Malý šermířův průvodce - boj a šerm v Kingdom Come Deliverance

Pěkně napsané! Souhlasím, že soubojům člověk s tréningem (taky mi to trvalo zatraceně dlouho) přijde na chuť, a přesto člověku zůstane taková opatrnost. Sice už nehledí s obavou na každého, koho potká po cestě, ale z dobře vybavených lapků (plátová zbroj, uzavřené helmy) jde pořád strach, navíc chodí ve větších skupinách, na které je nesmysl bezhlavě vlítnout sám.
BTW Na větší skupiny se hodí kůň, ujíždíš a ohlížíš se až tě pronásleduje jeden dva, pak si lze pomoct lukem a dokončit chladnou zbraní. Pak se vrátíš ke zbylým. Pokud se jedná o tábor, používám ještě styl stealth asasín a odstřelování lukem.

Tak dneska, aniž bych věděl, jak jsem se o to zasadil, se mi v turnaji několikrát povedla riposta s dlouhým mečem. Doposud jsem jí ovládal “jenom s krátkým”. Stejná technika. Jsou tedy dvě možnosti:

  • buď pravděpodobnost úspěchu rispoty opravdu souvisí s úrovněmi šermu s danou zbraní (a tedy je nutné šermovat, šermovat šermovat a šermovat)
  • a nebo prostě mé chromé prsty, posílené sebevědomím, konečně tuto věc začali umět i na dlouhý meč.

Ovšem vzhledem k tomu, že u švagra jsem nedokázal s jeho postavou na samém konci hry málem ani perfektní kryt, domnívám se, že je to možnost první…

Ohledně stealthu, strašně touožím to vyzkoušet, ale mám děsný strach do toho tábora vlézt : ))))) Když se tam plížím, musím být hodně na lehko, což mi dělá ohromné potíže se k tomu donutit. No a plížit se ve zbroji je čistě legrační pokus…

Taky se kloním k první možnosti, navíc mám pocit, že i když jsem se něco naučil u Bernarda, nějakou dobu to stejně šlo špatně nebo vůbec. Pak jsem ale např. trénoval v Přibyslavicích omráčení s dřevěným obuškem (tréningový palcát?), nedlouho po té jsem potkal potulného rytíře, a první ranou jsem ho omráčil mečem (po chvíli se probral, dal mi sázku, svůj meč nechal ležet na zemi a odešel!)…
Plížím se nejdřív k hlídkám na okraji nebo mimo tábor, z dálky lze sundat šípem spící lapky, aby člověku nevpadli do zad… U zbroje je dobrý ten perk na vlastnoruční opravu, pak lze mít aspoň něco víc než košili při nízké hlučnosti a nápadnosti.

zajímalo by mě jak je to s usmrcením ve spánku, doufám že to nevzbudí ostatní spící.

Mám pocit, že záleží na postavě (hlučnost, nápadnost, perk chameleon atd.)…

Kombo pro dlouhy mec lze udelat jen v případě, ze v druhé ruce nemáš štít. Pokud máš dlouhý meč v jedné ruce a štít v druhé, jednak vypadas jak jantar, druhak kombo nefunguje. Takze pokud štít, tak vždy krátký meč.
Zabít ve spánku lze 2mi způsoby. Ze zálohy a "na prasaka ". Pokud zabijis ze zálohy, nikoho nevzbudis, pokud jsi dost tichý. Zalezi tedy na obecné hlučnosti. Pokud spícího vezmeš naprasaka treba lukem do skopku, cíl je sice hned tuhej, ale onen liby zvuk drnčící tetivy obvykle nekoho vzbudí.

Ap ro pořádek, pro uhybani pred ranou stačí zmáčknout ve správný okamžik ukrok. Neni nutne q+ ukrok.

Ano, mohu potvrdit, že riposta s dlouhým mečem (pozor - bez štítu) mi už jde zcela samozřejmě. Tzn. opravdu to, že vás něco naučí Bernard neznamená, že to umíte. Nyní již ovládám ripostu jako nic.

Za další, přišel jsem na zajímavý fakt. vždy jsem hrál ripostu tak, že jsem máčknul Q pro perfektní kryt a kliknul levé tlačítko myši - ale již nedržel. Nyní jej držím až do chvíle, kdy Jindřich ripostu provede.

