Malý šermířův průvodce - boj a šerm v Kingdom Come Deliverance

Jelikož se dá bez nadsázky říct, že jsem soubojový systém ovládl až po 180 hodinách hraní, rozhodl jsem se, že se pokusím zpracovat takovou malou příručku pro šermíře. Často jsem se totiž potýkal s tím, že i když jsem nastudoval kde co, unikla mi třeba drobná, ale zásadní věc. Hru hraji opět tento rok a dá se říct, že s ovládnutým šermem je zase o pořádný kus zábavnější. Mé první hraní totiž stálo pouze na výborné defenzivě a čekání na první a prakticky pro nepřítele poslední ránu. A to byla škoda, jelikož soubojový systém je unikátní a skvělý.

Věřte mi všichni ti, jež hrajete jako já dříve. Není lepšího pocitu, když si s nepřítelem vyměníte 8 vzájemných, odražených úderů, abyste jej následným devátým zničili.

ÚVOD

Všechny bojové techniky jsou kombinací “vašeho učení”, tedy fyzického ovládnutí sebe sama, své šikovnosti s myší, svého vlastního postřehu a Jindrovo schopností, které jej musíte naučit pro změnu ve hře. Jinak řečeno, abyste se naučili “dokonalý kryt” - tedy onen zpomalený, staminu nežeroucí perfektní kryt, musí Vám to ukázat Bernard. I kdybyste v zaměstnání háčkovali 8 hodin za den a dokázali jste pletacími jehlicemi plést svetr 10cm za minutu a Vaše prsty byly rychlé jako šicí stroj, Váš Jindra perfektní kryt nebude umět, dokud ho to Bernard nenaučí.

Kde se učit:
Fechtmajstr Vaněk (praktik)
Stříbrná skalice - ( na návsi), je to quest a ukáže vám zcela základní techniky tím, že s ním přímo šermujete

Hejtman Bernard - (praktik a teoretik)
kolbiště nad horním Ratajským hradem. Najdete jej tam vždy od cca 9:00 do 16:00, pokud nemá jinde nějaký úkol, či se neúčastní jiného questu. Naučí Vás techniky tím, že s ním šermujete a zároveň poskytuje placené poradenství. Tzn. přijdete, zaplatíte a vzroste Vám “úroveň dané dovednosti” a odemkne Vám možnosti učení.

Hejtman Bořek - teoretik
Předhradí hradu Talmberk
S tímto chlapíkem už přímo nebojujete. Pouze u něj kupujete dovednosti.

ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ

statusy boje:

stříbrné meče
Pokud po Vás nepřítel vystartuje s úmyslem Vás napadnout, objeví se v horní části obrazovky dva stříbrné meče. Za sebe bych toto označil něco jako hlásič “akutního ohrožení”. Nepřítel však ještě není natolik blízko, aby hned v tu chvíli vás zasáhl. Můžete se ještě otočit, pokusit se utéct, ujet atd. Pozor, to neznamená, že vás nebude nepřítel pronásledovat, ale že je ještě prostor pro útěk.

zlaté meče
Pokud se objeví dva zlaté meče, jste bezprostředně ohroženi a v tuto chvíli už není rozumné nastavovat záda útěkem, ale obrátit se k obraně.

Konfrontace / fixace na bojovníka - směrová bojová růžice
Následuje již přímá konfrontace, vaše postava se fixne s nepřítelem a objeví se bojová směrová růžice.

důležitá poznámka:
Vaše postava je v tuto chvíli pevně fixnuta na nepřítele a sama si hlídá, aby k němu stála vždy čelem. Píšu to proto, že navyknutý z jiných RPG jsem se stále a zcela zbytečně snažil otáček za nepřítelem, čímž jsem si prakticky sám likvidoval možnost efektivního vybírání směrů útoku. A dlouho mi trvalo, než můj navyknutý mozek “vypnul” tu podvědomou touhu fixaci ovládat. Jakmile jsem toto přijal a opravdu se pouze čistě orientoval na výběr směru úderu, má zručnost prudce vzrostla.

