A? tak nás nenapínej
Odměna za dobře splněný quest je titul mistra lovčího talmberku s otevřením další questové linie lovu, vlastní myslivecký dům u lesa a lovecká výbava…
Ajó, už vím. To se mi taky vlastně povedlo, ale titul jsem odmítl, takže jsem asi přišel o tu další Q linii co?
no ja ted lovim pro Talmberk takze asi jo navíc k tomu mám tu loveckou chatu a výbavu atd…
Tu chatu nechal Mikuláš (nebo jak se jmenoval původní lovčí) prázdnou, takže tam taky můžu (přespat apod.) a věci tam nechal, takže jsem si je vzal a prodal. Jo, jen ten jeho “Roh” tam nenechal a proto mi v nějakém dalším Q chyběl k dokončení toho Q.
tak to mě moc mrzi protoze tenhle quest mi nejde. a nešel nikdy… nad lovčím mám hvězdičku ale žádný úkol nedostanu
a nejsi uz po oblehani talmberku ? pak by logicky ani Q nešlo dokončit
Jasný že jsem… ale jelikož nevím jaký má ten úkol obsah tak nevím, že to nedává smysl. Ale už jsem se dočetl, že hra mě upozornila už u Vraníku, že spousta questů nepůjde dokončit.
Nicméně při druhém hraní se na něj budu Těšit
Kamoš… mám pre teba zlú správu…vo svte e športu hráč po dovŕšení 25 roku stráca skill. To je realita ktorej sa držia všetky profi teamy napríklad na dota2 scéne ale určite to je aj inde. A z vlastnej skúsenosti viem že hráči v online hrách nad 30 rokov ozaj nebývajú špičkový. Prepáč.
Pěkná linka, ale bohužel trochu krátká. Taky škoda, že se potom již neobjevili další pytláci (pochopitelně, když to byla součást splněného q.), které by bylo treba pořešit. Ještě mi přišla vtipná jedna drobnost, i když jsi talamberský lovčí, zvěřina je označena jako kradená. Doufal jsem, že v lovišti za vyhlídkou na hrad potkám hajného (před q. jsem tam potkal aspoň 4x)- a ten mi řekne: tak pane lovčí, copak máte u sebe, snad nám tady nepytlačíte?! No co zbylo jsem usmažil a prodal v hospodě Na mýtince a v Talambergu, celkem vejvar.
Jsem gamer už pár desetiletí a tuhle hru vidím jako jednu z nejzásadnějších v mém životě, neboť středověk, hrady a česká krajina je pro mě velkým koníčkem a láskou. Nahrál jsem už asi 100 hodin a hru hraji už podruhé. moje dojmy v kostce
PLUSY
- graifka
- questy
- vtipnost
- combat system
- svět
- postava
- zbraně, koně, výstroj
- rpg hardcore, kdy některé questy, lockpick, lukostřelba, nejsou pro netrpělivé novodobé lamy.
MINUSY
- občas bug ve dveřích, schodech
- denní režim, ty lidi tam vstávají až v 8-9 hodin, tehdy ale vstávali s ranním kokrháním, které by tam taky mohlo být
- nikde tam nepobýhají děti, ty by mohli stejně jako ve falloutu přinést zajímavé questy
- nemůžu dát žebrákům almužnu
- nemůžu si vymazlovat nějaký domeček nebo nějakou jinou estate jako ve fallout 4
- když mám helmu s hledím a běží dialog, mám hledí dole
- neumím plavat
- více možností mít sex resp. po románku s terezou či talmberskou paní jako když utne,
Jinak hraju již podruhé a rovnou grindím postavu jak bejk takže už sem skoro superman, ekonomika hry je myslím dobrá přirozená a pochopitelně ji poté deformuje, když porazíte bandu oplátovaných lapků, kdy z prodeje jejich gearu bohatnete. jsem v polovině příběhu, mám vše nej, a přesto 42 000 grošů. Pokud hrajete jako rytíř a bojujete z koně, jako kavalérie porazíte i velkou přesilu, projedete, seknete, střelite a zase otočka a znovu. Vyplatí se velice grindid obranu a vykrývání a boji ho používat. Lockpick, je veledůležitý.
Budu se opakovat, ale mě tam chybí vliv sklonu terénu na rychlost úbytku Staminy.