To může být ještě důvod, že mi to nešlo.

Tedy resume bych řekl:

Q pro perfektní kryt a na stejně stisknout a držet levé tlačítko myši až do dokončení výpadu…

funguje to skvěle.
nyní jsem zvládnul 3 kumány. Sice to bylo o fous, ale je to ohromná zábava.

Musím to poslat recenzentovi do Idnesu, který se rozčiloval, že nemohl ani za hodinu porazit v Band of bastards toho chlapíka, co jej měl vyzkoušet. Dal jsem to v loveck kamizole a bez přilby…, byť teda notně dotlučenej. : )))))

1 Like

První příspěvek na toto téma stojí zato několikrát přečíst před zahájením hraní KCD!

Jen doplním:

Asi to bylo mojí chybou, ale mě mistrovské výpady nešly. Nějak mě to pořád míjelo. Při dalším, novém hraní úplně od začátku, kdy mě Terka zachrání pak hned jak si mám promluvit s Bernardem, jdu k němu. Oželel jsem Ratajský turnaj. A?

A po tríningu s Bernardem, a dokoupení 3 bodů do meče (jasně že jsem vyhrál boj s Ptáčkem), mě naučil mistrovský výpad. Ale to lze pouze se naučíte mistrovský kryt. Pak místo krytu (stejný princip) uděláte nejen kryt, ale výpad. U každé zbraně je to jiné.
Žádné mačkání 2 kláves. Pouze 1 “Q”. A pokud je štěstí (no můj Jindra ho má asi ted na rozdávání) pak mistrovský výpad dáváte levou zadní :-))

Nějak si nejsem jistý že ten mistrovský výpad chápu, můžeš popsat jak se dělá? Asi ho dělám ale nejsem si jist jestli vědomě.

Ahoj, “mistrovský výpad” je označení proo celou rodinu úderů. Úderů speciálních, které tedy jsou lepší než pouhé udeření mečem.
Předpokládám, že Ti jde o tzv. ripostu.

Zkusím vysvětlit:

Na počátku hry umí Jindra pouze jednoduchý úder (prostě vybereš směr, kam udeřit, klikneš levým tlačítkem myši a Jindra tam udeří)
Toť vše. Nic více. Sice dokážeš udeřit, eventuálně zranit. Ale každý lepší šermíř se tvému seku vyhne, nebo jej odrazí. Hodí se tak maximálně na ovce.

Stejné je to při obraně. JIdnra umí při stisknutí tlačítka Q ( pozor, ve správné chvíli, tzn. když soupeř zaútočí) nastavit svůj meč do správného směru, bere mu to však staminu. To je vše.

Nic více neumí a a i kdybys na internetu naštudoval posloupnost snad všech kliknutí a speciálních úderů, Jindru nedonutíš to udělat. Prostě JIndra neumí nic. Napřed to musí někdo naučit Jindru ve hře ( Bernard na treninku, atd.), tím se ti ta možnost použití teprve odemkne. Pak se to musíš ještě naučit ty - tedyzvládnout posloupnost kliků a pak se musíš v dané věci ve hře zdokonalit. Tedy postup je:

  • odemknout možnost ( naučit to Jindru u Bernarda apod.)
  • naučit se sám techniku na myši
  • a zkoušet a zkoušet a zkošet, až se to Jinra pořádně nacvičí.

Jinak než bojem na cvičišti to nepůjde.

TAK

Dle důležitosti:
Dokonalý kryt

Protivník zaůtočí, ve chvíli kdy se objeví zelený symbol štítu uprostřed růžice (jež indikuje správnou chvíli pro dokonalý kryt) stiskneš tlačítko Q a držíš. JIndra sám provede kryt, ale s tím, že se vše zpomalí, ty máš zároveň jistotu, že VZDY kryt uděláš správně a navíc Ti to nežere staminu. Teéoreticky tímto postupem se můžeš bránit v košili i těžce vyzbrojenému Kumánovi dokud Ti nerupne meč.