Základní pravidla boje - útočení a obrana:

meč umožňuje dva druhy útoku:

seknutí ( levé tlačítko myši)
bodnutí (pravé tlačítko myši)

Sekání jednoduché

Vaše postava se fixně na bojovníka. Vyberte kruhovým pohybem myši jeden z pěti směrů ( doporučuji rychlou myš s nastavenou vysokou citlivostí - ideální je přepínací, kdy tento mod uvedete vždy, když taháte meč z pouzdra) a klikněte levé tlačítko. Jindra sekne mečem ve vybraném směru. Je zbytečné, zhola zbytečné zuřivě klikat během doby, co Jindra útočí. Pouze svou pozornost odvádíte od toho, co musíte dělat dál. Ve chvíli, kdy Jindra dokončí útok, vyberte jiný směr a znovu udeřte. Vybírejte ty směry, kde je protivník méně krytý, nebo který nečeká. Je důležité protivníka sledovat, sledovat jeho pohyby a útočit na méně chráněná místa.

Trpěl jsem dalším návykem z jiných her. Ve chvíli, kdy jsem se dostal do úzkých, měl jsem tendenci zuřivě klikat levé tlačítko myši. Ne, toto je zcela k ničemu, je to kontraproduktivní a dokud se neodnaučíte snahu “vyklikat se z boje”, budete marný stejně jako já. Pouze klid a soustředění je k něčemu.

Navazující útoky
Pouhé sekání ze směrů s prodlevou mezi nastupujícími útoky je obvykle velice málo účinné, jelikož každý lepší protivník Vaše útoky snadno vykryje. Dalším stupněm jsou navazující údery. Opět říkám, je úplně jedno kolikrát kliknete, ale kdy. Ve chvíli, kdy Jindra dokončí sek z prava, v tu chvíli stiskněte levé tlačítko podruhé a Jindra plynule naváže, a opět, jakmile Jindra dokončí útok, znovu klikněte, na jiný směr. Navazující útoky je mnohem těžší odrazit.

Nenechte se zmást tím, když to na počátek nejde. Je to o grifu, je to načasování, které se Vám časem dostane pod kůži tak, že nevíte, že jej děláte.

Obrana základní

OK, povedlo se Vám udeřit směrem na protivníka ze tří různých směrů. Protivník Vaše údery vykryl a nyní útočí zpět, což v mém případě obvykle znamenalo, že jsem schytal tři rány po sobě. Co tedy udělat?

Tlačítko pro obranu je Q. Ne, nenastavujete svůj meč do obrany na růžici (to by už bylo fakt HardCore), ale musíte tlačítko pro kryt - nastavení meče do cesty útočníkovi tlačítkem Q a Jindra obraný krok provede sám směrem, kterým je nutné. To je hodně těžké, jelikož za prvé musíte trefit správný okamžik, (a to mi přišlo fakt nejhorší, dokonce jsem prvních pár hodin hry myslel, že je hra porouchaná, že nekryje) a navíc každý takový útok bere staminu. Tedy používat pouze jednoduché útoky a jednoduchou obranu je žrout na staminu.

Poté, co Vám Bernard ukáže techniku v duelu, máte možnost tzv. perfektního krytu.

Jakmile protivník zaútočí, na krátkou chvíli se rozsvítí symbol zeleného štítu uvnitř směrové růžice. Pokud v té chvíli stisknete tlačítko Q, vše se zpomalí a Jindra provede dokonalý kryt. Dokonalý kryt je jednak dokonalý - neubližuje, jednak nežere staminu (je tedy vhodný pro nabrání sil) a jako příprava pro pokročilé techniky boje.