Dobývání hradu ve středověku bylo vždy záležitostí dané konstelace. Vyhladovění hradu bylo na dlouhé lokte, například v tomto drží rekord Konopiště které bylo obléháno přes rok a půl. Nakonec se posádka vzdala hladem a vykoupila. Nicméně držet morálku obléhací armády a platit jí bylo nesmírně náročné. Oblehací armáda musela vybudovat opevnění vlastním pozic před výpadem z hradu i případných posil nepřítele. Pohodlí v těchto táborech v kombinaci s nudou měla devastující účinek na morálku vojska, navíc i přes to válení se, jim pán musel platit, takže měl většinou kolem sebe gardu která chránila jeho i kasu. O to hůř pokud bylo vojsko různorodé a plné žoldáků. Hrad typu Talmberka by nebylo až tak těžké dobýt. Je to bergfitový hrad s pouhým jedním parkánem. Příkop je mělký a slabý. K dobytí by stačilo zdemolovat bránu a do hradu naběhnout. Co se rukojmí týče na morálku či čest bych se vyprdl, to fungovalo jen v pohádkách a pouze v případě několika málo vyjímek. Rackovi ani Štepánce by nic neudělali, protože jsou moc cenní, většinou se takový šlechtic pokud přežil bitvu, vykoupil za hromadu zlata. Z hlediska fortifikace je ve hře zcela nejsilnější Horní hrad Ratají. Pirkstejn má hodně dobře umístěný bergfrid umožnující flankování brány, ale jeho poloha a velice mělký příkop není nejvhodnější. Co se týče lokací pro další pokračování, určitě by potěšil region kolem hradu Trosky, ale také epizodka z mého domova krásných jižních Čech. Máme mnoho řek, hradů, klášterů, území to bylo ale defakto Rožumberské dominium s tím, že se tu a tam objevila država i někoho jiného, v pozdějších dobách to ale Rožmberkové i díky falšování a lhaní vyřešili ve svůj prospěch a domínium zcelili. O to důležitější potom byla pro krále jeho města na jihu, Písek, Vodňany, Budějovice, Zlatá Koruna. Dle mého názoru se ale nejvíce nabízí využití nadcházející doby husitství, kdy by pro nás jako české hráče muselo být neskutečně silné být jedním z hejtmanů či vojáků pod velením žižky… Vypracovat se z lapky až na hejtmana apod.
Jenže, co platí pro obléhatele, to platí pro obléhané dvojnásob - pokles morálky, nedostatek jídla, zbraní, střeliva, léčebných prostředků, zásob materiálu atd. Stejně tak, čím déle budou na hradě uvězněni, tím také vojáci uvnitř hradu budou chtít zaplatit více.
Proč srovnávat s obléháním Konopiště?! Ve hře bylo řečeno, že měl Tóth na hradě celkem dost vojáků, takže celkem velká spotřeba zásob. Navíc není nutné obléhané přímo vyhladovět, stačí zajistit obchvatem hradu, aby se jim nedostávalo zásob výše zmíněného a jak se jim budou časem tenčit, tak (pokud budou rozumní) sami přistoupí na určité podmínky vyjednávání, aby si zachovali život a nemuseli podstupovat očistec hladověním. A pokud ne, tak budou alespoň značně zesláblí hladověním (určitě víc než strana obléhatelů).
Ve hře je jasně vidět, že jediná úniková cesta z hradu je skrz bránu. Anebo po lanech z hradeb. Takže obklíčení v tomto případě dokáže zvládnout pár hlídek.
Co se týče výkupného, také nepřipadá v tomto případě v úvahu. Pan Tóth neměl o peníze žádný zájem (viz. jeho toky falešných grošů), žádné požadavky nesdělil, přál si jen smrt všech - jasný signál, že s popravou rukojmích nebude váhat.
Vyhladověním navíc neutrpí hrad škody, tak jak si pan Diviš přál. A o jeho citech k ženě těžko spekulovat. Každopádně ve hře bylo cítit jeho odhodlání získat hrad zpět ikdyby měla jeho žena zemřít.
Přesto se mi události ve hře okolo dobývání hradu líbily.
Spíš, jak jsem psal v jiném Tématu, se mi trochu nelíbilo chování Tótha, kterého jsem do chvíle než se rozhodl usádlit na Talmberku, považoval za schopného intrikána. Ze zákulisí tahal za nitky (taková šedá eminence), snoval intriky, ale pak se rozhodne pro takovou pitomost zabarikádovat se na cizím hradě uprostřed cizí krajiny? Spíš asi jednal ze zoufalství, ale ve hře je to podáno tak, že jeho vnik na Talmberk byla skvělá lest.
Jak to jinak nazvat než pitomost, když s bandou lapků sice vnikl na hrad (ten mu bude říkat pane - třeba až do jeho smrti, pokud se ho nepodaří vystrnadit dřív), ale panství ani nemovitosti okolo mu patřit nebudou. Co s takovým hradem, kde ti kromě něj nic jiného nepatří? A vlastně ani ten hrad, protože jej neprávem zabral.
Já čekal spíš, že dojde na rozhodující velkou bitvu (klidně rozfázovanou kvůli technickým možnostem), nejspíš na Vraníku, zvlášť poté co se ve hře objevila zmínka o tom, že má víc mužů než protistrana. A Vraník poskytoval dobrý výchozí bod pro bitvu pro Tótha, když už mu protistrana sama přijela na Vraník v ústrety. Tóth tam měl na ně naběhnout, všechny pány (kteří byli na bojišti přítomni) pozabíjet a pak teprve by mu těžko v celém kraji mohl někdo klást odpor.
Ještě jsem zapomněl - už to jak se Tóth s kumpánama do hradu dostal bylo trošku uhozené.
V takové chvíli, kdy pán s vojskem odjel do bitvy odehrávající se v bezprostřední blízkosti, na hradě nechal minimum mužů a vlastní ženu, a všude okolo se to hemží kumánama, to by nikdo z hradu nikomu neotevřel ikdyby se stavěli třeba na hlavu. Bránu by zvedli jedině před samotným Divišem, nikým jiným!
I třeba zraněného krále Václava by v takové chvíli vyfakovali.
Chlapci je to jen hra zas tak bych to do hloubky neřešil, prostě se jim to hodilo do příběhu a ja stim nemám žadnej problem, podle mě chtěli jenom ukazat jak takové oblehání mohlo vypadat a samozřejmě to nemuže byt stoprocentně přesné, ted už jenom doufam že toho v budoucnu uvidime mnohem víc co se týče českého středověku, Warhorse má dobrej základ udělat další hru mnohem větší a lepší a myslim si že se máme na co těšit, zkrátka Warhorse udělalo za málo peněz hodně muziky a za to je cenim, ještě s tak nezkušeným týmem kromě pár vyjímek což je opravdu neskutečné.
Nebere to prosím tak, že chci v této imaginární autopsii nezveřejněného scénáře pokračovat, ale nemohlo to být myšleno tak, že Tóthův oficiální úkol od krále Zikmunda je oslabit příznivce Václava a získat silný opevněný bod - Talamberg (přes jisté obranné nedostatky), což naznačuje neodeslaný list na Vraníku? Tóth s půlkou své družiny, lstí a bez boje obsadil hrad a půlku nechal na Vraníku chráníc výchozí opěrný bod. Nepočítal, že na Vraník brzy zaútočíme, spíš s tím, že osazenstvo posléze stáhne do Talamberku. Vzhledem k předhradí lze předpokládat, že by se tam vešla i větší vojenská skupina. Ve hře máme další opevněné jen Rataje, které bych považoval za větší oříšek. Se svou malou armádou, by Tóth v klidu ovládal Talamberk, městečko i okolí. S půlkou lidí mu zbylo jen držet hrad (a čekat na Zikmunda?). No ono je to jedno, mně se to moc líbí a vrásky mi to nedělá. Spíš mne trochu mrzí to fázování bitev či stěžejních událostí; ale jen ve chvilce kdy je nějaká hratelná nebo cut scéna kratší než doba nahrání. Doufám, že počáteční problémy WH neodradí od DLC a hlavně se těším na další díl(y!) této skvělé hry!
Scénář hry je takový jaký je. Já jsem jen ve svém příspěvku naznačil jaký jiný scénář příběhu by se mi zamlouval víc.
Jedna velká bitva na Vraníku ke konci hry, kde by se po vítězném konci ukázalo, že Tóth na Vraníku nebyl (podařilo se mu zdrhnout).
Ale je fakt, že by jsme pak byli ochuzeni o tu záchranou akci na Talmberku, stavění praku, odstřelování atd. Příběh se tím pěkně natáhnul. Tak proč ne.
Spíš mě udivuje, že si zřejmě někdo můj dlouhý příspěvek přečetl.
…