Riposta
Pouhým, i dokonalým bráněním sice lecos jde vyřešit, ale ne všechno. Potřehbuješ převzít iniciativu. Přichází riposta, pokud jí máš naučenou.
(a teď bacha, už to nehraji zase půl roku, popsal jsem výše - tedy pokud bych se nyní pletl, najdeš postup výše)

Soupeř zaútočí
Rozsvítí se zelený symbol štítu na bojové růžici
ty v té době stiskneš Q pro dokonalý kryt a v tu chvíli i levé tlačítko myši
vše se zpomalí, Jindra provede dokonalý kryt a IHNED naváže sým vlastním úderem ( provedeš tedy to samé, čímž tě patrně ničí všichni protivníci).

Pakliže soupeř není moc těžký (tedy nenaváže sám svou rispostou) je téměř jisté, že po vykrytí úderu prudce zaútočíš a zasáhneš protivníka. On se nějak překotí, prohne, hekne a ty máš náhle možnost další rány.

Toto vše není automatické. Neznamená, že když ti to Bernard uáže, že to umíš. Trenováním se napřkíklad prodlužuje doba svítícího zeleného indikátoru ( máš delší čas na zvolení dokonalého krytu atd. atd. )

Tak nějak to i dělám, ikdyž né úplně s jistotou co dělám a dokonce se štítem a krátkým mečem, sekerou nebo drtivou zbraní umím útok co sebere až dvě třetiny života ale teď to i víc chápu dík. Problém je, že já udělám dokonalý kryt i s útokem a chci dát další útok než se vzpamatuje ale Jindra udělá krok vzad tudíž útok vyjde naprázdno a to mě štve že já dostanu třeba čtyři rány za sebou bez šance se bránit ale já to samé neudělám a nevím co dělám špatně

Měl jsem podobný problém. Hlavně s těmi čtyřmi ranami za sebou - dá se říct, že při tomto na nás počítačový protivník použije kombo. Při prvním hraní to bylo až extrénní. OK, dal jsem banditovi jednu pecku, dobrý a on mi nandal čtyři zpátky, kterým jsem nedokázal zabránit a vždy jsem při tom prakticky nejvíce ztratil života i výbavy.

Při druhém hraní jsem začal opravdu hodně moc trénovat. Bylo to hlavně tím, že jsem na soubojový systém šel vědecky - opravdu se snažil. Tzn. místo abych používal “čekání ve hře”, prostě jsem trávil čas bušením do Bernarda a znovu a znovu skiloval. Bavilo mě to, protože byl rozdíl relativně dobře vidět. nakonec jsem tuto záležitost téměř eliminoval, ale upřímně, nejsem schopen poznat čím vlastně.
Jinak to, že y JIndra sám udělal krok vzad, to se mi jaktěživ nestalo. Ale stalo se mi, že jsem při řešení potíží nakonec poznal, že zoufale drtím nějaké tlačítko / klávesu a nevím o tom… :slight_smile:

zajímavý dodatek. Soubojový systém defakto umožňuje běžné postupy treninku, stejně jako by ses učil šermovat “opravdu” (byť tedy s nadsázkou). Takže napřed jsem se zaměřil na “navázané údery”. Prostě do zblbnutí zleva, zprava, ze zhora, ze zdola, zleva, zprava … pořád a pořád. Až ve chvíli, kdy se mi ten rytmus ( ta chvíle, kdy kliknout levé tlačítko myši, aby se vázaný útok provedl) sednul tak, že jsem nad ním přestal přemýšlet. To je ta pravá chvíle na další lekci…

Ale je pochopitelné, že to každého nebaví. Mě ale jo, páč jsem magor : ))))))))))))))))

:rofl: Tak to víc takových magorů ale zjistil jsem že v Pribyslavicích když máš posádku tak se tam dobře trénuje

Změny soubojového systému AI v aktuální verzi 1.9+ ?? …AI overpower ? Nemožnost vyhrát nad dvěma rytíři?

Zdravím. Chci se zeptat vývojářů, případně i ostatních ohledně toho, zda je AI v soubojích v nové verzi 1.9. boostnuto?

