně rychleji, než ostatní. Od toho je běh, jízda na koni případně zvyšovaná vytrvalost, abych někoho dohonil nebo předehnal. Tohle mně osobně trochu vadí, ale nepočítám s tím, že se s tím něco udělá.

Problém s barevnou vodou jsem na svém PC neměl.

Co se mi líbilo, byly již někým zmíněné světlušky, východ slunce, kousek lesa, kam je možné vkročit s úžasnýma šiškama a mochomůrkama :slight_smile: Naprosto suprová “animace” vstávání dvou maníků (v chajdě za vesnicí se sušícíma se kůžema) - jeden vstal a pak se nad druhým rozčiloval, že ten nechce vstávat :slight_smile: Tohle byla bomba :slight_smile:
Po té, co konečně vstal i ten ospala, se šli ven před barák opláchnout vodou ze sudu. A pak nasnídat…

Na plné detaily v 1920x1200 mi to jede krásně plynule. CPU vytížené na ±50%, RAM bohužel kolem 75% (jen 8GB a bez swp). Pád jen “ten” první, který měl asi každý.

Zatím spokojenost :slight_smile:

Na stránkách RE-PLAY jsem viděl tohle video a vzpomněl jsem si na KC, jak tam je ta vysoká tráva a jak jsem někde i četl, že jeden z testerů na trávu nadával. Tohle by určitě byl parádní oříšek na vylepšení hry, jen by to vývojářům přidalo o mnoho práce více. Ale za něco podobného bych dal palec nahoru, protože je pravda, že není moc hezké, když se prochází přes vysokou trávu a ono je skrz vás. Když je tráva nízká (posekaná), tak se to dá v pohodě tolerovat, že to nikomu ani nepřijde.

1 Like

Hoper screenshoty můžeš dělat jako ostatně u všech her postavených na CryEnginu klávesou F12 a ukládají se ti pak do hl složky hry - Kingdom Come Deliverance\USER_game\ScreenShots\

tak s F12 to už funguje :slight_smile:

Zdravím a přidávám něco málo svých dojmů.

Vesničan ve slamáku:

1. v některých úhlech utíká při konverzaci ze záběru (jako všechny ostatní NPC).
  2. neobjevily se titulky ani dialogová nabídka (před dialogem jsem byl na procházce v lese, abych
    dal vesničanovi čas dojít na pole), odpovědi šlo „intuintivně“ odklikat, konverzace probíhala, ale nebylo vidět text, při opětovném vyvolání dialogu se už titulky objevily.

Kovář:

1. úplně zmizel - mluvil jsem s vesničanem ve slamáku, pak zašel ke kováři domů, ale během rutiny se snídaní se nespustil dialog, šel jsem tedy pokecat za lukostřelcem, když jsem se vrátil ke kováři, nebyl ani v kovárně ani doma, hledal jsem v domě na louce za kovárnou, v hospodě, v domech na svahu a kovář nikde. Na hodinách v inventáři bylo stále 8:30.
  2. vůbec nereagoval na pokusy zahájit dialog, nakonec se zasekl v kovárně, stál mezi pecí a měchem a nic nedělal.

Lukostřelec:

1. nepřišel na střelnici ani nechodil po vesnici - poté, co jsem získal peníze našel jsem ho spícího v hospodě, úkol mi zadal z lože, poté jsem se teleportoval na střelnici, kde jsem vystřílel šípy a třikrát trefil modrou, luk mi zůstal a lukostřelce jsem v hospodě už nevzbudil.

Lukostřelba:

1. nedostal jsem luk ani šípy - po dialogu s lukostřelcem hra zahlásí, že můžu střílet, ale zjišťuji, že nemám ani luk ani šípy, jdu za lukostřelcem a ten mi oznámí, že jsem prohrál.
  2. ani jednou se netrefím, ale vyhrávám 15 grošů, sázím znovu 10, tentokrát mám přesnější mušku a získávám 15 grošů, sázím tedy dvacet grošů a trefím se za 20 bodů, ale lukostřelec mi oznámí, že jsem prohrál.