Tedy příklad:

Slabý, vesnický lapka v haleně a sekerou, bez valných zkušeností

Rozsvítí se stříbrné meče v horní části, je čas tasit meče. Rozsvítí se zlaté symboly mečů, protivník je na dosah. Objeví se růžice, jste v duelu. Vaše postava je fixnutá na nepřítele a vy si tak nemusíte dělat starosti s polohou proti nepříteli. Jindra se kolem protivníka obtáčí sám. Vyberte si směr úderu, pokud drží lapka sekeru v pravé ruce, zvolte opačný směr a zaútočte, ve chvíli, kdy Jindra dokončí útok, vyberte jiný směr a znovu klikněte levé tlačítko myši. Směr vybírejte již v době prvního útoku, ať jste připraveni. Jindra naváže dalším úderem, toto opakujte, dokud nedojde stamina. Ve chvíli, kdy Jindra začne oddychovat, přestaňte útočit a čekejte. Nepřítel zaútočí, na krátkou chvíli se objeví zelený štítek v růžici, stiskněte Q a Jindra provede dokonalý kryt. Vzápětí vyberte nejlepší směr útoku a znovu zaútočte. Nezapomeňte, že nemusíte být stále se soupeřem v blízkém kontaktu. Ve chvíli, kdy nepřítel zaútočí, můžete i před úderem couvnout a často, když se Vám nepovede kryt, to je jediný způsob, jak nedostat pecku. Dříve nebo později se vám povede najít slabé místo protivníka a udeřit. Šerm je zábavný, střídáte se s protivníkem v úderech a dříve nebo později jej porazíte.

… pokud nenarazíte na někoho, kdo vás převyšuje. A v tu chvíli vstupuje do hry alfa a omega celého soubojového systému:

Pokročilé umění šermu

Pokud hrajete KCD a ovládáte pouze základní způsob boje, patrně jste se dostali do stejné situace jako já. Máte dokonale levelovanou postavu na obranu, ovládáte perfektní kryt a necháváte bláznit útočníka, abyste jej ve vhodné chvíli jedním úderem rozhodili a maximálně dalším v pořadí zabili. Máte perfektní zbroj, jež umožňuje udělat pár chyb, stejně jako pořádný meč. OK, funguje to, ale není moc zábavné a navíc, je nepoužitelné pro více protivníků. Pokud chcete šermovat, bojovat - čtěte dál.

Zaklesnutí:
• rozběhněte se proti protivníkovi, úplně k němu až co půjde. Náhle se zbraně zaklesnou a vy si budete dívat do tváří velice z blízka. V tu chvíli máčkněte tlačítko F a nyní je první chvíle, kdy se vyplatí zuřivě klikat levé tlačítko - tím se vyhrává a nebo prohrává zaklesnutí. Jindra následně útočníka odkopne / odstrčí / odrazí a ten se obvykle zapotácí. Tím Vám umožní udeřit ve chvíli, kdy není připraven.
• Tímto se určitě dá získat čas, určitě prostor a když to dobře vyjde, úder navíc, který protivník obvykle nevykryje

Úhyb
• ve chvíli, kdy protivník zaútočí (dá se vyčíst i z tváře) a v růžici se rozsvítí zelený štít, tak místo Q pro dokonalý kryt stisknete Q a navíc ve stejný okamžik šipku pohybu. (klávesu pro pohyb, typicky A nebo D) Jindra se místo krytu efektivně uhne ráně. Dá se takto uhýbat dlouho. Získáváte čas.

Úder zpoza krytu (nejšikovnější bojová fíčura)
• Ve chvíli, kdy protivník zaútočí a rozsvítí se zelený štítek, tak kromě tlačítka Q pro dokonalý kryt stiskněte nastejně i levé tlačítko myši. V tu chvíli Jindra provede dokonalý kryt bez ztráty staminy a okamžitě udělá výpad proti a protivníka udeří, ten se zapotácí a vy tak máte možnost pro výpad. Doposud jsem nepochopil, jestli má v danou chvíli nějaký smysl vybírat směr. Každopádně Jindra útočníka napadne pokaždé jiným způsobem. Tu úderem jílcem, tu úderem hranou meče, tu úderem na přilbu.

