Výběr nepřátel v realistickém světě

Jaké si myslíte, že budou ve hře typy nepřátel, krom lidí. Ve hře s fantasy prvky je to snadné, může tam být prakticky všechno, co autora napadne, od skřítků až po ty draky. Ale ve hře, která chce být reálná a realistická, navíc odehrávající se ve střední Evropě, je to o dost horší.

Krom lidí všeho druhu, od pobudů, banditů, vojáků až po rytíře, mě napadají ze zvířat jen asi vlk, divočák, možná rys a možná medvěd. Prase tam nejspíše bude, viděli jsme jej na videu, ale nezdálo se, že by to byl moc velký soupeř, vzhledem k tomu, že padlo na jeden zásah.

Je jasný, že hlavními nepřáteli budou v této hře lidé a hra se bude nejspíše točit kolem nich, ale i tak, třeba někde při zkoumání lesa to bude chtít i něco jiného. Navíc by se neustále boj s lidmi mohl omrzet (ač třeba s propracovaným bojovým systémem).

Napadá vás ještě nějaké jiné zvíře, nebo nepřítel, který by se do hry hodil?

1 Like

Importovaní lvi? :smile: Ne, upřímně si myslím, že výše uvedený seznam je dostačující. S dobrým bojovým systémem bude hra zábavná i tak. Navíc vzpomenu si i na hry, které nemají kdovíjak úžasný systém a s lidmi si vystačily. Krom stříleček by to mohl být třeba Mount and Blade nebo Assassin’s Creed.

Ale u psaní příspěvku mě napadl třeba cvičený sokol, hmm…

1 Like

Ohledně tohohle tématu.

Tady není moc o čem debatovat.Rozmanitost bude právě v rozdílnosti jednotlivych lidí,výbavy a charakteristicke skupiny ke ktere napriklad budou patrit . A pár divokych zvirat. Ono taky narazit na divoký vosy v lese asi nebude zadnej med.

5 Likes

Rozmanitost v podobě divokých zvířat i lidí bohatě postačí. Nejslabší bude, dejme tomu, zvěř, kterou budeš schopnej skolit dobře mířeným šípem. Obtížnost lidských nepřátel se může krásně stupňovat podle zbroje - podvlíkačky, krožková zbroj, plátová zbroj, a podle výcviku - lapka, panská stráž, žoldák.

Krysy ve sklepě … :smiley: Napadá mě k tem banditům a podobné chátře například pytláci. Dřív se to asi trestalo dost tvrdě, ale jelikož určitě byl občas hlad, někomu to nedalo. A takové uváznutí v pasti a následný boj o přežití, proč ne.

1 Like

Sloučil jsem DNA nejzákeřnějších zvířat světa a vytvořil tu naprosto nejhrozivější bytost
Ukáže se, že je to člověk!
(Futurama)
Asi tak…Kraviny, kdy na mě při cestě lesem útočí vše živé bych přenechal fantasy hrám. Na druhou stranu zúčastnit se středověké štvanice jako v lepším případě lovec, v horším jako pronásledovaná oběť, se smečkou zuřivých psů v patách by mohl být dobrý adrenalín. Divoká zvířata by měla před hráčem utíkat a útočit jen pokud by je poranil nebo zahnal někam, odkud by nemohla zdrhnout, v úvahu by připadal medvěd, smečka vlků možná zubr.

5 Likes

Zvierata nechcem zabijat :frowning: … ludia mi nevadia :wink: … ale ak uz mam nieco navrhnut tak este su u nas nebezpecne hady vretenica/zmyja

Největšími bandity byli v té době samotní rytíři. Cokoliv, co si vybojovali, jim beztrestně náleželo.

Napadl mě ještě Los. Toho času by se mohl vyskytonat i v našich končinách. http://cs.wikipedia.org/wiki/Los_evropský

Jelikož se na KS vybraly peníze na tvorbu ženské postavy, tak si myslím, že nejhorším nepřítelem by mohla být žena ve “svých dnech”, kteréžto budou zajisté nasimulovány pro patřičnou autenticitu při hraní právě female postavy :wink:
Pak můžou být menses jak problémem/nepřítelem hrdinky, tak i problémem hrdiny, když potká takto “nenaladěnou” madam :slight_smile:

2 Likes

No tak nepřítelem byla hlavně doba. Pokud se na to podíváme kolem a kolem v Čechách zuřila regulérní občanská válka mezi přívrženci učení Jana Husa a stoupenci Zikmunda Lucemburského. Takže pokud tam bude nějaký frakční systém, tak to už jsou dva tábory husity a královská vojska. Dále pak husitství jako bylo postaveno mimo zákon a papež na Zikmundovu žádost vyhlásil křižovou výpravu. Tady máme náboženský fundamentalisty a šlechtu z ostatních zemí, lovce husitů. Pak jsou tu samozřejmě lapkové a banditi. Samozřejmě asi taky nějaká divoká zvěř, jako jsou například divoký psi, medvědi, rysové,vlci a další predatoři co se českém a moravském území tehdy vyskytovali.
Ale největším nepřítelem té doby byl pravděpodobně mor a náboženský strach. Protože nejsou čáry jako čáry, a taký hon na čarodějnici by taky nebyl špatný ( samozřejmě bez fireboltu a blesku a podobně). :smiley:

1 Like

Já doufám, že tam potkám zubra.

Me by vubec zajimalo jak se vyporadaji s nebezpecnosti zvere, a to i s temi zviraty jako jsou divocaci, vlci, medvedi… Protoze co si budeme povidat, i kdyz to jsou zvirata schopna cloveku ublizit, nejrealistickejsi by bylo obcas je zahlednout v lese, ale v 99% na uteku pred clovekem (npr. udajne neexistuje vubec zadny zaznam, ze by nekdy zdravy divoky vlk zabil cloveka). Tak je otazka jestli se budou drzet reality a zver bude spis lovna korist nez realne nebezpeci, nebo v zajmu hratelnosti upusti od realismu a budeme mit hyperagresivni zvirata utocici ze krovi. Stejne tak by boj se zviraty v tom jejich realistickem sobubojovem systemu mohl byt problem. Tam je nejake sermovani vylouceno, takze me taky zajima jak se s tim poperou.

Freix: Mám pocit, že o nebezpečnosti zvěře už padla zmínka někde v prvních videích (těch z GDC?), kde se rozebírala role oblečení, kdy normálně dobrá plátová zbroj může být nevýhodou.

Zmiňovala se tam teoretická situace, kdy takovýhle ozbrojenec prchne do lesa a díky své výzbroji bude vyčnívat, přičemž už pak nebude bránit nějakým jeho pronásledovatelům nebo třeba divočákovi onoho nešťastníka zdolat.

Docela zajímavá poznámka ohledně boje se zvířaty. Zatím jsme tohle neviděli. Šerm má nějaká pravidla, pohyby. Vlci a podobně ti půjdou po hrdle nehledě na jejich šanci na přežití. Na druhou stranu si nemyslim, že boj se zvířaty bude častým jevem, vždycky se budou snažit primárně utéct.

ChinamanCZ: Inu, nezapomínejme na teritoriální typy živočichů, nejlépe v období soubojů mezi samci, případně samice chránící svá mláďata.

Koficka: Zrovna jsem se díval, jestli by se tam nehodil i muflon. Ten, žel, na rozdíl od zubra, přichází na scénu zhruba dvě stě let po Zikmundově životě :).

Tak určitě, pokud zaženeš zvíře do úzkých, začne se bránit.

Nemyslím si, že by té nebezpečné zvěře bylo tolik, spíše si myslím, že krom prasat, srn a divokých psů bych to moc nepřecpával zvířenou, pamatujte na umístění a teritorium ve kterém se to odehrává.
Jen doufám, že se vyvarují tvůrci nesmyslům, že když zabiju slepici, že po mně nepůjde celá ves.

Jelikož by souboje neměly být snadné a navíc spíše půjde o méně častou činnost, nebál bych se menší variability bojovníků, spíše se budete muset přizpůsobovat stylu souboje s protivníkem, který má určitou výbavu. Jeden z důvodů proč se mi ta hra líbí je to, že tam nebudou trpaslíci, elfové, skřeti a navíc tam půjde přesně o to, jak se oháknete.
Strašně mi chybí ve Skyrimu ta nutnost se převlékat. Asi né každý rytíř chodil permanentně ve zbroji.

2 Likes

No ale pořád to má být hra s otevřeným světem. Já si tedy nejsem zas tak jistý, jestli v této konkrétní věci - tj v průzkumu a zkoumání světa stojím o realičnost. Ono realita zas tolik zábavná není a zřejmě protose dělají hry, protože jinak by člověk mohl jít do reálného lesa. Ono mě se líbí, když je svět, jeho obsah, příběh atd uvěřeitelný (věrohodný), což ovšem neznamená, že je reálný - realistický. Pokud tedy svět vypadá tak, že vylezu z velkého města a po sto metrech dojdu do dalšího velkého města, kde po té cestě navíc potkám 10 jeskyní, 3 pevnosti, 5 vesnic a asi 50 skupin banditů (doslova na každém stromě), tak to moc věrohodné-uvěřitelné není (natož, aby to bylo realistické). Ale zase kdyby měl být svět reálný, tak by to znamenalo, že vylezu z vesnice, bloudím lesem 5 hodin, ujdu 10 kilometrů, po cestě nepotkám vůbec nic a dojdu do další vesnice. A to moc zábavný není. Si to zkuste vyrazit do lesa chodit v něm třeba 5 hodin, jediný vzrůšo je v něm nezabloudit, ale moc zábavný to není. (tedy pokud tam nejdu na houby - což je trochu jiná činnost, než bývá ve hrách běžná).

A pokud ta hra má mít otevřený svět, který půjde zkoumat, pak by přece v něm měli být nepřátelé a mělo by být nutné v něm i bojovat (jako jedna z hlavních činností, co se v něm dá dělat, ne pochopitelně jediná). Například lovit zveř, brát z ní trofeje atd, by bylo i věrohodné. Jenže to by ta zveř musela klást i nějaký odpor, aby to bylo současně i zábavné. Tak nevím.

On i fantasy svět s fantasy obludami může být uvěřitelný (nikde není řečeno, že je to ten náš svět, kde ty obludy neexistují, ale je to většinou pojato tak, že je to prostě nějaký svět, kde to funguje takto a takto a pokud nejsou autoři idioti a přemýšlí u toho, tak se jim podaří vytvořit uvěřitelný svět, příběh atd i s trpaslíky nebo elfy). Čímž nechci říct, že by to v této hře mělo být. Samozřejmě, pokud se hra podaří, tak mi trpaslíci ani elfové nebudou chybět. Ale pak je právě otázka, jak ten svět naplnit, aby byl uvěřitelný, ale současně aby bylo zábavné jej procházet a aby to nebylo jen bloudění prázdným lesem.

Banditi, pytláci, lovci, nebo prostě jiní lidé samozřejmě tam být můžou, ale i u nich platí, že nemůžou být za každým stromem, víceméně by měla být šance na potkání banditů v lese jen relativně malá (pokud hrdina nepůjde rovnou k jejich doupěti/základně). Tak nevím. A pořád je třeba vycházet z toho, že je to hra s otevřeným světem, kde ten příběh není jasně řízený a daný a hráč může jít jen rovnou za nosem (jako třeba v Zaklínači a podobných hrách). Tedy pořád musí ten svět být dělán určitým konceptem, hráč sice může dostat úkol hlavní linie jít tam a tam a udělat to a to, ale on se může rozhodnout jít opačným směrem a jít prostě úplně jinam a dělat něco úplně jiného. A k tomu potřebuje přece i nepřátelé (a ne jen lidské).

Zde opravdu bude realičnost světa hodně bojovat se zábavností (podle mě je právě nejlepší kompromis uvěřitelnost - tedy reálné to není, ale je to uvěřitelné a člověk tam nenarazí na nic, u čeho by si klepapl na čelo, že jsou autoři ignoranti). Ale těžko říct. Uvidíme, jak to bude ve hře. Tento topic byl spíše myšlen pro různé návrhy zvířat, které by tam mohli být, než k spekulacím o tom, jestli budou stačit nebo nestačit lidé jakožto nepřátelé.

1 Like

Zatím to vypadá, že si každý od hry slibuje něco jiného, sám Warhorse sleduji už od založení, s velkým nadšením jsem četl blogy, ale momentálně si už nejsem tak jistý, co z toho nakonec vyleze, protože si dost věcí protiřečí.
Na mapě 3x3km podle mě není na nějaký velký objevování a toulání se mimo hlavní příběh jednoduše dost místa, v reálu je to tak okolí jedný větší vesnice a když bys vylezl na nejvyšší kopec pravděpodobně bys viděl celý herní svět. Je jasný, že budou komprimovat třeba z reálnýho 1km pole udělaj 100m, ale i tak tam víc jak pár vesniček s 1 městečkem a 2 - 3 hrady podle mě nenacpou, pokud z toho nechtěj mít Dysneyland…
Osobně doufám v natolik pohlcující hlavní příběh, že si na nějaký vedlejší úkoly ani nevzpomenu a na mapě se budu pohybovat v rámci hlavní linie nebo několika propracovaných vedlejších questů. Takže mě nějakých 100 (de)generovaných banditů, útočících zuřivých lišek, veverek a já nevím čeho snad chybět nebude…

1 Like