NPC:

1. v domě kováře jsem se zasekl se ženou při odchodu ze spižírny a to tak, že jsem nemohl ani zpátky do spižírny. Po chvilce žena zmizela.
  2. žena u domu v centru vesnice bez očí.
  3. žena u domu kousek od mostu zarputile levituje.
  4. holky z hospody se propadávají do základů domu.
  5. kolem poledne a později většina žen vaří za vstupními dveřmi do domu, prostě míchají ve vzduchu.
  6. NPC utíkají ze záběru během rozhovoru a někdy s nimi nejde začít konverzaci.

Prostředí:

1. V lese je voda fialová, pod širým je z určitého úhlu nebem modrá.
  2. V každé světnici s „ohništěm“ levituje mísa a lžíce/vařečka.
  3. V jedné ze spižíren prostupuje skrz stěnu tráva.

Po jednom z delších hraní jsem si všimnul, že Jindřichovi šednou vlasy (vliv stmívání?).

Výkon
Nevím jak moc vás zajímají staré mašiny ale ta moje:
AMD Phenom II X4 980, 3.7Ghz
8 GB RAM
AMD Radeon HD 5750, 1GB, GDDR5
Windows 7 SP1
… to na rozlišení 1680x1050, low (ne)dává s 15 - 18 fps.
Grafika pracuje na max, procesor se drží na teplotách kolem 66 - 68 stupňů.
Plynulosti (25 - 30 fps) dosáhnu na 1280x720, low.

Chce to novou mašinu, ale vysvětlete manželce, že Kingdome Come a třetí Witcher za ty prachy stojí.

Jinak super práce Warhorse.

… a ještě něco málo k pokoukání.

A pak že hlavou zeď neprorazíš.

Žena nad věcí.

Záhadná postava v dáli.

Mimové.

A na závěr něco z lesa.

Zdravím, docela by mne zajímalo, zda se někdo zkoušel přiznat kováři ke krádeži? Všechny videa na YT ukazují pouze tu předpokládanou cestu (vrácení flétny kováří/sedlákovi).

Zdar, jo ja jsem zkusil všechny a ta varianta na kterou se ptáš zní asi takle: Přijdeš ka kováři řekněš mu, že si našel flétnu, on se te zeptá jak si kní přišel a ty řekneš pravdu - že si mluvil z jeho sousedem co má to políčko na tom vršku a že říkal že mu vadí jeho neustálí hraní na onu flétnu. A kovář nato řekne že soused je pěknej “bastard” a zeptá se tě jesli mu jí vrátíš. A ty si flétnu buď necháš 0 G a nebo mu jí vrátíš a kovář ti dá 10 G.

1 Like

Díky. Je fajn, že je tam takhle více možností. I když úplně super by bylo, kdyby po takové odpovědi šel farmáři rozbít hubu. :slight_smile:

1 Like

Docela by mě zajímalo kdy chtěj opravit zmíněné chyby v alfě, neboli patch. Psali že bude minulý týden, nebyl, tak jak to vypadá?

Tak mi odepsali že kolem Vánoc

Hodnocení a dodatky k rozboru KC:D Alphy k minulému dílu Gejmcastu:

Zdravím, tak jsem taky podlehl a musel jsem si alfu zkusit osobně. Proto jsem na pracovní PC a na druhý HD nainstaloval Win 8.1. Nebudu zde teď psát ani tak dojmy či chyby, které jsou několikrát omílané na zahraničních fórech. Spíše mě překvapilo to, že na mém železe se 1080p absolutně nechytá. Dokonce, když snížím vše na nejmíň, dostávám se k hranici 25 FPS. Za to na 720p mám vše high a FPS se drží mezi 25 - 30FPS. Přikládám Screenshoty a svojí sestavu, kdyby to WH zajímalo. :wink:

Windows 8.1 Pro 64bit
Intel Core i5-3350P CPU @3.10GHz
8 GB RAM
NVIDIA GeForce GTX 650

Možná ještě zkusím pro zajímavost downgrade na Win 7 či Win XP. Zkrátím si tak čekání na Linux či PS4 verzi. :smirk:

Přidávám ještě seznam chyb, které mě praštili do očí a nevím, že bych je viděl na zahraničních fórech.
Jedná se o nejnovější verzi 0.2.1.
@WH_JiriRydl @Anna

Bez screenů:
Při naskočení obchodu, vaření lektvaru či new game hra spadla do Win. Během hraní se občas přepne do okna.

Slepice odchází od hráče, ve skutečnosti se u člověka spíše drží, protože ví, že něco kápne. Pouze zobají, ale nehrabou. Nedrží se příliš ve skupinách. Vyskytují se na nelogických místech. V reálném světě by byly hlavně na hnoji či v trávě. Na udusané hlíně uprostřed vesničky by toho moc nesnědli. Nepotřebují spánek.

Den je příliš krátký.

Výběr v dialozích jde pouze nahoru či dolu na první či poslední řádek. Pokud jsem na posledním řádku a dám šipku dolů, měl by výběr přeskočit na první a naopak.

Hudba se samovolně vypíná.

Zobrazení FPS se při znovu zapnutí hry vrátí do nativního stavu vypnuto.

Při alt+tab hra se hra přepne do okna, ovšem v nastavení zůstává full screen.

Bylinkářka celý den jen sedí a pokyvuje hlavou.

Někteří obyvatelé mají občas své dny a říkají vám, že si promluvíte později a ještě později. Někdy je to hodně zdlouhavé.

Menu ani inventář nefungují jako pauza hry.

Okopávání motykou bez efektu vykopávané hlíny či alespoň prachu.

V ovládání není nápověda pro Dualshock. U položky movement je levý i pravý analog (u toho by mělo být něco ve smyslu “look”).

Žádné zobrazení, co jsem obdržel za splnění questu. Pouze, že jsem dostal “něco”.

Někdy jdou bylinky sebrat i vícekrát.

Aktivní políčko pro sebrání rostlin má často velmi malý okruh a hráč ho musí hledat.

Po vrácení flétny kováři jsem vedl rozhovor s farmářem. Na to, že jsem ho prásknul nic nenamítal.

Ceny jsou hodně nesrovnané. Za vrácení flétny obdržím 10 grošů, u bylinkářky Henry říká, že za tři by si koupil novou sekeru. Prodej hloupého bodláku je za jeden groš.

V nastavení není rozdíl mezi Fullscreen: Window/No - oba se zkrátka hodí do okna.

Jerry i několikátý den po podání lektvaru má stále sra*ku.

NPC spolu kolidují.

Některé kopřivy nejsou sebratelné, mate to.

Viditelný přechod textur.

Lukostřelec bere šípy obráceně než byly v terči. Při střelbě má luk na zádech. Potom ho zastrčí zpátky za kšandy.

Při sbírání kopřiv.

Pohozený prut.

Kovář ztratil kladivo, já jich našel několik.

Paní nabere jídlo do talíře, cestou ke stolu zmizí, následně zase objeví. Stává se s více objekty, které NPC drží.

Při rozpravě u stolu lukostřelec raději schoval jídlo pod stůl. Co kdybych se chtěl přidat. :smile:

Vysušená zem a opodál krásná louže.

Zapálená lucerna se schová nejlépe pod zástěrou.

Oheň, který celý den nikdo nepoužívá, ale je potřeba ho udržovat. Prádlo visí celý den. Zajíc v oku po celé dny. Neříkám, že je potřeba mít speciální animace pro NPC, které by tyto činnosti obhospodařovali, ale skript, který by v dané hodiny vyprázdnil pasti, uklidil prádlo a zhasnul ohně by byl příjemnější.

Celá vesnice ze spaní mluví o pokladu.

Spánek s otevřenýma očima na lavici je nejzdravější.

Ortodoxní rybář.

Pracují doslova jako jeden člověk.

Po vrácení kladiva kováři se rozhovor sekne a musí se resetovat hra.

Levitující stromy.

Toto není asi úplně dobře.

Chyby v trasování NPC.

Hlavní je bezpečnost a úder správnou stranou kladiva…

NPC se občas zaseknou, musí se znovu spustit hra. Stejně tak s nimi nejde mluvit.

Létající čarodějnice se vyskytuje i v nejnovější verzi. Hláška naznačuje, že jsou tomu vývojáři na stopě? :slight_smile:

Do ohrady lze nahnat pouze questová ovce. Pokud utečou ostatní, ve vstupu mají neviditelný plot.

Jinak samozřejmě klobouk dolů předtím, jak hra vypadá a jak se chová. Tato malá část světa je i přes chyby stále více zábavnější a dodělanější než leckteré AAA tituly. Díky za to.

3 Likes

Díky za vyčerpávající seznam, mrkneme na to :wink:

2 Likes