EDIT: zapomněl jsem.
Blafák

  • V bojové fixaci vyberte směr na bojové růžici, klikněte levé tlačítko pro úder ALE NEPOUŠTĚJTE, se stiknutým tlačítkem myši vyberte jiný směr - čím dále od původně zamýšleného tím lépe a ve chvíli, kdy jste na novém směru, tlačítko pusťte. Jindra tedy naznačí úder na původní směr, ale během úderu udeří jinam, címž zaskočíte protivníka a on úder nestihne krýt.

Kombo
• toto je opravdu pokročilá technika. Než se to povede, musí Jindra dané kombo umět (tzn. musíte se k němu dopracovat, aby Vám hra oznámila “gratuluji, naučil ses ten a ten výpad) a pak ho ještě musíte umět provést. Tzn. například dokázat v navazujících úderech kliknout vždy přesně BOD - západní sek - severní sek - jižní sek - BOD. Pokud Vám to nepřítel nevykryje, a uděláte to v daném pořadí, Jindra Vás odmění parádním kombem.

Tedy příklad:

Nepřítel vyrazí proti Vám.
Q úhyb, Q úhyb, Q úhyb, zaklesnutí, odkopnutí, Q úhyb, Q úhyb, Q dokonalý kryt, běžný úder, dokonalý kryt, běžný úder, Q úhyb, zaklesnutí, odkopnutí, úder. Dokonalý kryt s výpadem, rána na záda potácejícího se útočníka a nepřítel je mrtev…

Nádherný příklad šermu, kdy si s nepřítelem vyměníte serii úderů, meče zvoní, štíty se lámou a pak, pak máte dojem, že jste rytíř.

  1. je třeba šermovat a šermovat a šermovat. Spousta věcí, co jsem popisoval, souvisí s Vaším postupem na levelu schopností. Šermujte s Bernardem dřevěnými meči a soustřeďte se na techniku myši a prstů. Jděte postupně. Napřed základní techniky, odnaučte se špatné techniky, laďte navazující údery tak dlouho, až nebudou problém. Pak jděte sál. Bavte se tím, těšte se na to. Pak pokračujte na zaklesnutí, dokonalé kryty a kupujte si zkušenosti, nebo si je levelujte v boji. Učte se a šermujte. Pak je hra dokonalá a každý boj je zábavný.
  2. Jeden protivník je snadný, dva jsou nároční a tři, to je o štěstí. Ale pokud zvládnete techniky, co jsem popsal, i bez komb dokážete zničit tři protivníky najednou, aniž by to připomínalo hru na schovávanou…
6 Likes

Jestli můžu - chtěl bych požádat o 1 odpověď:

(Na HC bojová růžice není - je to celé o odhadu - skutečně to dává soubojům ještě vyšší lvl než v normal mod).

Ale ta otázka:

  • Přišel jste někdo někdo na to jak udělat mistrovský výpad? Lámu si s tím hlavu hodně dlouhou dobu - a stále sleduji po každém boji onu tabulku - boj - a tam mistrovské výpady = 0 - skutečně netuším jak to provést - zákrok/úkrok a bodnutí = nic. Sek s rozeběhem = 0. Opravdu netuším jak toto provést - přišel na to někdo?

Hraji tedy na normál mod a mohu se pouze domnívat, nicméně měl jsem totožný problém a paradoxně celé první hraní hry. Dokonce jsem si myslel, že můj pokus o úder z dokonalého krytu, který mi Bernard vždy vykryl, byl onou “ripostou” s tím, že Bernard a každej druhej lapka je prostě super šermíř. Nebyl… Já tu ripostu nikdy neuměl.

Tuto záležitost - a velmi funkční- jsem zvládl až nyní a to tím, že jsem cílevědomě postupoval v levelování postavy. Prostě jsem šermoval a šermoval jako ve škole. Napřed navazující údery. Prostě jsem šel s Bernardem do kolbiště a 15 -20 minut se snažil pouze a jen o navazující údery, o nic jiného. Naučil jsem se je já - náhle jsem lépe cítil, kdy kliknout. Vzápětí jsem šel na dokonalý kryt a úhyb. Jako blb jsem byl v kolbišti a uhybal, uhybal, uhybal a uhýbal. ve chvíli, kdy jsem měl aktivní perk, který v případě uhnutí rozzuří soupeře, mi Bernard řekl takové množství nadávek, že j sem se musel smát. Tím šermováním se rychle zdkokonalovala má i Jindřichova dovednost (pomocí perků a zvyšování úrovní) a prodlužoval se i čas, který jsem měl k dispozici pro “zmáčknutí Q - krytu”… Zatímco v počátcích se mi každý druhý pokus nepovedl a já jí schytal, pak už jenom každý třetí, pak čtvrtý a nakonec jsem byl schopen vykrýt dokonalým krytem všechno a pohodlně. A já soudím, že v tu chvíli se mi zcela náhle povedlo udělat “ripostu”. A pak už pokaždé …

  1. Domnivám se tedy, že stejně jako páčení, které je v počátku o nervy a s rostoucí úrovní se usnadňuje, to samé je s ripostou. V první chvíli nemáte šanci, pak se občas objeví ani nevíte proč a pak najednou je to totální rutina.

  2. přijel jsem ke švagrovi, má též Kingdom Come a že zamachruju a ukážu mu, “jak šermuje mistr”. S jeho postavou (byť měl sílu asi 28 nebo kolik a meč svatého Jiří a koně s turbodmichadlem) jsem ripostu nedal ANI JEDNOU. Je tedy zřeejmé, že riposta jde ruku v ruce s postupem.

  3. vzhledem k výše pospsanému bude u Hardcore modu postup pomalejší…

Ono se ale těžko mačká současně Q a A. Takže jedině kombinace Q + W, S, nebo D. :slightly_smiling_face:
A kombo - to jsem myslím asi ještě nedal ani jedno. Nevím, už jsem hru delší čas nehrál, ale chystám se opět začít. Ale bylo to i z důvodu, že jsem s jedenapůlručním mečem používal i štít a to pak prý komba nefungují.
A jinak si myslím, že to, když Jindra má co dělat porazit 3 soupeře najednou, tak to působí velmi realisticky. Když si to představím, že jdou proti mně 3 ozbrojenci, tak bych asi ani do toho souboje nelezl a zdrhnul bych. :grinning:

Přesně tak. Je to opravdu těžké a bez riposty a zaklesnutí není možné souboj s dvěma, nebo dokonce třemi protivníky zvládnout. To je nemožné, pakliže se nejedná o sedláky s vidlema.

Ale s ripostou a zaklesnutím to, byť velice těžko, jde. Jednomu uhnout ( s perkem, kerý po uhnutí protivníka takzvaně rozhodí), druhého nechat zaútočit a ripostou odrazit, třetího zkusit bodnout. A pořád se hýbat, pořád uhýbat, ustupovat. S perky lamač apod, které po zaklesnutí ničí zbraň protivníka jde nakonec po dlouhém boji trojici udolat. ale jakmile jsou tři a jsou stejně dobří, či stejně vybavení, je to spíše náhoda.

Mám tedy rekord 7, na cestě z Talmberku na Úžice byl dolíku strom přes cestu a shodili mě z koně. pane jo, vyrojilo se jich sedm! Ale povedlo se mi prvního a druhého zranit, pak jim poutéct do takového zúženiny v lese, takže jsem jim zamezil možnosti mě obklopit a nakonec jsem vyhrál s tím, že jsem si zastavil krvácení asi tak 4 sekundy před smertí a zbroj už nešla ani opravit.

Jojo, asi přesně vím o jakém místě mluvíš. Tam na člověka rádi zpoza křoví vyskakují Kumáni :slightly_smiling_face: . Já tam, když jich je víc, musím boj s nimi rozfázovat - rychle sejmout jednoho, zdrhnout, ošetřit rány a zpět do boje, rychle sejmout,…… :grinning:

Pěkně napsané! Souhlasím, že soubojům člověk s tréningem (taky mi to trvalo zatraceně dlouho) přijde na chuť, a přesto člověku zůstane taková opatrnost. Sice už nehledí s obavou na každého, koho potká po cestě, ale z dobře vybavených lapků (plátová zbroj, uzavřené helmy) jde pořád strach, navíc chodí ve větších skupinách, na které je nesmysl bezhlavě vlítnout sám.
BTW Na větší skupiny se hodí kůň, ujíždíš a ohlížíš se až tě pronásleduje jeden dva, pak si lze pomoct lukem a dokončit chladnou zbraní. Pak se vrátíš ke zbylým. Pokud se jedná o tábor, používám ještě styl stealth asasín a odstřelování lukem.

Tak dneska, aniž bych věděl, jak jsem se o to zasadil, se mi v turnaji několikrát povedla riposta s dlouhým mečem. Doposud jsem jí ovládal “jenom s krátkým”. Stejná technika. Jsou tedy dvě možnosti:

  • buď pravděpodobnost úspěchu rispoty opravdu souvisí s úrovněmi šermu s danou zbraní (a tedy je nutné šermovat, šermovat šermovat a šermovat)
  • a nebo prostě mé chromé prsty, posílené sebevědomím, konečně tuto věc začali umět i na dlouhý meč.

Ovšem vzhledem k tomu, že u švagra jsem nedokázal s jeho postavou na samém konci hry málem ani perfektní kryt, domnívám se, že je to možnost první…

Ohledně stealthu, strašně touožím to vyzkoušet, ale mám děsný strach do toho tábora vlézt : ))))) Když se tam plížím, musím být hodně na lehko, což mi dělá ohromné potíže se k tomu donutit. No a plížit se ve zbroji je čistě legrační pokus…

Taky se kloním k první možnosti, navíc mám pocit, že i když jsem se něco naučil u Bernarda, nějakou dobu to stejně šlo špatně nebo vůbec. Pak jsem ale např. trénoval v Přibyslavicích omráčení s dřevěným obuškem (tréningový palcát?), nedlouho po té jsem potkal potulného rytíře, a první ranou jsem ho omráčil mečem (po chvíli se probral, dal mi sázku, svůj meč nechal ležet na zemi a odešel!)…
Plížím se nejdřív k hlídkám na okraji nebo mimo tábor, z dálky lze sundat šípem spící lapky, aby člověku nevpadli do zad… U zbroje je dobrý ten perk na vlastnoruční opravu, pak lze mít aspoň něco víc než košili při nízké hlučnosti a nápadnosti.

zajímalo by mě jak je to s usmrcením ve spánku, doufám že to nevzbudí ostatní spící.

Mám pocit, že záleží na postavě (hlučnost, nápadnost, perk chameleon atd.)…

Kombo pro dlouhy mec lze udelat jen v případě, ze v druhé ruce nemáš štít. Pokud máš dlouhý meč v jedné ruce a štít v druhé, jednak vypadas jak jantar, druhak kombo nefunguje. Takze pokud štít, tak vždy krátký meč.
Zabít ve spánku lze 2mi způsoby. Ze zálohy a "na prasaka ". Pokud zabijis ze zálohy, nikoho nevzbudis, pokud jsi dost tichý. Zalezi tedy na obecné hlučnosti. Pokud spícího vezmeš naprasaka treba lukem do skopku, cíl je sice hned tuhej, ale onen liby zvuk drnčící tetivy obvykle nekoho vzbudí.

Ap ro pořádek, pro uhybani pred ranou stačí zmáčknout ve správný okamžik ukrok. Neni nutne q+ ukrok.

Ano, mohu potvrdit, že riposta s dlouhým mečem (pozor - bez štítu) mi už jde zcela samozřejmě. Tzn. opravdu to, že vás něco naučí Bernard neznamená, že to umíte. Nyní již ovládám ripostu jako nic.

Za další, přišel jsem na zajímavý fakt. vždy jsem hrál ripostu tak, že jsem máčknul Q pro perfektní kryt a kliknul levé tlačítko myši - ale již nedržel. Nyní jej držím až do chvíle, kdy Jindřich ripostu provede.

To může být ještě důvod, že mi to nešlo.

Tedy resume bych řekl:

Q pro perfektní kryt a na stejně stisknout a držet levé tlačítko myši až do dokončení výpadu…

funguje to skvěle.
nyní jsem zvládnul 3 kumány. Sice to bylo o fous, ale je to ohromná zábava.

Musím to poslat recenzentovi do Idnesu, který se rozčiloval, že nemohl ani za hodinu porazit v Band of bastards toho chlapíka, co jej měl vyzkoušet. Dal jsem to v loveck kamizole a bez přilby…, byť teda notně dotlučenej. : )))))

1 Like

První příspěvek na toto téma stojí zato několikrát přečíst před zahájením hraní KCD!

Jen doplním:

Asi to bylo mojí chybou, ale mě mistrovské výpady nešly. Nějak mě to pořád míjelo. Při dalším, novém hraní úplně od začátku, kdy mě Terka zachrání pak hned jak si mám promluvit s Bernardem, jdu k němu. Oželel jsem Ratajský turnaj. A?

A po tríningu s Bernardem, a dokoupení 3 bodů do meče (jasně že jsem vyhrál boj s Ptáčkem), mě naučil mistrovský výpad. Ale to lze pouze se naučíte mistrovský kryt. Pak místo krytu (stejný princip) uděláte nejen kryt, ale výpad. U každé zbraně je to jiné.
Žádné mačkání 2 kláves. Pouze 1 “Q”. A pokud je štěstí (no můj Jindra ho má asi ted na rozdávání) pak mistrovský výpad dáváte levou zadní :-))

Nějak si nejsem jistý že ten mistrovský výpad chápu, můžeš popsat jak se dělá? Asi ho dělám ale nejsem si jist jestli vědomě.

Ahoj, “mistrovský výpad” je označení proo celou rodinu úderů. Úderů speciálních, které tedy jsou lepší než pouhé udeření mečem.
Předpokládám, že Ti jde o tzv. ripostu.

Zkusím vysvětlit:

Na počátku hry umí Jindra pouze jednoduchý úder (prostě vybereš směr, kam udeřit, klikneš levým tlačítkem myši a Jindra tam udeří)
Toť vše. Nic více. Sice dokážeš udeřit, eventuálně zranit. Ale každý lepší šermíř se tvému seku vyhne, nebo jej odrazí. Hodí se tak maximálně na ovce.

Stejné je to při obraně. JIdnra umí při stisknutí tlačítka Q ( pozor, ve správné chvíli, tzn. když soupeř zaútočí) nastavit svůj meč do správného směru, bere mu to však staminu. To je vše.

Nic více neumí a a i kdybys na internetu naštudoval posloupnost snad všech kliknutí a speciálních úderů, Jindru nedonutíš to udělat. Prostě JIndra neumí nic. Napřed to musí někdo naučit Jindru ve hře ( Bernard na treninku, atd.), tím se ti ta možnost použití teprve odemkne. Pak se to musíš ještě naučit ty - tedyzvládnout posloupnost kliků a pak se musíš v dané věci ve hře zdokonalit. Tedy postup je:

  • odemknout možnost ( naučit to Jindru u Bernarda apod.)
  • naučit se sám techniku na myši
  • a zkoušet a zkoušet a zkošet, až se to Jinra pořádně nacvičí.

Jinak než bojem na cvičišti to nepůjde.

TAK

Dle důležitosti:
Dokonalý kryt

Protivník zaůtočí, ve chvíli kdy se objeví zelený symbol štítu uprostřed růžice (jež indikuje správnou chvíli pro dokonalý kryt) stiskneš tlačítko Q a držíš. JIndra sám provede kryt, ale s tím, že se vše zpomalí, ty máš zároveň jistotu, že VZDY kryt uděláš správně a navíc Ti to nežere staminu. Teéoreticky tímto postupem se můžeš bránit v košili i těžce vyzbrojenému Kumánovi dokud Ti nerupne meč.

Riposta
Pouhým, i dokonalým bráněním sice lecos jde vyřešit, ale ne všechno. Potřehbuješ převzít iniciativu. Přichází riposta, pokud jí máš naučenou.
(a teď bacha, už to nehraji zase půl roku, popsal jsem výše - tedy pokud bych se nyní pletl, najdeš postup výše)

Soupeř zaútočí
Rozsvítí se zelený symbol štítu na bojové růžici
ty v té době stiskneš Q pro dokonalý kryt a v tu chvíli i levé tlačítko myši
vše se zpomalí, Jindra provede dokonalý kryt a IHNED naváže sým vlastním úderem ( provedeš tedy to samé, čímž tě patrně ničí všichni protivníci).

Pakliže soupeř není moc těžký (tedy nenaváže sám svou rispostou) je téměř jisté, že po vykrytí úderu prudce zaútočíš a zasáhneš protivníka. On se nějak překotí, prohne, hekne a ty máš náhle možnost další rány.

Toto vše není automatické. Neznamená, že když ti to Bernard uáže, že to umíš. Trenováním se napřkíklad prodlužuje doba svítícího zeleného indikátoru ( máš delší čas na zvolení dokonalého krytu atd. atd. )

Tak nějak to i dělám, ikdyž né úplně s jistotou co dělám a dokonce se štítem a krátkým mečem, sekerou nebo drtivou zbraní umím útok co sebere až dvě třetiny života ale teď to i víc chápu dík. Problém je, že já udělám dokonalý kryt i s útokem a chci dát další útok než se vzpamatuje ale Jindra udělá krok vzad tudíž útok vyjde naprázdno a to mě štve že já dostanu třeba čtyři rány za sebou bez šance se bránit ale já to samé neudělám a nevím co dělám špatně

Měl jsem podobný problém. Hlavně s těmi čtyřmi ranami za sebou - dá se říct, že při tomto na nás počítačový protivník použije kombo. Při prvním hraní to bylo až extrénní. OK, dal jsem banditovi jednu pecku, dobrý a on mi nandal čtyři zpátky, kterým jsem nedokázal zabránit a vždy jsem při tom prakticky nejvíce ztratil života i výbavy.

Při druhém hraní jsem začal opravdu hodně moc trénovat. Bylo to hlavně tím, že jsem na soubojový systém šel vědecky - opravdu se snažil. Tzn. místo abych používal “čekání ve hře”, prostě jsem trávil čas bušením do Bernarda a znovu a znovu skiloval. Bavilo mě to, protože byl rozdíl relativně dobře vidět. nakonec jsem tuto záležitost téměř eliminoval, ale upřímně, nejsem schopen poznat čím vlastně.
Jinak to, že y JIndra sám udělal krok vzad, to se mi jaktěživ nestalo. Ale stalo se mi, že jsem při řešení potíží nakonec poznal, že zoufale drtím nějaké tlačítko / klávesu a nevím o tom… :slight_smile:

zajímavý dodatek. Soubojový systém defakto umožňuje běžné postupy treninku, stejně jako by ses učil šermovat “opravdu” (byť tedy s nadsázkou). Takže napřed jsem se zaměřil na “navázané údery”. Prostě do zblbnutí zleva, zprava, ze zhora, ze zdola, zleva, zprava … pořád a pořád. Až ve chvíli, kdy se mi ten rytmus ( ta chvíle, kdy kliknout levé tlačítko myši, aby se vázaný útok provedl) sednul tak, že jsem nad ním přestal přemýšlet. To je ta pravá chvíle na další lekci…

Ale je pochopitelné, že to každého nebaví. Mě ale jo, páč jsem magor : ))))))))))))))))