Zhruba po roce jsem začal hrát KDC znovu se všemi DLC. Jsem zhruba u konce hry, Jindra je naskilovanej na sílu, souboje prakticky na max. Mám brnění, oblečení s nejvyšším stupněm ochranu a nejlepší zbraň co je možné u obchodníků koupit.

Každopádně pokud na mě naběhnou 2 rytíři tak jsem prakticky v 90% případů mrtvý - nejsem schopný nepřátelé zabít na melee. A zhruba tak v 50% případů mě seřežou tři lapkové/vydláci co nemají ani brnění - jen sekery a nějakou halapartnu.

Došlo ke změně “bojových dovedností” AI?
Oproti dřívějším verzím hry mi přijde následující změna.:

  • Jakmile zaútočíte na lapku/kumána který je např. v běhu, není v bojovém postavení, tak jej NIKDY nezasáhnete, hra čeká až se AI naství do bojového postoje a pak cca v 90% hned vykryje vaši ránu. = Místo toho abyste zlikvidovali 1 protivníka ze skupiny, tak se dostanete do neresitelné situace, kdy první zásah, kterým mělo být AI zasaženo, je prakticky v 90% automaticky vykryto a ostatní protivníci Vás mezitím prakticky zabijí.

Chápu že vývojáři sáhli do soubojového systému aby hráč nebyl v nejlepším brnění overpower, ale není to trošku moc? Neškodí zamotné hře/gameplay to, že i 2, nebo 3 slabší nepřátelé jsou v melee souboji neřešitelným protivníkem?

Teď jsem to zkoušel ve verzi 1.9.4.404.502 a přišlo mi to stejné jako dřív - v pohodě jsem odkrágloval celou bandu lapků (5 lidí) v campu a to jsem v příběhu asi někde v polovině, takže Jindra ani není ještě úplně vymakanej.

Nezdá se mi, že by se to výrazně změnilo, ale někdy je to trochu nevyvážené, např. nad Rovnou někdy bývají tři draze vybavení lapkové, a ty jsem zlikvidoval pouze s pomocí plížení příp. luku, v otevřené bitce proti třem snad nikdy. U vydláků bývá nebezpečná velká sekera, toho je třeba sundat prvního. Pak je důležitý pohyb a nenechat útočit protivníka z nechráněné strany. Pak jich jde i víc najednou přemoct.
Pro boj s více protivníky se mi osvědčila kombinace čertův škleb a šídlo, a taky nesnížit si příliš rychlost těžkou výzbrojí - nenosím např. hauberk a kroužkové kalhoty…

1 Like

Tak já těch 5 dostal hlavně díky tomu, že jsem do toho jejich tábora rychle naběhl, všichni tam byli jako by zrovna snídali nebo odpočívali, přiběhnu k prvnímu co seděl na kmeni - flák ho sekerou - leží mrtvej, ostatní jako by se teprve začali vzpamatovávat, že k nim vtrhl někdo cizí, to jsem zatím přiskočil k dalšímu co jen tak stál bez zbraně - flák ho přes tlamu sekerou - další kaput. Teprve pak proti mně stáli tři chlápci se zbraní v ruce. Prvního jsem naštěstí sundal asi do 10 sekund, kdy střídavě couvám a dělám výpad vpřed s nápřahem. Díky tomu mně ostatní dva stihli jen každej jednou praštit, takže stamina v pohodě. No a protože ostatní dva mně taky nepřišli nijak dobří bojovníci, tak nebyl problém do minuty sundat i je, opět taktikou postupného ustupování, abych pořád viděl na oba, a výpady s napřáhnutou zbraní.
Asi tak no :grinning:

Stejně jako dva píšící nade mnou, také jsem nezpozoroval nějaký zásadní rozdíl.

A pokud by se stížila hra, právě že souboj, jsem všema deseti pro. Ono, jak chcete “v herní realitě” prostě sesekat 5-7 protivníků?
V realitě je to bez šance. Takže max 2 :slight_smile: Ostatní je trening a taky štěstí.

Jak píše virtual, s tím sem zajedno. Určitě mít na sobě 40-50 kg těžký zbroje + meč ± 10/12 kilo, možná víc (u oboroučáků vážně nevím, ale on ani štít není lehký) je nepřestavitelný, že s tím mrskám jak s pírkem … :slight_smile: